89 Comments

 1. bri

  Hei:)
  Har du prøvd magesyretabletter selv? I såfall hvordan fungerte de? Merket du bedring?

  • Jeg tar magesyretabletter til frokost, lunsj og middag. Det fungerer veldig bra, spesielt i de situasjonene der man ikke har kontroll på hvor sein middag blir eller hva maten inneholder, f. eks. jobbmiddager og slike ting.

 2. Annette

  Dette visste jeg ikke! Legene har servert meg nexium syrenøytralisetende på resept, men ut i fra symptomene du lister opp så trenger jeg mer syre! Virker veldig logisk 🙂 har IBS og har fulgt FODMAP dietten nå i et par måned med stor fremgang! Takk for flott blogg!

  • Hei! Takk for fine ord, og så flott at du merker bedring 🙂

   Ja, det er jo ganske lav terskel for å dele ut syrehemmere, og de hjelper jo der og da. Men det var aldri meningen at de skulle brukes mer enn kort tid av gangen.

   • Birthe Johnstad Gjerde

    Hei.
    Har tatt fedmeopperasjon for 2mnd siden.Sliter med at det gjør vondt når jeg spiser.Først i brystet så stopper det i halsen.
    Har tatt gastroskopi der jeg fikk beskjed om at jeg hadde betennelse i spiserøret,dette pga refluks og magesyre.Hvilke anbefalinger har du her?

    • Jeg har hatt betennelse nederst i spiserøret selv, og det ble borte da jeg kuttet ut sukker, gluten og melk en periode. Det kan være et sted å starte, i alle fall, men prioritet nummer 1 er sukker.

     Snakk med legen din om bivirkninger rundt operasjonen, det kan være mange årsaker til plagene dine.

 3. Inger Marie

  Kva med Nyco fruktsalt? Hemmer denne også magesyreproduksjonen? Eg er nesten kvitt all sur mage/sure oppstøt/mageverk etter at eg begynte å ta denne 1 til 2 g/dagen for ca. 2 mnd. sidan. Før brukte eg mengder av reseptbelagte medisiner som Famotidin, Nexium osv…. Har foruten IBS, også fibromyalgi – og synes Nyco også hjelper mot «sure» muskler.

  • Hei! Ja, Nyco inneholder bikarbonat, som egentlig bare er natron, og eplesyre, som du også finner i eplecidereddik. Helt fint 🙂

 4. Margrethe

  Hei!

  Takk for at du deler! 🙂
  Har du erfaringer med aciglumin (magesyre) fra apoteket?
  Var innom der i dag og ville kjøpe dette, men de frarådet meg sterk. Sa at jeg kunne utvikle magesår av dette..
  Har IBS og har nesten alle symptomene du listet opp over. Har gått på syredempende medisiner tidligere, men føler ikke at det har hjulpet. Tenkte derfor at dette kanskje var noe for meg!?

  • Hei! Har ikke prøvd aciglumin, men den virker litt annerledes enn HCl, ettersom det er glutaminsyre – en aminosyre – som omdannes til magesyre. Effekten er sikkert ganske lik uansett. Jeg ser hva apotekpersonalet mener med magesår, men de mener nok at du har for MYE magesyre, og da ville ikke jeg heller anbefalt dette. Nå er det slik at man ofte har for lite, og magen er laget slik at den beskytter mot syreskader (ellers ville jo ikke fordøyelsen fungert slik den gjør!), så det er ingen fare. Du finner uansett fort ut om det funker, for man får vondt hvis man tar for mye. Derfor starter man forsiktig 🙂 Anbefaler å prøve! Lykke til.

 5. Tila

  Hei!
  Har hørt dette fra flere, faktisk. Jeg har IBS, og hatt diagnosen i 6-7 år. Fikk Somac for ca. 2 år siden. Jeg prøvde å kutte de ut, første gang jeg hørte om dette, men blir helt satt ut. Den brennende smerten kommer ikke med mat, men er uavhengig. Da jeg prøvde kutte de ut, (tar hver morgen) gikk det ikke lengre tid enn at jeg våknet i 4-tiden samme natt, og følte jeg skulle brenne opp. Smertene er ganske kraftige. Hvordan kan jeg klare å kvitte med med Somac, når jeg nærmest ikke fungerer uten! Jeg vil virkelig vekk fra disse medisinene, da jeg har ca alle symptomene i listen du skrev!

  • Din historie er ganske lik min. Det er jo logisk at å gå på Somac, som stopper syreproduksjonen og gjør ting bedre på kort sikt, vil gjøre det vanskelig å slutte. Da har jo syreproduksjonen vent seg til å være lav. Det beste rådet jeg kan gi er å trappe ned fremfor å slutte brått, og så spise næringsrik, lettfordøyelig mat. Så begynner du med magesyretabletter når du er helt av Somac.

  • Hei! Teorien er at saften er såpass sur at den kan hjelpe å bryte ned maten i magen på grunn av det sure innholdet. Min teori er at det forhindrer magesyren i å bli nøytralisert av for eksempel vann ved måltidet (man bør ikke drikke mye vann til mat). Når man snakker om sure og basiske matvarer er det som regel snakk om pH i kroppen, ikke i fordøyelsessystemet. Dette er det forøvrig delte meninger om i det hele tatt stemmer. Du kan lese mer om det her: http://chriskresser.com/the-ph-myth-part-1/

 6. Stian Begglis

  Hei. Eg er ein mann på 36 år. Fekk påvist Mellomgulvsbrokk for 2 år siden. Gikk først på nexium men ble nesten psykisk syk av det. Går nå på somac. Eg sliter veldig med kvalme, svimmelhet og til tider oppkast. Kan dette være en bivirkning av tabletter eller? Har en lege som ikkje er så flink å informere skikkelig. Vurderer å slutte med somac, men er redd jeg da blir like dårlig som eg var for 2 år siden. Jeg har ikkje noe videre halsbrann, men er veldig oppblåst og mye knip i magen. Når jeg våkner om morningen så er jeg stort sett bra. Etter måltid kan jeg bli skikkelig dårlig, så går det over etter noen timer. Kan hende det er litt dårlig skrevet, men gode råd mottas med stooor takk😀

  • Hei! Slik disse tablettene fungerer er å hemme magesyreproduksjon, som igjen vil gjøre det vanskelig for deg å fordøye mat. Det kan forklare hvorfor du blir dårlig etter et måltid: maten blir liggende i magen og danne gass, du blir oppblåst og maten kan i verste fall dyttes opp igjen.

   Det anbefales som regel ikke å kutte tvert hvis man ønsker å slutte med Somac, heller å gå sakte ned i dose. Du kan ta betaine hcl når du ikke lenger går på Somac, slik at magesyreproduksjonen tar seg opp. Send meg gjerne en e-post for mer info 🙂

  • Lynet

   Når pH øker går det mot mer basisk. Når pH avtar går det mot mer surt.
   Så du mener gjerne at pH nivået går ned, men øker surheten, ikke at pH nivået øker med sitron(Som jo er surt).

 7. Silje

  Hei

  Eg har gått på aciglumin i ca 1 veke, og er blitt mykje bedre, men ikkje heilt på topp.
  Men er det noke eg absolutt ikkje bør ete/drikke når eg har for lite magesyre?
  Eg går allerede på delvis lav fodmap pga ibs.

  • Ida

   Det er litt individuelt hva man tåler og ikke. Jeg får for eksempel veldig lett halsbrann av kaffe, mens andre tåler det godt. Du må bare prøve deg fram. Det som kan være greit å la være er å drikke mye til måltidene. Da kan magesyren nemlig bli vannet ut så mye at maten ikke fordøyes ordentlig. Ellers er det ingenting jeg vil anbefale å kutte helt ut som kan gjøre selve magesyreproblemet verre – bruk bitterstoffer og andre hjelpemidler til å fordøye heller enn å kutte ut matvarer 🙂

   • Silje

    Tusen takk for svar 🙂

    Eg får ikkje halsbrann, men blir fryktelig kvalm. Kjenner ikkje særlig forskjell etter kaffi, så då håper eg at det går fint for meg 😉
    Godt nytt år 🙂

    • Ida

     I like måte! Jeg blir kvalm hvis jeg har for mye protein til et måltid, for eksempel kjøtt eller fisk. Har derfor redusert mengden kjøtt og har heller mer olivenolje på tilbehøret, for eksempel.

 8. Hei

  Er en mann på 60 år, spiser mye sjokolade som skylles ned med Papsi Max. Går vel ett stort stykke Norge hver dag :-). Har siste 8 måneder vært plaget av dårlig ånde, raper etter måltid 2-4 ganger mot normalt 0-1 ganger før. Raper også innemellom 1-2 ganger noen ganger om dagen. Er noe kvalm når jeg står opp, har ingen ubehag ved å spise utover at jeg noen ganger føler maten går tregt nedover spiserøret. Har ikke halsbrann men plages da som sagt med noe raping, noe kvalme når jeg våkner og en del luft i magen «ikke oppblåst». Føler ett slags trykk/ubehag i brystet flere ganger om dagen. Livredd for gastroskopi, Spiserørsklaff var/er slapp, måtte ligge oppreist i senga for 20-25 år siden, måtte venne meg til det resten av livet sa legen, fikk noe som heter rhus tox d 30 mener jeg det var, den hjalp og sluttet med den. Problem kom tilbake og brukte den en 3 års tid, siden har jeg ikke brukt den men antar spiserørs klaff er slapp ennå uten at jeg helt ser koblinga. Mye dette men setter pris på svar. Fin artikkel du har her.

   • Vårhild

    Hei. Har sluttet med somac. Men plager fortsatt. Har hatt magesår og da mente legen jeg hadde for mye syre. Plages med lavt stoffskifte og er avhengig av bl.a. B12. Får jeg kjøpt den medisinen på apoteket uten resept? Tusen takk for oppklaring. Jeg tar probiotika.Har også klemming i brystene,noe legen mener kommer av syren. Har brokk i spiserøret. Bør jeg prøve meg på medisinen du anbefaler? Tusen takk.

    • Hei! Det er ikke farlig å prøve Betaine HCl om du skulle ha for mye syre. Prøv med én kapsel, og hvis du opplever at det svir tar du ikke flere. Da har du antakelig nok syre. Du kan gjøre den samme testen med et lite glass vann blandet med 1 ss eplecidereddik. Ikke godt, men billigere og enklere, så vet du om du trenger å gå til innkjøp av Betaine for å teste videre.

     B12 isolert får man kjøpt reseptfritt på apotek, men du bør få resept av legen din for å få en så høy dose som du trenger – og for å spare penger 🙂

 9. Frank

  Takk for fine artikler. Og for linken til Chris Kresser.
  Jeg brukte Losec og Nexium i 15 år pga reflux og øsofagitt. Da jeg fikk candida overvekst som konsekvens av redusert magesyre prøvde jeg en eliminasjonsdiett som avslørte at jeg ikke tålte gluten. Jeg sluttet med Nexium, kuttet ut gluten fra kosten, og opplevde at problemene med GØRS (gastroøsofageal reflukssykdom) forsvant. Candidaen derimot kommer stadig tilbake. Tror faktisk Betain HCL kan hjelpe siden candida ikke lager trøbbel i et miljø som har lav nok PH-verdi. Er i ferd med å lage min egen surkål og kefir, gratis melksyrebakterier i overflod 🙂

  • Ida

   Hei! Det høres ut som du har god innsikt i hvordan dette fungerer. Betaine HCl er verdt å prøve for alle som mistenker at de har for lite magesyre, og det har jo ingen bivirkninger. Lykke til med fermenteringen også! 🙂

   • Hei, jeg ble kjempedårlig av både betaine hcl med pepsin, blir også veldig dårlig av aciglumin, mange sier jeg har for lite magesyre etter å gått på nexium før… skjønner ikke hvorfor jeg blir aå kvalm og oppblåst av betaine? Fant utav idag at det var bivirkninger på aciglumin… mulig det er det samme med betaine…

    • Mirjam

     Jeg har forsøkt Aciglumin 1 uke nå og merket ikke ubehag de første dagene. Men nå blir jeg alltid oppblåst og stinn i magen av dette middelet.

 10. Susann Heitmann

  Hei Ida!

  Tusen takk for alt du deler!
  Min historie er lik alle de andres her. Jeg ser jeg og har belastet fordøyelsen med syrehemmende medisiner over år… Jeg har vært veldig opptatt av syre/base balanse i kroppen, og har drukket vann med natron i, og merker dette hjelper fordøyelsen. – Men jeg er litt forvirret i f.h.t. for mye mage syre/for lite magesyre, syre/base balanse i kropp/magesekk… Jeg tror jeg har for lite magesyre, vet du om jeg bør unngå matvarer som er basedannende? Hva med å innta natron, som jeg har gjort og merker gir en viss lindring av magesmerter og verk i ledd.

  Hilsen Susann

 11. Eva Gilberts

  Hei,

  Jeg bruker Bitterstern dråper mot for lite magesyre. Har tatt slik blodprøve og sendt inn til Fedon klinikken for å finne ut om jeg har intoleranse, og jeg hadde intoleranse mot en rekke matvarer. Føler det har hjulpet å legge om kostholdet , men er fremdeles oppblåst og har løs mage innimellom. Ellers er jeg blitt nesten kvitt hodepine, astma og eksem. Er heller ikke så trøtt lengre som jeg var. Jeg prøver å huske å ta disse Bitterstern dråpene etter måltidene, men husker det egentlig bare etter middag. En ernæringsekspert har anbefalt meg å ta disse før/etter hvert måltid ?? Men er Betaine HCI mer virksomt enn Bitterstern ? Har ikke hørt om Betaine HCI før.

  • Ida

   Hei! Bitterstern er en urteblanding som stimulerer produksjonen av magesyre, mens Betaine HCl faktisk er magesyre. Om det vil være mer eller mindre virksomt for deg er vanskelig å si før du har prøvd. Jeg startet med Betaine HCl, men bruker nå bare Bitterstern, så det er jo en vei å gå. Man må prøve seg fram. Det spiller ingen rolle om du tar Betaine HCl før eller etter måltidet. Bitterstern bør man ta ca 20 minutter før måltidet. Verdt et forsøk med Betaine altså.

 12. Susann

  Hei Ida!

  Du skriver mye
  nyttig info! Likevel er jeg ganske forvirret i f.h.t. for mye/lite magesyre.
  Jeg har lest mye om at årsaken til mange sykdommer er at kroppen er sur/syrebelastet, og viktigheten av å ha et basisk kosthold for å rette opp ubalanser. At kroppen er syrebelastet, er dette det samme som at man har for mye magesyre? -Og omvendt: Har man for lite magesyre p.g.a. overveiende basisk kosthold? Dette er forvirrende. Håper du kan gi kloke svar på dette.

  • Ida

   Hei! Nei, dette er ikke det samme. Jeg skjønner at det er forvirrende. pH i kroppen er ikke det samme som pH i magen. Når vi snakker om magesyre snakker vi kun om den væsken som magen produserer for å bryte ned maten vi har sendt ned dit. Den påvirkes ikke av pH i resten av kroppen. Det kan være mange grunner til for lite magesyre, for eksempel overinntak av karbihydrater, siden karbohydrater er det næringsstoffet som krever minst magesyre for å brytes ned. Inntak av syrehemmende medisiner er også en vanlig årsak. Håper dette hjalp litt! Ellers er det bare å spørre mer.

 13. Blir tullete og tenke på hvilken side av bordet her jeg er på. Dvs om jeg har for lite eller for mye magesyre. Gått på nexium ca 2 år nå, men holder med 1 tablett ca hver 3 dag for og holde magen-syren i sjakk. Føler meg oppblåst, raper langt utover noe som kan kalles normaltog noe knip i mellom gulvet til tider etter måltid, men det er og ikke jevnt. Noen dager helt ok andre dager som om jeg har stappa en fotball inn i mellom gulvet. Noen dager raper jeg veldig til tider og andre dager ikke i det hele tatt. Hva gjør jeg for og finne ut om jeg har for lite eller for mye magesyre ? og hvordan bør jeg gå frem ? P.S Fint om jeg kan få svar på mail hvis mulig.

 14. margit

  Hei! her var mye interessant! Har lest litt om dette tidligere, men nå ble det aktuelt igjen: Har hatt halsbrann litt innimellom og som folk flest så har jeg tatt syrenøytraliserende der og da eller også Nexium innimellom.. Men, det siste halvåret så har jeg fått problemer med ekstrasystoler – og da har jeg merket at jeg raper en del/gulper, og dette har jeg ikke hatt problemer med utover normalt tidligere.Har blanding av løs mage/forstoppelse – men ingen smerter. Når ekstrasystolene oppstår, så er dette så innmari plagsomt, at en gransker sjel og legeme for å finne et svar, og jeg tenker at det er luft som setter seg under hjertet og påvirker. Utover kvelden når jeg har rapt en del/gulpet, så slutter det vanligvis . Problemene oppstår vanligvis etter måltid og det er ofte en slags trykk opp under hjertet. Nå tenker jeg at det er for lite magesyre? Dette vil kanskje også hjelpe andre som slite med ekstrasystoler?

  • Ida

   Hei! En del som har refluks opplever også hjertebank, men det er usikkert om det skyldes refluksen i seg selv. Det kan også skyldes stress rundt det å få refluks, for eksempel. Hvis du er bekymret ville jeg gått til lege og fått henvisning til gastroskopi, da kan de finne ut mye.

 15. Marita

  Hei!
  Veldig fin artikkel, og fin blogg!
  Jeg har begynt å ta Bitterstern i håp om at det kan bedre fordøyelsen og hindre at jeg blir oppblåst (IBS). Nå har jeg tatt det en-to uker, men av og til føler jeg at jeg blir oppblåst av å ta disse dråpene før måltider som jeg vanligvis ikke reagerer på – f.eks. eggerøre og salat. Er det noen av urtene i Bitterstern som ikke er lavFODMAP, og tror du i så fall det har noe å si?

  Anbefaler du å ta tilskudd av probiotika i forhold til IBS? Prøver meg selvsagt på fermentering og kraft, men tiden strekker ikke alltid til.

  • Ida

   Hei! Det er mange faktorer annet enn mat som også spiller inn når man blir oppblåst. Stress er kanskje den viktigste. I Bitterstern er det etanol, vann, lavendel, ryllik, galangarot, kvannrot, karve, gentianarot, fennikel, kanel, løvetann, oregano, ingefær, pomeransskall, kryddernellik, zedoariarot, islandsk lav, koriander og kardemomme, såvidt jeg vet er alle disse lavFODMAP. Det er uansett i så små mengder at det ikke skulle skape problemer.

   Jeg anbefaler alltid å ta tilskudd av probiotika uansett 🙂 Og spesielt for IBS. Bare pass på ingrediensene, en del av dem inneholder FOS. Jeg har brukt Udo’s Melkesyrebakterier 18 – 49 år med hell.

 16. Ingrid Sunniva

  Hei,
  Har lest litt om dette med syre-base balansen i kroppen, og viktigheten av å spise 80% basisk kost og 20% sur kost, for å få den gode balansen.
  Men, nå som jeg leser om dette, blir jeg veldig forvirret. mener du man ikke skal følge dette, da? Eller, kommer det an på om man har for mye syre eller for mye base?
  Håper du kan hjelpe meg til å forstå, – sliter veldig med magen og kroppen, og ønsker gjøre det beste for den.
  Her er en link det til jeg har lest, hvis du vil se selv : http://bowen-virker.no/syre-base-balansen/
  Håper på svar.

  Vennlig hilsen Ingrid

  • Ida

   Hei, og beklager sent svar. Forskjellen på min artikkel og den du lenker til her er at jeg snakker om pH i magesekken, din kilde snakker om pH i kroppen og blodet. Dette er to helt forskjellige ting, de må ikke forveksles. Så jeg mener ikke nødvendigvis at du ikke skal følge det som står i artikkelen du lenker til, nei 🙂

 17. Merethe Frantzen

  Hei, jeg har prøvd å sende spørsmål til deg tidligere uten hell..
  Jeg har brukt 20 mg Nexium daglig i flere år, og nå etter en runde med Voltaren fikk jeg i tillegg «stille reflux». Mye slim i hals og nese som smaker surt, følelse av noe sitter i halsen, kribling i halsen etc. og fikk beskjed om å doble dosen Nexium og i tillegg ta Ranitidin. Jeg er etter fire uker blitt noe bedre, men ennå ikke bra. Hva tenker du om å ta tilskudd av syre parallellt med dette?
  Takknemlig for svar!

  • Ida

   Hei! Jeg har ikke mottatt noen mail fra deg, sendte du til riktig adresse? ida@naturligkosthold.no.

   Jeg tenker at å ta syretilskudd sammen med Nexium er en svært dårlig idé, ettersom de virker helt motsatt av hverandre. Nexium og Ranitidin holder symptomene dine i sjakk fordi de begge forhindrer syreproduksjonen. Da hjelper det lite å ta syretabletter. Før du vurderer syretilskudd må du altså slutte med Nexium og Ranitidin.

 18. Morten

  Hei! Dette er veldig interessant. Jeg har selv slitt med det jeg har trodd har vært for mye magesyre, og fått kasta Nexium og det ene og det andre etter meg, som jeg jo har tatt – og som har hjulpet mot halsbrannen, men som trolig har gitt meg en form for mageknip (har en slags sporadisk pulserende smerte i magen/i og rundt navlen – intet funn på gastroskopi, men kan jo tyde på at det har noe med dette å gjøre, kanskje). Jeg skal definitivt prøve ut dietten din en periode og se om det hjelper (og kutte ut de syrehemmende preparatene). Hvordan er det med brød/knekkebrød – er det best å spise knekkebrød til frokost, eller burde jeg spise noe helt annet?

  Takk for veldig informativ artikkel!

  • Ida

   Hei! Det kan godt være at du har for lite magesyre, det er verdt et forsøk. Jeg vil ikke anbefale å spise knekkebrød til frokost med mindre du har laget det selv av ingredienser magen tåler. Men enda bedre er det å spise noe med mer protein og fett og litt mindre karbohydrater. Fettet er smørning for tarmen og er nødvendig for at kroppen skal ta opp mange næringsstoffer. Ellers er det jo også slik at det kreves mindre magesyre for å bryte ned karbohydrater, som det er mest av i knekkebrød, og da vil aldri magen produsere nok magesyre hvis du bare spiser det. Men prøv deg fram og se hva som skjer. Foreslår egg og avokado, for eksempel.

 19. Astrid

  Jeg har lest innlegget etter å ha søkt på nettet etter ‘for lite magesyre’ Jeg er sikker på at jeg har for lite magesyre nå. Fordøyes aldri my. Ligger og ulmer til jeg til slutt kaster opp eller så får jeg ned maten med å trykke og trykke den ned. Jeg er helt utmattet etter å ha hatt det sånn. I to år nå, føler at jeg er i ferd med å besvime, greier nesten ingenting og er farlig deprimert. Tenker mye på å ta mitt eget liv, fordi jeg er utmattet. Jeg får panikk og går frem og tilbake og hyler og gråter. Men jeg har to voksne barn og to svigerdøtre. Og fire barnebarn. Jeg vil så nødig at de skal få sorg hvis mor/bestemor tar sitt eget liv. Jeg er fortvilet!! Jeg har vært hos legen utallige ganger men jeg har ikke fått noe tips om for lite magesyre, noe jeg som sagt er sikker på at jeg lider av. Går det an å kjøpe disse tablettene uten resept? Jeg er dame og er 64 år.

  • Ida

   Hei! Disse tablettene er reseptfrie ja. Jeg vil i første omgang anbefale deg å prøve det som heter Swedish bitters som du får kjøpt på helsekosten. Det er en enklere måte å få testet dette fort, og det har samme effekt som tablettene. Swedish bitters eller Bitterstern er det du skal ha. Send meg gjerne en e-post da. Lykke til 🙂

 20. Torill Enger Karlsen

  Hei! Takk for spennende blogg. Jeg tenkte med en gang jeg leste hva du skriver at jeg har for lite magesyre siden jeg har flere av symptomene du oppgir. Gikk sporenstreks på nettet og bestilte Betaine HCL med Pepsin. Spørsmålene mine er
  1.) hvordan kan det ha seg at jeg evt har for lite magesyreproduksjon i utgangspunktet? og
  2.) Dersom det er en underliggende årsak til mine fordøyelsesproblemer og matintoleranser, hvor lenge på jeg da ta magesyretilskudd? Er det noe man blir kvitt, eller må man gå på tilskudd resten av livet?
  Takk for svar! 🙂

  • Ida

   Hei!
   1. Det kan være mange grunner til for lite magesyre, men i utgangspunktet blir produksjonen dårligere med alderen. Så har det med kostholdet å gjøre: Lite protein og mye karbohydrater krever lite magesyre, og derfor kan produksjonen bli lav eller utebli helt. Bruk av syrehemmende medisiner ødelegger også produksjon av magesyre.
   2. Dette er individuelt, og kommer an på hvor lenge du har hatt for lite magesyre. Det er såklart ikke meningen at du skal ta disse tablettene resten av livet. Jeg sluttet selv etter ca 1,5 år. Nå bruker jeg bare bitterstoffer eller litt sitron ved behov.

   Lykke til, det blir spennende å se om du blir bedre med Betaine HCl!

 21. Linda Ljungquist

  Hei😀 jeg lurer på hvordan snus påvirker magesyre nivået. Mvh Linda

  • Hei! Akkurat dét kan jeg ikke så mye om, faktisk, men jeg vet at nikotin øker syreproduksjonen i magen. Det betyr dessverre ikke at det hjelper å snuse hvis man har syreproblemer altså, det er nok andre egenskaper i snusen som heller vil gjøre vondt verre.

 22. Else Marie Rasmussen

  Hvor lenge må man holde opp med nexium før man forsøker med syretabletter ?
  Plages så med mage og fordøyelse at jeg er helt oppgitt her .
  Gastroskopi viser at jeg er veldig rød , pet scan viste også rødhet i gallegangen ?
  Men ikke noe leger kommer med råd for .
  Har spiserørsbrokk , gått på nexium i årevis .
  Helicobacter kommer igjen og igjen . Samt oppvekst av candida . Hva og hvordan gjør jeg det tror du ?

  • Du kan godt starte med syre ganske kjapt etter at du har sluttet med Nexium. Det er fraværet av syre som gjør at bakterien kommer tilbake, den får et godt miljø å leve i. Sannsynligvis vil du merke forskjell ikke så lenge etter at du har startet med syretablettene.

 23. Marianne

  Hei 🙂 Hvis man ikke har for lite syre og tar både Bitterstern og Eplesider i påvente av tablettene. Skal man kunne kjenne «smerte» av dette også da eller kun av pillene? Jeg fikk tak i noe Enzymer i sverige som inneholder Betaine HCL og Pepsin men i svakere dose. Jeg har foreløpig ikke kjent brenning og Føler egentlig magen har roet seg noe men ikke prøvd så lenge enda.
  Jeg blir oppblåst uansett hva jeg spiser føler jeg, og mye mat føles som ligger i halsen eller ikke blir fordøyd. Jeg føler meg alltid oppblåst og det kjennes ut som jeg går opp 5 kg etter måltider osv noe som er utrolig irriterende og ubehagelig! Jeg har også mye «klumpfølelse» i halsen. Kan jeg ta disse pillene til alle måltider da, eller er det kun til store? Jeg begynner å bli desperat etter å få orden på magen.

  • Hei! Det er magesyren som gjør at det kjennes ut som det brenner, så dette vil du kjenne hvis du har nok syre, men tar ekstra hjelpemidler som stimulerer.

   Du tar pillene til måltider med moderate til store mengder protein, 15 gram eller mer er en god regel.

 24. Men hva når man blir skikkelig dårlig av betaine hcl med pepsin? Ble skikkelig kvalm og oppblåst…. samme reaksjon på aciglumin

  • Hei! Man kan føle seg uvel hvis man får for mye syre også, det kan jo være at dosen ble for sterk for deg. Det er i alle fall ikke farlig. Send meg en mail til ida@naturligkosthold.no så kan jeg sikkert gi deg noen råd 🙂

 25. Laila nilsen

  Hei interessant å lese dette.er det noen som plages med hoste i forbindelse med for lite magesyre?jeg har gått med hoste i utallige år. Hver gang jeg skal spise får jeg krampe og hoster. Etter ei stund går det greit å spise .har spiserørsbrokk .spurte legen om jeg kunne ha for lite syre men det trodde han ikke.symptomer ellers er småkvalm .luft og trykk i brystet.promper hele dagen men uten lukt.perioder med hard mave også .

 26. Elsiabeth Krohn

  Hei Ida
  Har prøvd HCI tabletter, flere typer. Det som skjer etter noen dager er at jeg blir veldig dårlig i magen, Må bare ligge på sofaen og klarer ingenting, som om det kommer et magesår og jeg må slutte. Har nok dårlige slimhinner da jeg har gått på Somac, Novalusid i ca. 30 år etter et magesår den gang. Gikk også 2 år på penisilin da jeg var liten.
  En terapaut anbefaler Molcosan for å rette opp magesyren og det tåler jeg. Er dette bra?
  Har også begynt på Glutamine for å gjenopprette slimhinnene i kroppen og dermed magen.
  Har du andre tips hvis det er sånn at jeg går med konstant magesår/gatarr?

  • Jeg har brukt Molcosan kun som «starter» ved fermentering, men vet om flere som bruker den for fordøyelsen også. Det er i alle fall ikke farlig å prøve 🙂

   Hvis du mistenker at du fortsatt har magesår må du kontakte lege så du får undersøkt dette nærmere. Generelt anbefaler jeg å se om man blir bedre ved å kutte ut sukker fra kostholdet en periode, da sukker i mengder skaper betennelser i kroppen. Det samme gjelder gluten og melk for mange.

  • Hei! Takk for det 🙂 Hva sa legen om dette?

   Hvilket produkt fra apoteket tenker du på? Det kan være mange årsaker, men vanskelig å si når jeg ikke vet hvilke stoffer som er i tilskuddet.

 27. Svein

  Hei!

  Har i nesten ett år nå sliti med vond smak/gass i munnen som kommer fra hals/mage. Har fått syrerduserende tabletter av legen, men det har ikke virket veldig bra. Noen forslag på hva som kan være problemet mitt eller tiltak for å bli kvitt det? Det kan gå en stund, så får jeg en rap, og da er plutselig smaken borte. Akkurat som å slå av en bryter.

 28. Ingve

  Hei!
  Jeg fikk i september mageproblemer ifa. tidlig metthet, voldsomt trykk i mellomgulvet og nedsatt matlyst. Fikk nexium som jeg gikk på et par 7-10 dager før jeg seponerte fordi jeg ikke merket bedring. Dette gav seg gradvis etter 2-3 uker, men fortsatt noe mindre matlyst enn før. I desember startet dette brått igjen etter å ha spist fish and chips (vet ikke om det er relevant). Matlysten var fraværende og bare jeg spiste en halv brødskive kjentes det ut som om jeg sprakk! Dette har vedvart og jeg har mistet drøyt 7-8 kg. siden september men dog svak bedring siden midten av januar. Var på gastroskopi for en uke siden og stadfestet reflukssyndrom pga. slapp lukkemuskel og brokk. Fikk somac, men føler ikke bedring av dette. Heller en svak forverring om noe. Sliter med at det kjennes ut som magesekken er knøttliten og maten blir liggende der lenger enn den skal. Tror du for lite syre kan være problemet? Vil ikke lite syre være bra for spiserøret?
  Takknemlig om du svarer. Gjerne på mail.

 29. Jonas

  Hei Ida…Takk for en veldig nyttig artikkel. Jeg er i gang med en del av disse prosessene og har begynt å ta Betaine, lager fermenterte grønnsaker og tar bitterstern. Jeg har, uavhengig av magesyreprobelmatikken, blitt rådet til å ta bikarbonat/natron og i forbindelse med det har jeg begynt å lure på om det er dumt i kombinasjon med betaine etc. Nartron er jo basisk og syredempende, men som du skriver her er det jo en viktig bestandel i slimhinnene i magesekken og har på den måten en funksjon. Har du noe erfaring med den problemstillingen?

  • Hei! Jeg vil tro det holder med én ting av gangen. Som du sier vil disse antakelig virke mot hverandre. Test én og en, og vent noen dager før du tester den andre. Da blir det enklere å se en effekt. Det er ikke farlig å prøve natron, og det vil gi en indikator på hvilken retning du bør ta videre. Du kan også prøve med sitron eller eplecidereddik før Betaine, hvis du ikke allerede har gjort det. Lykke til 🙂

 30. Kristin

  Hei! Dette med for lite magesyre er utrolig interessant. I den forbindelse dukker også SIBO opp. Det sies at mellom 50 og 80% av de med IBS har SIBO. Det er oppvekst av bakterier som gjærer på karbo i tykktarm. Dette skjer typisk ved dårlig magesyre produksjon. Da er det FTD dietten som gjelder for mange.

 31. Hei,lure på om eg kan ta lakrisrot,rikhospitalet meiner eg har nåke som kalles Addison.Har gått på masse kortison siden 1995 på grunn av lungeproblemer.Har lest at dette støtter binyrene,har masse problem med fordøyelse,reflux og div.fordøyelsen fungerer bedre med lavkarbo som nåke anna mat.Veldig oppblåst og gulper å raper etter måltid med vanlig mat,helst middagsmat.

  Ove

  • Hei! Det er ikke farlig å spise lakrisrot, men man kan oppleve at man får mye energi, så ikke spis det rett før du legger deg 🙂 Send meg en mail til ida@naturligkosthold.no med spørsmålene dine, så kan jeg svare litt lenger der. /Ida

 32. ove audun eidet

  Hei,får ikkje sendt mail til deg,så eg lure på om du har erfaring med binyreproblematikk.

  Mvh Ove

 33. ove

  Hei får opp på mailen min at domenet naturlig kosthold ikkje blir funnet.Eg har gmail,kan da ha nåke å sei i forhold til at eg ikkje for sendt mailen

 34. mohsin

  Hei, tidligere hadde jeg helikobaktor pylori men den har blitt borte etter 3 gangs antibiotikakur. men siden ett år har jeg 24/7 bloating, særling etter mat, jeg vet første gang lege fant H pylori via gastroskopi i 2012 og det tok 7 års til den blir bort. jeg var hos gastroentrolog i volvat oslo hadde 2 gastroskopi, 1 koloskopi 1 kapsulendoskopi, 1 CT scan alt komt normal. lege mente jeg har svekket tarm flora da transplantet han avføring fra en frisk donor siste Fredag via koloskpi(FMT) men jeg mener helt noen annet at jeg har veldig lite magesye. men lege seir at jeg har nok syre. jeg føler ingen brennelse i spiserør, mage, GERD, etc jeg vil prøve disse kapsuler beatine HCL med pepsin. men det er viktig de innholder pepsin. hvor kan man kjøpe sånne kapsuler i Norge. på appoteket??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *