107 Comments

 1. Caroline

  Veldig lærerikt innlegg! Har lyst til å prøve meg på kombuchabrygging selv, men har ikke klart å få tak i en scoby i Trondheim… Men de tåler å bli sendt i posten altså?

 2. Hei, Ida!
  Leste din innlegg, super! Lurer om du kan dele med meg en fet babykombucha at jeg kan begynne å brygge teen hjemme. Hyggelig om du tar kontakt!

  Hilsen Margarita

 3. ida

  hei! ønsker å teste dette ut! Har du noen tips til hvor jeg kan skaffe en kombuchababy i bergen? 🙂

  • Margarita Stebbings

   Ida, hva er e-posten din? Kan du ringe meg 47019537 og da kan vi avtale når det passer for deg. Jeg ønsker meg kombuchababy asap, vær så snill..:-)

  • Hei! Spennende 🙂 Jeg anbefaler å forsøke å finne noen i nærområdet som har babyer å gi bort. Det finnes for eksempel Facebook-grupper for slikt. Ellers går det alltids an å sende i posten!

 4. Hei 🙂
  Det hender jeg får noe som ligner geleklumper/flak i den ferdige teen når den har stått ei stund i kjøleskapet. Hva er dette og hvorfor blir det slik?
  Har silt det vekk og drukket teen, disse gelegreiene gir ingen smak.

  Aud

  • Hei! Dette er faktisk en ny kombuchababy, og det er helt vanlig. Jeg pleier heller ikke ta vare på den, det blir jo nok babyer som det er. Det er i alle fall et tegn på at kombuchaen er full av næring 🙂

 5. Ayse

  Hei 😃 Er det noen som kan hjepe meg å få ta i en kombuchababy. Bor i stavanger

 6. Anette ST

  Hei, jeg er i gang med å brygge min første kombucha og fant din side når jeg googlet for informasjon..Jeg har hatt min i skapet siden torsdag, så den skal stå litt til, men har sett at det dannes en liten baby på toppen. Så snodig..men det jeg hadde glemt er at den skal karboneres..og det er der jeg er litt skeptisk. Hadde nemlig et uhell med vannkefir, der flasken eksploderte mens den holdt på å «fizze» seg opp. jeg blei livredd for å gjøre det igjen, og han jeg bor med også! Vi var heldiggvis ikke hjemme når det sa poff, for da kunen vi fått glass i øyer og det some r. Men har du opplevd neon ekle ting med det? Eller har tips til hvordan unngå uhell? Noen nevnte å vaske flasken jeg heller det over på i eddik først, siden det er bakterievekst som gjør at det kan eksplodere? Hva med å drikke kombucha uten å karbonere..ikke like godt kanskje? Hilsen Anette 🙂

  • Hei! Har aldri opplevd at det har eksplodert, hvor fulle er flaskene? Jeg pleier ikke å ha dem så fulle. Karboneringen gjør at du får kullsyre og kan tilsette mer smak, ellers er det ikke nødvendig å gjøre.

   Lykke til!

 7. Anette ST

  Hei igjen 😉 Jeg fylte dem ikke så fulle, men hadde vannkefire og juice i for å få mer smak, men det som kan ha skjedd var at det var andre bakterier i den flasken jeg brukte, eller at de sto for lenge uten at jeg «luftet». Kanskje tør jeg å gjøre et forsøk når det er varmere ute og fe kan stå på verandaen…Tror ikke jeg får overtalt mannen i huset til å la meg ha stående slike eksperimenter på benken….men jeg kan jo drikke kombucha uten kullsyre så lenge 🙂

 8. Christian

  Etter 3 måneder med opplivning fra en frysetørket versjon, så mugnet den i det den begynte å få liv – og jeg har nå kvittet meg med den. Har derfor kommet til konklusjon at jeg trenger en starter-kultur, og at jeg ønsker å starte med en «fersk» versjon. Så at du muligens har noen…?

 9. Arlyne Moi

  Jeg har prøvd å lage min egen kombucha baby her i Oslo. Jeg brukte en tysk variant som jeg kjøpte på Roots. Jeg har ikke lyktes. Jeg har gjort alt riktig. Ventet 8 uker. Kan hende det var for lite alkohol i ‘starteren’.
  Det har ikke lyktes å finne en person via en facebook group som har babys til overs. Men nå er jeg for opptatt å tenke på det, og skal være bortreist en del, så skal ikke tenke på det for ei stund.

 10. Karen

  Dette var bra informasjon! Kanskje du vet noe om hvor mye alkohol den ferdige teen inneholder og hvordan man kan få så lite alkohol som mulig i den ferdige teen mtp mengde sukker og gjæringstid?

  • Hei! Takk. Mengden alkohol vil naturligvis variere veldig fra gang til gang, ettersom mange faktorer påvirker fermenteringen; tid, temperatur osv. Men det vil som regel være et sted mellom 0,5 og 1 prosent. Jeg anbefaler å bruke smakssansen for å avgjøre hvor lenge kombuchaen må stå. Jeg pleier å la den stå en ukes tid, da er den fortsatt ganske søt (synes jeg da). Så har du de som lar den stå en måneds tid til det omtrent er eddik, og blander det ut i vann når de skal drikke. Så et sted mellom der, kanskje? 🙂 Lykke til!

 11. martina

  Hei, Ida Nyborg! Jeg kunne velidg gjerne tenke meg å fått tilsent en slik liten «baby» om du fortsatt har.! Hvordan gjør vi det?
  Jeg er fra før vant med å bruke surdeig (alltid), fermetere kimchi og og kål, så den kommer til å få godt stell. Dette er midt i blinken for meg å prøve! Alltid spennende med noe nytt.
  martina

  • Hei! Klart du kan få, jeg er akkurat i gang med en ny produksjonsperiode, så snart har jeg mange babyer. Jeg tror dog det er lurt å melde seg inn i for eksempel Tradisjonsmat Norge for å finne folk som har å gi bort nå. Så går det fortere 🙂 Der er det også masse tips og triks.

   • martina

    TAkk for svar og tips!
    Jeg hører gjerne fra deg når babyene dine er ferdig! martina

 12. Gundys Bøifot

  Hei Ida. Jeg laget og drakk denne teen for 20-25 år siden og husker jeg fikk en vanvittig energi av den. Det skulle jeg jo gjerne hatt igjen, nå 25 år etter……. Så hvis du har mulighet for å hjelpe meg med en baby ville jeg bli kjempeglad. Mvh gundys bøifot

 13. linda rossetti

  Hei Ida. Har du en slik liten «slimete» baby jeg kan kjøpe av deg? 😉 Har en herremann her i huset som har all verdens problemer med magen og tenkte kanskje jeg kunne hjelpe han litt i hverdagen med å brygge han litt te… 🙂

 14. Charlotte Dadswell

  Er det noen som har kombucha baby til en som har lyst å prøve i Trondheimsområdet?

 15. alex

  Hei Ida.

  Vil det være mulig å skaffe til veie en kombucha baby eller mor fra deg?

  Mvh,
  Alex

  • Hei! Jeg anbefaler å melde deg inn i enten en av Tradisjonsmatgruppene eller Melkesyregjæring på Facebook. De har lister over folk som gir bort. Akkurat nå har jeg ingen selv. Bare å spørre hvis du lurer på noe 🙂 Lykke til!

 16. Erika

  Heisann!
  Takk forven kjempefint innlegg om hvordan du brygger kombucha 😊
  Har akkurat blitt en stolt eier til en baby og jeg har allerede brygget meg en batch. Fikk vite man gjerne skall bruke sort te, så fikk kjøpt sort løs te på Roots i Oslo.
  PS! Sort te har høyere koffeinhalt enn grønt te pga gjæring for den mørke fargen når bladene blir plukket.

  Hilsen Erika

  • Ida

   Takk for fine ord! Jeg har bare brukt grønn te, og synes det fungerer fint. Det kommer litt an på hva din scoby er vant med også, men så lenge teen inneholder koffein skal det gå fint. Du kan altså bruke både sort, hvit og grønn te hvis du vil 🙂 Lykke til med bryggingen!

 17. Aud

  Hei ☺
  Har brukt kun hvitt sukker tidligere, prøvde nå sist med rørsukker. Teen fikk stå 10 dager, babyen ble veldig tynn i forhold til hva de forrige har blitt og teen smaker bare som vanlig sukret te.
  Bør de stå lenger med brunt sukker eller bør jeg evt blande brunt og hvitt sukker?

  • Ida

   Hei! Det trenger ikke være noe feil selv om babyen er litt tynn, det blir mine og noen ganger. Men den skal jo ikke smake sukker, så det kan være at de ikke likte at du byttet sukkertype. Jeg har kun brukt økologisk rørsukker på mine babyer, for det var den første vant med. Babyene skal kunne vennes til andre typer, men jeg har ikke prøvd. Jeg ville sett om det gikk bedre ved å gå tilbake til vanlig hvitt sukker en gang, bare for å se om det er grunnen. Lykke til! 🙂

 18. Supersiri

  Heisann 🙂
  Har akkurat prøvd å lage min første batch kombucha, og siden det var første gang og jeg ikke ville være for ivrig med smak tilsatte jeg ikke noe smak.
  (Ble tipset om å bruke forholdet 9 dl te og 1 dl sukker)
  Nå etter jeg har tatt ut scobyen og hart den over på flasker ser det ut som det holder på å vokse frem en ny scoby, i flaska.
  Er det vanlig?
  (Og om ikke hvem du hva som forårsaker det, så jeg kan endre på det neste batch)

  • Ida

   Hei! Ja, det er vanlig. Det skjer hos meg hele tida, men det blir ingen stor scoby av det, bare et lite slør. Det gjør ingenting, og er bare et tegn på en sunn kombuchabatch 🙂 Du gjør det altså helt riktig.

 19. Anne

  Hei. Flott innlegg ! Brygger jevnlig. Jeg lurer på om det er trygt å drikke kombucha når man er gravid ?

  • Ida

   Hei! Jeg vet at gravide som er vant med kombucha drikker det også under svangerskapet, fordi de vet fra før hvordan de reagerer. Det anbefales ikke å starte med det under graviditeten. For deg som brygger fra før er det med andre ord greit 🙂

 20. Kristine Stuberg

  Hei Ida

  Jeg har lyst å prøve å lage kombucha og lurer på om du har en baby å gi bort?

  • Ida

   Hei! Dessverre har jeg ingen nå, men forsøk deg gjerne på grupper på Facebook! Søk etter Tradisjonsmat eller Melkesyregjæring. Lykke til 🙂

 21. Maria Brager

  Hei!
  Takk for fint og informativt innlegg! 🙂
  Jeg har prøvd å lage min egen baby ut fra en kamboucha jeg kjøpte i butikken. Jeg så på den nå, etter at den hadde stått i ca en uke i skapet med klede over. Babyen er dekket med grønt og hvitt mugg. Er det bare å kaste da, eller går det ann å skylle bort?

  • Ida

   Hei! Jeg er redd det bare er å kaste når det er mugg på, ja. Da blir hele prosessen ødelagt, dessverre.

 22. Hei Ida,

  Hvordan skal du lagre «moren» og babyen etter at du er ferdig?
  Skal de ligge i ferdig kombucha, eller den første teblandingen som ikke er gjæret?

  Jeg fikk en baby av en venn, og den ligger i ca 1 dl væske som lukter eddik. Kan jeg bruke den som mor-essens og blande i teen sammen med moren?

  Vil gjerne få en bra start, takk for en fin side 🙂

  • Ida

   Oppbevar dem i romtemperert sukret te når du ikke brygger kombucha. Da fortsetter de å vokse. Putt moren og alle babyene i et stort glass med te og sukker, så blir det hotell. Når det lukter eddik er det på tide å skifte til ny te.

   Lykke til 🙂

 23. […] I det siste har jeg blitt skikkelig hekta på å lage Kombucha. Det er supertrendy, og visstnok selges Kombucha på hvert gatehjørne i New York. Jeg har kastet meg på trenden, og lager Kombucha hjemme. For den som ikke vet hva det er; det er fermentert te, og du kan lese mer om det her. […]

 24. Lisbeth

  Hvor mange ganger kan man bruke en scobie? Kan de deles – på tvers? Har brukt et veldig stort glass m stor åpning. Kunne godt tenkt meg å hatt de over på et norgesglass😄

  • Ida

   Hei! Du kan bruke den igjen og igjen, så mange ganger du vil. Noen påstår de har hatt sin scoby i flere tiår… Det er i alle fall ingen begrensning 🙂

   Og ja, du kan dele dem opp på tvers! Jeg har gjort det med mine ved uhell, men det var ingen skade skjedd. De tåler mye altså.

 25. Nancy

  Hei!
  Har du ein baby eg kunne fått kjøpt? Har søkt på Facebook og diverse men har ikkje hatt hell til no…

 26. Monica

  Hei.
  Jeg leter etter noen som kan selge/gi bort kombucha baby. Noen her inne som vet om noen som har?

 27. Vilde

  Hei hei 🙂 ung student på utkikk etter en baby! har du eller kjenner du noen som har en til overs? 🙂

  • Hei! Har dessverre ingen nå, men sjekk ut gruppa Tradisjonsmat eller Melkesyregjæring på Facebook 🙂

 28. Anette Nordmo Haugen

  Hei! Driver nå å lager min første batch kombucha. Har brukt en økologisk earl grey te, har du noe erfaring med bruk av denne og hvilke smakstilsettninger som eventuelt passer til den?

  • Hei! Jeg har brukt økologisk Earl Grey selv, og det gikk kjempefint. Den gir ikke mye smak i seg selv, så her kan du bruke hva som helst av smak til. Jeg har prøvd ingefær, mango, bringebær osv. Lykke til 🙂

 29. Wanda

  Hei, kan du si litt mer om hvordan etterfermentering fungerer? Ser det skrives at dersom man skal smakstilsette, bør man ta ut bær etc før kombuchaen settes kaldt. Hvordan er best måte å få ut smakstilsetningene?

  • Annengangsfermentering skal få fram bobler/kullsyre i drikken. Du trenger med andre ord ikke å annengangsfermentere hvis du ikke er opptatt av boblene. For å få ut smakstilsetningene fisker jeg bare ut med en pinne, eller filtrerer i en kjele og heller tilbake i flasken.

 30. Martina

  Hei hei 🙂 har du muligens ein baby og avstå?? mot betaling seff 😀 har så løst å prøv meg!!! Så bra inlægg btw…

  • Hei! Har dessverre ingen nå. Anbefaler gruppene Melkesyregjæring og Tradisjonsmat på Facebook 🙂

 31. Camilla

  Hei, Takk for masse nyttig info! Jeg har satt to stk kombucha for første gang, en med svart og en med grønn te. Jeg har lyst på både fizz og smak, og lurer på om dette skjer samtidig under etterfermenteringen eller ta det i runder? Må jeg lette på trykke iløpet av dagene de etterfermenteres? Kan scobyene ligge i samme hotell, kanskje med en blanding av grønn og svart te?

  • Det meste av fizzen kommer i andre runde. Jeg har aldri trengt å slippe ut trykk, men det betyr ikke at det aldri kan bli for mye. Ikke fyll flaskene for fulle, så går det nok bra. Alle babyene kan kose seg i samme hotell, det synes de er stas 🙂

 32. Marianne Eide Larsen

  Har fått en baby i går kveld og satte glasset i kjøleskapet. Leser nå at den bare skal stå på kjøkkenbenken. Er det for kaldt i kjøleskapet for den? Har jeg drept den nå? Har stått der i 12 timer og tatt den ut nå. Kan jeg fortsatt bruke den?

  • Jeg har oppbevart babyer i kjøleskap, og det gikk fint. Det er dog forskjell på kjøleskap og temperatur. Du vil skjønne om den er død hvis det ikke skjer noe når du har satt kombuchaen. Det burde gå bra 🙂

 33. Monica

  Hei 😀
  Har akkurat skaffet meg to scoby som jeg fikk, men væsken de ligger i er skikkelig mørk og gusjen.. Ho sa det var fordi de har stått en stund, gjør dette noe? Eller bør jeg oppbevare de i ny sukret te en periode, for så å da bruke en dl av den nye teen i kombucha fermenteringen? 🙂 Eller kan jeg bare bruke den gamle væsken de kom i? 🙂

  • Hei! Litt vanskelig å bedømme når jeg ikke kan se hvordan det ser ut. Foreslår at du spør i Melkesyregjæring-gruppa på Facebook 🙂

 34. Charlotte

  Jeg kjøpte min første kombutcha i dag. I midten av drikken ligger en gjærklump. Må innrømme at den gjorde meg veldig skeptisk. Jeg har drukket et glass og merket energikick. Dette er altså helt normalt? Er denne gjærklumpen egentlig en ny baby?

  • Hei! Denne klumpen er nok en ny baby, ja 🙂 Det er bare et tegn på at produsenten har gjort ting riktig! Og babyen kan du bruke til å lage mer kombucha.

 35. Tove

  Heisann, må man bruke grønn el svart te? Er det ikke det samme hvilken, bare den er organisk? Har brukt rød bær te som er organisk og etterfermentert med solbær 👍 Frisk og god smak😃

  • Hei! Jo, det er det samme hva du bruker, så lenge den er ren, altså uten kunstige tilsetninger 🙂

 36. Marit R Ek

  Hei, jeg vil veldig gjerne kjøpe en kombuca scoby av deg. På 90 tallet laget jeg masse combuca te, men så kom jeg fra det igjen. Den jeg fikk til å starte med, fikk jeg fra Sveits, den var ikke større enn et frimerke, og jeg fikk den i posten . Måtte betale ganske mye, husker ikke lenger beløpet. Men det var verd det.
  Håper at du har en slik sopp til meg, om ikke akkurat nå, kanskje, så kanskje litt senere.
  Jeg hører gjerne fra deg.

  Mvh Marit

  • Hei! Dessverre har jeg ingen kombuchascoby nå, men det er mange som har i Facebookgruppa Melkesyregjæring eller Tradisjonsmat 🙂

 37. Elisabeth H.

  Hei
  Er det noen som har kombuchababy å gi meg. Vil prøve å lage denne styrkedrikken:-)
  Elisabeth

 38. Elisabeth

  Takk for svar,men jeg er ikke på Facebook. Kan jo høre med noen som er det..

 39. Randi Garberg

  Jeg har flere scobyer som har stått i kjøleskapet i ca. 1 år, lagret i glass med te. Jeg har ikke byttet ut teen i løpet av denne tiden. Kan den være farlig å bruke nå med tanke på uønskede bakterier?

  • Da ville jeg sett nøye på dem og brukt luktesansen. Det er jo egentlig eddik de ligger i nå, og alt sukkeret, som de jo lever av, er nok borte for lengst. Jeg ville nok satset på nye scobyer.

 40. Raymond PC Karlsen

  Dette appellerte til meg!
  Har du sett noe vitenskap på at dette faktisk er sunnt for tarmboerne våre, eller menneskeorganismen i det hele og store? Leser man på wikipedia så kan jo nærmest få inntrykket av at det er farlig :>

  • Hei! Jeg har dessverre ingen nå, men kan anbefale å spørre i en av disse gruppene på Facebook: Melkesyregjæring og Tradisjonsmat 🙂

  • Hei, dessverre har jeg ingen nå, men anbefaler å spørre i gruppa Tradisjonsmat på Facebook 🙂

 41. Edith Strand

  Hei Ida! 😀 Takk for veldig bra og informativ artikkel! 😀🤗🤗🤗 Fikk svar på nesten alt jeg lurte på, men også noe nytt jeg lurer på. 😮🤓 Du skriver om at man ikke bør drikke kombucha hvis man har candidainfeksjon. 🙄😖 Jeg lest om kombucha både hos Gry Hammer og Berit Nordstrand og flere steder på nett, uten at noen advarer mot det, så jeg blir litt forvirret. 😮🤔 Har du link til kilden du fant informasjonen? 🙂 Jeg vil helst bli friskere av det jeg spiser og drikker og ikke omvendt. 😉😞 Vennlig hilsen Edith

  • Hei! Det er omdiskutert hvorvidt kombucha er bra eller dårlig for de med candidainfeksjon. Candida er ikke den samme soppen som i kombucha. Bare fordi det ikke er landet på noen konklusjon på temaet, ønsker jeg ikke å anbefale noe til de med candidainfeksjon. For sikkerhets skyld 🙂

 42. Heisann 🙂 Tusen takk for super info! Jeg driver og lager min første kambucha! Spennende! Jeg lurer på en ting. når jeg skal legge min nye baby i ny te nå,, hvor mye te, sukker og vann skal jeg ha da? mulig jeg ikke har fulgt med i timen assa. men må spørre likevel.
  mvh Toril

  • Hei! Beklager sent svar – ferie 🙂 . Du bruker like mye sukker og te til den nye babyen som du gjorde tidligere. Same procedure every year 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *