All den rare maten

God mat for god fordøyelse

  • Her kan du kjøpe boka mi
  • Oppskrifter
    • Juleoppskrifter
    • Supper og gryter
    • Baking
    • Frokost
    • Kjøtt
    • Fisk
    • Kylling
    • Tilbehør
  • Artikler
  • Instagram
  • Tjenester
  • Om meg
    • I media
God mat for god fordøyelse

Fylt paprika med kjøttdeig

28/05/2013 by Ida 1 Comment
Litt ost på toppen er godt - ost inneholder som kjent ikke laktose.

Litt ost på toppen er godt – ost inneholder som kjent nesten ikke laktose.

I går laget min kjære et fortreffelig måltid til meg. Paprika kan du jo egentlig fylle med hva du vil, men her ble det kun karbonadedeig, krydder og ost. Så hadde vi stekte grønnsaker ved siden av – det ble nok mat, kan du si.

Jeg er vanligvis tilhenger av rent kjøtt, men av og til er det så godt med kjøttdeig, og da er karbonadedeig det beste du får. Masse proteiner!

Av krydder kan du bruke hva du vil, samboeren min gikk i alle fall amok i skuffen.

Merk at det kan bli bløtt oppi paprikaene av kjøttsaften, så skjær et lite hull i bunnen på dem, slik at kraften kan fordampe i ovnen.

Du trenger:

2 store paprika (eller én til hver hvis dere er flere enn to)

400 gram karbonadedeig

Krydder etter eget ønske – vi brukte grillkrydder, paprikakrydder, frisk oregano, tørket timian, kajennepepper, sort pepper og salt

Ost

Grønnsaker etter eget ønske til servering – vi hadde gulrot, squash og sellerirot

Kokosolje til steking

Slik gjør du:

Bland karbonadedeig og krydder, det skal altså ikke stekes først.

Skjær av «lokket» på paprikaene, rens dem, og fyll med kjøttblandingen. Dryss over ost, og sett på «lokket» igjen.

Kutt grønnsaker i terninger – behold potetskallet på! – og legg i ildfast form med litt kokosolje.

Stek alt i ovnen på 200 grader i en halvtime.

Nyt!

Posted in: Kjøtt, Middag Tagged: allergivennlig, fylt paprika, glutenfri, gulrot, karbonadedeig, low FODMAP, ovnsbakt, ren mat, sellerirot, søtpotet, squash, sukkerfri

Superrask currywok

27/05/2013 by Ida 4 Comments
Dette er den beste curryen jeg har fått til!

Dette er den beste curryen jeg har fått til!

Scampi er ikke noe jeg bruker ofte, som er rart, fordi jeg elsker det! Her unnet jeg meg det, men du kan selvfølgelig bruke alle typer kjøtt her.

I curry vil man ha noe syrlig, noe salt, noe søtt og noe sterkt. Her har jeg brukt henholdsvis sitrongress, fiskesaus, kokossukker og chili. Ting man finner i thaimat overalt. Det må sies at i store mengder er ikke kokossukker noe for oss med IBS (det gjelder jo alt av kokosprodukter), fordi det inneholder store mengder fruktose. Her er det dog bare brukt en spiseskje, som bør gå bra for de aller fleste. Du kan også droppe det, såklart (jeg gjør som oftest det).

Oppskriften fant jeg faktisk i en brosjyre fra Rema 1000, og tok meg ca. et kvarter å lage. Nei, jeg tuller ikke!

Du trenger:

Scampi (jeg brukte frosne og pillede fra Fiskemannen)

3 ts rød karripasta

1 boks kokosmelk

3 stilker sitrongress på glass

1 ts fiskesaus

1 ss kokossukker

1/2 squash

1 paprika

Brekkbønner

1 rød chili

Slik gjør du:

Hell en halv liter vann oppi en wokpanne, og kok opp. Gi squash og paprika et raskt oppkok, før du skyller dem i kaldt vann og legger dem til side.

I den tomme wokpanna legger du currypasta og kokosmelk, og rører rundt. Bruk høyeste varme. Ha oppi sitrongress.

Ha oppi scampi, og smak til med fiskesaus og sukker.

Hell grønnsakene i panna, og la det koke i et par minutter. Tilsett chili, mais og bønner.

Du er ferdig!

Posted in: Middag, Supper Tagged: allergivennlig, currywok, glutenfri, kokosmelk, kokossukker, laktosefri, low FODMAP, melkefri, paleo, scampi

Fordelen med matintoleranse

25/05/2013 by Ida Leave a Comment
Hvem trenger tilsetningsstoffer for dette!

Hvem trenger tilsetningsstoffer for dette?

Det kan til tider virke ganske håpløst å finne noe å spise når man tilsynelatende er allergisk mot «alt», eller har sensitiv mage. MEN det finnes faktisk noen fordeler også.

Debatten om innholdet i maten vi spiser dukker opp med jevne mellomrom, blant annet under navnene «Hest i lasagnen» og «Feilmerking av maten». Og det er jo ikke grunnløst; mange av de matvarene vi ser på som helt vanlige, ER ikke det de utgir seg for å være. Ferdigblandinger, farser og pølser reklamerer med masse sunne greier, uten å egentlig ha grunnlag for det. Det er her matintolerante og andre med magetrøbbel kan briefe litt.

Jeg sier ikke at ikke-intolerante (i mangel av et bedre ord) ikke er bevisste på hva de spiser; det blir mer og mer snakk om å spise ren, naturlig og ubehandla mat. Raw food, organisk og økologisk er bare noen av begrepene som utbrer seg mer og mer, vi kjenner dem. Trender kalles det. Men jeg vil påstå at etter at jeg fikk påvist matintoleranse, har jeg i mye større grad sett verdien i å unngå all ferdigmaten. Nå finnes det få eller ingen bevis på at økologisk mat er mer næringsrik, for eksempel, men det å lage mat fra bunnen av, er jeg bomsikker på gjør kroppen en stor tjeneste. Smakstilsetninger og annet tullball er bare med på å stimulere en til å overspise, og setter i gang en rekke ufordelaktige prosesser i kroppen. Jeg nevner bare insulinresistans og økt produksjon av kolesterol i leveren. Slikt liker vi ikke.

Ikke bare får du renere mat og bedre smak ved å lage maten din fra bunnen av – du får også full kontroll over hva du putter i deg. Det mener jeg er viktig hvis man vil  ta vare på helsa. Skal du passe på deg selv og kroppen din, har du ansvar for å sjekke hva kostholdet ditt faktisk inneholder. Det er ingen grunn til at det skal finnes sukker i en tomatsaus! Med rene krydder og urter får du fram så mange spennende smaker at du aldri vil skjønne hva det sukkeret gjør der.

Dette tar litt tid å finne ut av, og det koster kanskje litt mer rent økonomisk for oss som må unngå en del matvarer, men jammen er det verdt det!

Posted in: Irritabel tarm, Matallergi og -intoleranse Tagged: feilmerking av mat, matallergi, matintoleranse, ren mat, tilsetningsstoffer

Hel foliebakt ishavsrøye

23/05/2013 by Ida 3 Comments
Ser ganske proft ut med hel fisk da!

Ser ganske proft ut med hel fisk da!

I dag ville jeg unne meg noe skikkelig godt (ikke at jeg spiser noe som smaker vondt noen gang…), så da dro jeg i ferskvaren på Centra, og kjøpte en hel ishavsrøye. Jeg hadde aldri prøvd å tilberede hel fisk før, så jeg tenkte det var på tide. Og det viste seg å være superenkelt!

Ishavsrøye er en fet fisk med lyserødt kjøtt, full av omega 3, som er bra for cirka alt. Det er for eksempel viktig å ha god balanse mellom fettsyrene omega 3 og 6 i kroppen, og vi får generelt i oss mer enn nok av omega 6. For de med reflukssykdom vil denne balansen ofte avgjøre formen. Spiser du ikke fisk minst tre ganger i uka, er det anbefalt å ta tilskudd.

Lav-FODMAP: Bruk gulrot i stedet for søtpotet.

Så må jeg jo bevise hvor enkelt dette var!

Du trenger:

1 ishavsrøye (ca 5-600 gram til to personer)

Noen skiver sitron

Kruspersille

1/2 sellerirot

1 søtpotet

Cherrytomater

Kokosolje

Slik gjør du:

Tørk godt av fisken ut- og innvendig med tørkepapir. Du skal ikke skylle fisken med vann, for da blir nemlig kjøttet vassent.

Legg hele fisken i aluminiumsfolie sammen med litt kokosolje (smelter mens det bakes). Legg halve sitronskiver og kruspersille inni fisken.

Legg grønnsakene i terninger rundt fisken, og pakk inn med skjøten opp.

Bakes i ovn på 220 grader i 25 minutter.

Jeg hadde spinatsalat og noen oliven til. Rømme er alltid godt til fisk, hvis man spiser sånt. Jeg hadde fransk sennep til, det fungerte helt supert.

Posted in: Fisk, Middag Tagged: allergivennlig, foliebakt, glutenfri, hel fisk, ishavsrøye, low FODMAP, omega 3, ovnsbakt, paleo, sellerirot, søtpotet

Spicy spinatsuppe

22/05/2013 by Ida 2 Comments

Bluh, en skikkelig kjip regnværsdag. Men den kan bli litt bedre med denne vitaminbomben av en suppe!

Spinat regnes som en av de beste kildene til vitamin K. Dette vitaminet styrker skjelettet, og hjelper blodet å koagulere. Mangler du vitamin K, vil du dermed kunne blø lettere og mer. I tillegg kan vitaminet påvirke risikoen for hjerte- og karsykdommer positivt.

En god tommelfingerregel er å spise mørkegrønne grønnsaker for å få i seg vitamin K. Tomater inneholder også en del av det.

Så, til suppa!

Du trenger:

Kokosolje (en middels klump i fast form)

200 g spinatblader

2 gulrøtter

1 pastinakk

4 dl grønnsaksbuljong (glutenfri fås på helsekost)

1 boks kokosmelk

1 rød chili

Slik gjør du:

Kok opp buljongvann sammen med gulrøtter og pastinakk i terninger.

Smelt oljen i en kjele. Skyll spinaten, og legg i kjelen litt etter litt, og la bladene falle sammen. Bruk en stavmikser for å mose spinaten til en puré. Ha i buljongen med de kokte grønnsakene, og miks til en jevn røre.

Kok opp, og tilsett kokosmelk. La det koke i noen minutter til. Til slutt kan du spice opp suppen med chili. Jeg var lat og brukte chiliflak fra krydderhylla, men det blir nok enda bedre med fersk chili.

Nyt! Som med alle andre supper, fungerer det meget bra med brød til, hvis du er «en sånn en» 😉 Da må jeg selvfølgelig anbefale mitt eget superbrød.

Posted in: Middag, Supper Tagged: allergivennlig, glutenfri, kokosmelk, low FODMAP, melkefri, paleo, spinatsuppe, sukkerfri, suppe

Karrikylling

21/05/2013 by Ida 2 Comments

Karrikylling

Nydelig rett med asiasmak. Du kan velge andre grønnsaker også, tenk farger – maten blir enda mer innbydende hvis den er fargerik!

Du trenger:

2 kyllingfileter

1 ts malt ingefær

1 ts malt spisskummen

1 ts malt koriander

1/4 ts kajennepepper

1 ts malt kardemomme

1/2 ts malt nellik

Salt og pepper (jeg bruker himalayasalt)

2 ss sitronsaft

En dæsj gurkemeie (for fin farge!)

1 squash

1 paprika

1 boks kokosmelk

Kokosolje til steking

Slik gjør du:

Skjær kyllingen i terninger. Bland alle krydderne utenom gurkemeie sammen i en bolle, og vend kyllingen i den. Sett til side. Kutt opp grønnsakene, og sett til side.

Varm oljen i en kjele, og ha oppi kylling, kokosmelk og sitronsaft. La det putre i rundt 15 minutter. Bland inn litt gurkemeie for en litt spenstigere farge, hvis du er opptatt av sånt (det er jeg).

Legg til grønnsakene, og kok i ytterligere ti minutter.

Serveres med agurk på siden. Vel bekomme!

Posted in: Kylling, Middag Tagged: allergivennlig, asiatisk mat, glutenfri, karrikylling, kokosmelk, laktosefri, low FODMAP, melkefri, paleo, sukkerfri

Kyllingcurry

21/05/2013 by Ida 2 Comments

currykylling

Nydelig rett med asiasmak. Du kan velge andre grønnsaker også, tenk farger – maten blir enda mer innbydende hvis den er fargerik!

Du trenger:

2 kyllingfileter

1 ts malt ingefær

1 ts malt spisskummen

1 ts malt koriander

1/4 ts kajennepepper

1 ts malt kardemomme

1/2 ts malt nellik

Salt og pepper (jeg bruker himalayasalt)

2 ss sitronsaft

En dæsj gurkemeie (for fin farge!)

1 squash

1 paprika

1 boks kokosmelk

Kokosolje til steking

Slik gjør du:

Skjær kyllingen i terninger. Bland alle krydderne utenom gurkemeie sammen i en bolle, og vend kyllingen i den. Sett til side. Kutt opp grønnsakene, og sett til side.

Varm oljen i en kjele, og ha oppi kylling, kokosmelk og sitronsaft. La det putre i rundt 15 minutter. Bland inn litt gurkemeie for en litt spenstigere farge, hvis du er opptatt av sånt (det er jeg).

Legg til grønnsakene, og kok i ytterligere ti minutter.

Posted in: Kylling, Lav-FODMAP, Supper og gryter Tagged: curry, glutenfri, laktosefri, lav fodmap, paleo, sukkerfri

Matinspo til grillen

19/05/2013 by Ida 7 Comments
spareribs

Spareribs fra Grøstad gris!

Eller hvordan overleve uten pølse og brød…

En blir godt vant med det tradisjonelle tilbehøret når man griller. I Norge får vi jo heller ikke all verden av muligheter til å tenne grillen sånn værmessig, og det har lett for å bli det samme hver gang.

Potetsalat, marinader og kryddersmør er tilbehør mange tar for gitt. Jeg ble litt deprimert da vi i år kom til grillsesongen, og jeg innså alt jeg ikke kunne spise. Men det var før jeg gjorde noen kjappe søk på nettet, og brukte hodet litt selv. Nå har jeg et hav av muligheter når vi griller hjemme, og jeg har imponert flere gjester med alternativer de aldri hadde kommet på selv. Jeg har for eksempel introdusert søtpoteten for familie og venner, og alle har elsket det. Det er altså ingen grunn til å fortvile om du ikke kan spise potetsalat; når du finner ut av alt du KAN spise, vil du aldri føle noe savn.

Her er litt inspirasjon:

Kjøtt

grillspyd av lam

Grillspyd av lam med hjemmelaget grillsaus. Nam!

Mye av grillkjøttet i matbutikkene er ferdig marinert, og disse marinadene er ikke særlig naturlige. Har du mulighet, anbefaler jeg en skikkelig harrysvensketur for å kjøpe naturell kjøtt du kan marinere selv – eller kjøpe rett fra bonde hvis du er vill og gæren, da.

Fikser du marinaden selv har du full kontroll over hvilke ingredienser du får i deg.

Alt kjøtt funker på grillen, mine favoritter er flintstek, reinsdyrfilet og fisk. Ta en tur i ferskvarehyllene på matbutikkene med litt større utvalg, og tør å prøve noe nytt. Jeg lover deg at det er verdt det.

grillorret

Marinader og dressinger

iHerb har flere alternativer hvis du ikke vil lage noe selv. Merkene Drew’s All Natural og Annie’s Naturals har flere sukkerfrie alternativer, som jeg er veldig glad i. Jeg har prøvd Drew’s Smoked Tomato Dressing & Quick Marinade, og synes den er fin.

Vær dog obs på at en del ferdigkjøpte marinader inneholder løk og/eller hvitløk, så om du kjenner at du er ekstremt sensitiv, hold deg unna og lag selv. Jeg lover at det er lett.

Her er en oppskrift på biffmarinade med kaffe!

Du kan også lage egen ketsjup og sennep. Jeg har prøvd meg på fermentert sennep, og det ble veldig bra. Oppskriften finner du her.

fermentert sennep

Fermentert sennep passer utmerket til grillmåltidet.

Grønnsaker

Grønnsakspakker og grønnsaksspyd
Kutt opp grønnsaker du liker, pakk dem inn i folie med litt kokosolje (smelter på grillen), og grill. Eller sett på spyd og grill.

Jeg dynker dem som regel også med italiensk/provencekrydder eller paprikapulver. Her går egentlig alt an – prøv deg fram.

Grønnsaker som passer FODMAP-kostholdet finner du i guiden min.

Kimchi

kimchi

Kimchi må lages en uke i forveien, men det er det verdt.

Åh, elskede kimchi. Denne kan ikke lages på dagen, men setter du den til fermentering nå, har du fantastisk tilbehør hele sommeren. Oppskriften får du her.

Grillede søtpotetskiver med ristede pinjekjerner
Obs! Søtpotet er ikke lav-FODMAP.

Skrell og skjær søtpoteten i 1,5 – 2 cm store skiver, og kok dem i fem minutter. Deretter tørker du av, krydrer med det du vil (anbefaler provencekrydder!), pensler med olje og griller i to-tre minutter.

Imens rister du pinjekjerner i enten en stekepanne eller i ovnen. For sistnevnte setter du et stekebrett med kjernene på et bakepapir inn i kald ovn. Sett så ovnen på 150 grader, og ta ut kjernene etter ca ti minutter.

Bland kjernene med potetene i en bolle, og strø litt himalayasalt over. Nam!
Ovnsbakt søtpotet

Søtpotetfries

Søtpotetfries

Noen ganger har man bare ikke plass til alt på grillen. Da tar man i bruk stekeovnen!

Skjær søtpotet i båter eller mellomstore terninger, behold skallet på. Legg bakepapir på et stekebrett, og smør inn med olje. Legg potetene på brettet, og pensle med olje. Krydre med himalayasalt og provencekrydder. Bakes midt i ovnen på 180 grader i ca 50 minutter. Også veldig godt å blande med ristede pinjekjerner (se over).

Søtpotetsalat

Søtpotet funker vel så bra som vanlig potet i en klassisk potetsalat. Jeg har oppskrift på min egen versjon her.
Guacamole:
Obs! Avokado og hvitløk er ikke lav-FODMAP.

Mos «kjøttet» fra to modne avokadoer med en gaffel, og bland inn finhakket tomat, hvitløk og chili. Press over litt sitronsaft, og ha i litt frisk koriander. Ferdig!
Kryddersmør:
Hvitløk: Husk at hvitløk ikke er lav-FODMAP, men smøret skal brukes i moderate mengder, så det kan gå fint for en del.

Bland rundt 200 gram romtemperert smør med fire hvitløksfedd og en bunt persille. Jepp, nå er det klart!

Ramsløk: 1 til 2 teskjeer frisk eller tørket ramsløk i 200 gram romtemperert smør blir nydelig til fisk.

Estragon: 2 teskjeer tørket estragon i 200 gram romtemperert smør. Supert alternativ til bernaisesaus! Passer til biff, men også til fisk.

Paprika og chili: 1 ts paprika og 1/2 ts chili (mer hvis du vil ha det sterkt). Finhakk et fedd hvitløk hvis du spiser det. Passer til alt, men spesielt kylling, pølser, burger eller biff.

Litt hvitløkssmør kan mange tåle, bare man passer på mengden. Bruk på baguetter/brød eller på kjøtt eller grønnsaker.

Litt hvitløkssmør kan mange tåle, bare man passer på mengden. Bruk på baguetter/brød eller på kjøtt eller grønnsaker.

Posted in: Grill, Kjøtt, Lav-FODMAP, Middag, Tilbehør Tagged: glutenfri, grill, laktosefri, paleo

Glutenfri jordbærkake

18/05/2013 by Ida 1 Comment

kake4

I går bakte jeg min første vellykkede kake uten både det ene og det andre. Ja, jeg testet like gjerne en helt ny oppskrift på selveste 17. mai, da alt bør være perfekt. Heldigvis hadde jeg flaks, og den ble kjempegod.

Kaka er uten gluten, egg og melk. Litt hyggeligere mot blodsukkeret er den også, for jeg bruker kokossukker. Det er like søtt som vanlig hvitt sukker, men forårsaker bare halvparten av blodsukkerstigningen. Ingen hodepine, yay!

Jeg serverte kaka med krem (laktosefri fløte, såklart) søtet med vaniljestevia, men selv spiste jeg kake med ekstra jordbær til.

Du trenger:

Til jordbærene

Jordbær (surprise!)

Kokossukker

Himalayasalt (eller vanlig)

Til kaka

210 gram glutenfritt mel, jeg brukte en blanding av all purpose, kokosmel og bokhvetemel.

1/2 ts xantham gum, noen melblandinger har dette i seg – i så fall, dropp dette punktet.

1/2 ts himalayasalt (eller vanlig)

1 ts bakepulver

1/2 ts natron

200 g kokossukker

8 ss romtemperert smør

1 dl yoghurt naturell, dette er i stedet for egg, så om du tåler det, kan du bruke ett stivpisket egg.

2 dl melk, jeg brukte hirsemelk, men alt går.

Slik gjør du:

Del jordbærene i to, kutt stilken og legg dem på et bakebrett med aluminiumsfolie. Strø over litt sukker og salt, og stek dem i ovnen på 180 grader i 30 minutter.

Sett dem til side og la dem avkjøle seg.

Jordbær

Se, så fine de blir i ovnen! Og de tørker litt, slik at de ikke ødelegger kaka etterpå.

Imens kan du lage kakerøre. Bland alt det tørre godt, før du vender inn smør, yoghurt og melk. Det kan være lurt å bruke kjøkkenmaskin her, jeg brukte i alle fall litt tid på å få røra fri for smørklumper. Røra skal være tjukk, men «hellbar».

Smør inn en 22 cm rund kakeform med kokosfett (eller annet fett), ha røra oppi og smør et jevnt lag.

kake2

Hent fram jordbærene, og legg dem forsiktig på kaka.  De er blitt ganske myke inne i ovnen, så jeg strevde i alle fall litt.

Stekes midt i ovnen på 160 grader i 40 minutter.

La kaka hvile i noen minutter, før du tar den ut av forma og over på rist.

Så mye var det igjen av kaka før jeg rakk å ta bilde…

 

Posted in: Bakst, Kaker Tagged: allergivennlig, allergivennlig kake, eggfri, formkake, glutenfri kake, hjemmebakt, jordbærkake, laktosefri, melkefri

Allergivennlig superbrød

16/05/2013 by Ida 5 Comments

brød

Jeg spiser lite brød, da magen min liker karbohydrater dårlig. Men noen ganger, spesielt i helger eller ferier, kan det gå bra med et par skiver. Og det er ingen vits i å kjøpe butikkbrød, de er fulle av sukker og andre tilsetningsstoffer. Som med glutenholdige brød blir det alltid best når man lager det selv!

Jeg kaller det superbrød fordi det virkelig er det: Det er allergivennlig, det henger sammen (som er imponerende når det kommer til glutenfri bakst) OG det hever seg (igjen, imponerende)! Det kan også lages helt vegansk om man ønsker. Og – ikke minst – det er utrolig godt.

Det er mulig å variere melet en hel masse her. Så lenge du har rundt 400 gram mel (det er inkludert quinoaflak), spiller det ingen rolle hvordan du fordeler det. Du kan sikkert bruke en helt vanlig all purpose-blanding også, men da vil du nok ikke få like god smak. Teff og bokhvetemel har for eksempel en nøtteaktig smak du ikke vil finne i for eksempel Toroblandingen. Likevel er det de ristede gresskarfrøene som virkelig setter prikken over i-en i dette brødet, så ikke dropp å sette dem i ovnen!

Alle meltypene fås kjøpt på iHerb, og noen av dem på helsekost i Norge, men det er svindyrt i forhold, just saying.

Du trenger:

70 g teffmel

50 g quinoaflak

120 g gresskarfrø

150 g bokhvetemel

60 g brunt rismel

80 g kikertmel

4 ts bakepulver

1,5 ts xantham gum (evt. etter behov)

Litt salt (jeg bruker himalayasalt)

4 dl vann

2 dl laktosefri yoghurt naturell (Dette er i stedet for egg. Tåler du egg, kan du bruke to)

Sesamfrø/andre frø til pynt (hvis du vil)

Slik gjør du:

Sett gresskarfrøene på et brett inn i kald ovn og skru den på 230 grader. Etter ca ti minutter tar du brettet ut, og lar frøene avkjøle seg. Så maler du dem i til mel i for eksempel en kaffekvern.

Bland alt det tørre godt i en bolle, og vend så inn yoghurt og vann. Det er ikke sikkert du trenger så mye vann som det står i oppskriften. Det skal bli en tjukk, fluffy røre. Pass på hvor mye xantham gum du bruker, dette kan variere – det skal ikke bli for tørt. Vent til du ser konsistensen på deigen, noen ganger dropper jeg xantham gum helt.

Ha røren i en brødform, og stek midt i ovnen i ca 50 minutter. La brødet hvile en stund før du skjærer i det (hvis du klarer!)

Oppbevaringstips:

Ikke pakk ned brødet før det er helt kaldt. Det er en god idé å skjære opp brødet i skiver og fryse ned, istedet for å bare fryse et helt brød. Da unngår du at brødet blir fuktig når du tar det opp igjen og lar det ligge.

Jeg bruker brødposer når jeg har brødet på benken, men det beste er faktisk å putte det rett i brødboksen uten noe rundt, slik at det får luft rundt seg. Brødet kan bli litt vassent hvis det ligger i plast- eller papirpose.

Posted in: Bakst, Brød Tagged: allergivennlig, brød, glutenfritt, hjemmebakt, low FODMAP
« Forrige 1 2 3 4 5 … 20 21 22 23 24 25 Neste »

Hei! Jeg heter Ida, og er opptatt av at det skal være enkelt å spise for best mulig fordøyelse – og det skal være godt!

Få tips og oppskrifter på e-post!

Følg @nyborgida på Instagram

Mest leste artikler

  • Slik lager du kombucha
  • Derfor trenger du mer magesyre - mest sannsynlig
  • Tips mot halsbrann
  • Betaine HCl - slik får du mer magesyre
  • Hel kylling i slowcooker

Bidragsyter

Lav-FODMAP Folkets favoritter

Lav-FODMAP Folkets favoritter

further-food

Furtherfood.com

Denne siden benytter cookies. Du kan lese mer her, eller godta og lukke. Les om cookies

Copyright © 2019 All den rare maten.

Lifestyle WordPress Theme by themehit.com