7 Comments

 1. Rin

  Litt kleint spørsmål, men hva spør du etter hos slakteren? «Bein», «Kraftbein», «Bein med beinmarg»? Mvh frk «Det er altfor skummelt å snakke med folk når jeg ikke engang vet hvordan jeg spør etter en ting» :p

 2. Marg <3

  Men jeg vil helst ha litt protein ved siden av. Savner slakteren hjemme på "landet", her i byen er det jo svindyrt (og ikke har vi slakter heller, som sikkert er del av forklaringen. Bare delikatessebutikker). Skal ha det i morgen tenkte jeg, sammen med lever og grønnsaker.

  • Høres ut som en nydelig kombo! Ja, vi er heldige her i byen med alle muligheter. Hvilke grønnsaker bruker du til lever? Alle sier løk, men det er jo ikke aktuelt for meg.

   • Egentlig bare det jeg har tilgjengelig, som akkurat i dag er gulrot og zucchini. Syns egentlig sauerkraut er fint også (jeg bruker da raspet gulrot sammen med kålen), men det har jeg ikke for tiden.

    Lammelever og kandisert ingefær er godt, men har ikke prøvd det med andre typer lever.

 3. Gerrith

  Husker mine besteforeldre sugde altid etter vi hadde spist kjøtt, margen ut av knoklene. Vi barn mente, som mine foreldre forøvrigt også, det smakte grusomt og kvalm. Husker også vi fikk stekt lever og potetmos hos mine besteforeldre – eller nyerer som lå i kærnet melk natten over, for å ta den verste urinsmaken. Det var tortur for oss unger, å måtte spise det i 50 og 60 tallet.

  Men da var naturen ennå litt renere. Senere var så mange tungmetaller og uheldige stoffer fra miljøet i innmaten – også i økologisk innmat – at det blir sterkt frarådet i Danmark, Tyskland, Mellom og Søreuropa, at folk helst slett ikke skulle spise innmat lenger. I alle fall ikke å gi det til ens barn.

  Ikke alt som var bra i gamle dager, er bra for oss idag. Det var billig eller gratis mat under og etter krigen og var derfor brukt som overlevelses strategi. Det var avfallsprodukter hos slakteren og vi fikk en hel bærepose gratis hvis vi spurte slakteren. Så indrefilet ble ikke kastet som du skrev – det var søndagsmat – en gang ibland.
  Innmaten var fattigmanskost og ingen av oss barn vil være fattig, så vi skulle ha brød fra bakeren og melk fra supermarked… Vi skjønnte ikke at noe av det de gamle gjorte, skulle videreføres til oss og våre barn. Men ikke alt…! Vi må lære oss å skilne mellom ren overlevelse pga. krig – og kloge og nyttige strategier for å oppnå et langt og sunn liv. Da ligger nøklen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *