15 Comments

 1. vaskeklut

  jeg vet ikke om du mente at det _alltid_ er motsatt, men jeg ville bare si at det er mulig å ha for mye magesyre og få halsbrann (jeg har det – de har sjekka!). 🙂

 2. […] Et naturlig alternativ Betaine HCl er et effektivt kosstilskudd som er lett å prøve uten å gjøre noen skade, selv uten hjelp fra lege. Sørg imidlertid for å finne ut om du har for lite magesyre før du prøver. Skulle du likevel være skeptisk, kan du også hjelpe fordøyelsen uten tabletter. Da kan du bruke eplecidereddik. Bland en spiseskje i et lite glass vann, og drikk etter måltidet. Gjenta gjerne etter 20 minutter hvis du kjenner at maten er vanskelig å fordøye. Dette er også et supert tips for å bli kvitt halsbrann. Jeg har flere naturlige tips mot dette her. […]

 3. Lars Martin

  Hei!

  Er litt skeptisk til hva du skriver her. Du sier at det hjelper med eplecidereddik og sitronsyre fra sitron. Halsbrann er forårsaket av magesyre som kommer opp i spiserøret og irriterer slimhinnene. Det er 3 måter å unngå dette på, når man først har fått det:

  1. Redusere produksjon av magesyre.
  2. Nøytralisere magesyren.
  3. Danne et ”lokk” over mage-innholdet og hindrer dermed at syre kommer i spiserøret.

  Jeg kan ikke forstå hvordan eddik og sitronsyre, begge med lav pH-verdi(samme som brus, kaffe osv.) skal kunne motvirke/nøytralisere magesyren. Jeg er forresten enig i det du sier om at mange tror årsaken er for mye magesyre, noe som den nødvendigvis ikke er.

  Men disse to tipsene her virker rett og slett helt ulogisk?

  • Ida

   Hei! Måten å unngå halsbrann på er ikke å nøytralisere syren, men å gjøre pH-nivået lavere. Det er fraværet av syre som fremkaller halsbrannen; da må vi gjøre miljøet surt. Derfor fungerer for eksempel eplecidereddik.

   • Lars Martin

    pH-nivået i magen ligger mellom 1-4, det er altså et meget surt miljø. Så det er ikke fravær av syre i det hele tatt. Dette er årsaken til at man frarådet blant annet kaffe og brus, som har en pH på mellom 2,4 og 5,4, henholdsvis brus og kaffe. (altså motsatt av det du sier, de fraråder drikke med lav pH)

    Flere produkter som du får kjøpt på apoteket. Som Titralac, Link og Novalacid er tabletter som nøytaliserer magesyren og som er produkter mot halsbrann. Virkemåten til produktene, er beskrevet på denne siden:

    https://www.vitusapotek.no/halsbrann-og-sure-oppstot/a/A427

    Man vil altså ikke gjøre magesyren enda mer SUR, men mer BASISK, noe som igjen irriterer slimhinnene i spiserøret mindre(motvirker halsbrann altså).

    Du skriver i din andre artikkel at:
    «Sitronsaft er ekstremt surt, og vil derfor øke pH-nivået i magesekken betraktelig.»

    Dette er TOTALT FEIL. Sitronsaft har LAV pH-verdi (fordi det er surt), og bidrar dermed til å senke pH-verdien i magen ytterligere. Et raskt søk på pH-verdi på google og du får bekreftet dette.

    Håper det ikke er alt for dårlig stemning med at jeg kritiserer artikkelen din. Men dumt å drive med vranglære. 🙂

    • Ida

     Hei igjen! Det er helt lov å diskutere på denne bloggen altså. Nå kan det jo hende vi også snakker forbi hverandre; du er opptatt av å lindre de akutte symptomene ved å nøytralisere syren, og der er jeg jo forsåvidt enig – å ha syre i spiserøret over lengre tid kan føre til syreskader etter hvert. Det jeg snakker om er hvordan man behandler de underliggende årsakene – da blir man jo kvitt hele problemet. Det er dét jeg er opptatt av. Les mer her: https://tunmed.wordpress.com/2009/10/21/magesyre-%E2%80%93-har-vi-ikke-alle-for-mye/

  • daf

   Eplecidereddikk er ikke surt, det er basisk, altså i motsatt ende av surhetsskalaen enn sitron og magesyre. Derfor nøytraliserer det magesyre og lindrer halsbrann-

 4. Bea-in-Spain (Beate Nergård)

  Hei! Litt forskjellige meninger ute og går her, men vil bare dele dette glade budskap: Var i barnedåp i går, og det ble selvfølgelig altfor mye mat av alle slag. Halsbrannen kom snikende utover kvelden, og ved sengetid skjønte jeg at her var det ikke mulig å få sove. Så ettersom jeg hadde lest denne artikkelen dagen før, og siden jeg ikke har eplesidereddik i huset, men hadde kjøpt sitron for å lage limonade sammen med barnebarna, skar jeg opp en halv sitron og presset ut saften, blandet med litt vann og drakk. Og tro det eller ikke – lindringen kom allerede mens jeg svelget ned denne blandingen! For en befrielse! Og ettersom sitronsyre blir til base i kroppen, skulle vel dette tyde på at jeg har for mye magesyre/ reflux. Takk! Og et tips: Barnebarna elsker limonade, og de slåss om å få presse sitronene. Denne drikken er jo veldig sunn (i fornuftige mengder) og erstatter ferdigkjøpt saft, og dermed spares det også penger på dette. Dosering: Saft av 1 sitron til 1 liter vann, pluss søtningsmiddel for den som vil ha. Jeg bruker mest Stevia til dette. Lykke til dere andre der ute 😉

  • Ida

   Å, så bra at det fungerte for deg! Da vet du jo hva du må ha i kjøleskapet til enhver tid 🙂

   • Sissel

    Hei, jeg skjønner det med eplecideredikk, ingefær og sitron i forhold til ph- verdien, og jeg vet at det hjelper ( bare litt vanskelig å sette det i system, men har en plan nå, ferdig blanding i kjøleskapet). Det jeg tenker på nå er om Betaine HCI som inneholder et ensym kan erstattes av det andre p.g.a enzymet. Har du forresten flere tips ang enzymer og fordøyelse? Takk for svar, mvh. Sissel

 5. Sissel

  Hei, jeg skjønner det med eplecideredikk, ingefær og sitron i forhold til ph- verdien, og jeg vet at det hjelper ( bare litt vanskelig å sette det i system, men har en plan nå, ferdig blanding i kjøleskapet). Det jeg tenker på nå er om Betaine HCI som inneholder et ensym kan erstattes av det andre p.g.a enzymet. Har du forresten flere tips ang enzymer og fordøyelse? Takk for svar, mvh. Sissel

  • Hei! Usikker på om jeg forsto spørsmålet ditt, men jeg har vekslet mellom eddik og sitron og Betaine HCl, selv om de har forskjellig styrke. Eddik og sitron kan ikke erstatte pepsin-enzymet, men ikke alle er avhengige av ekstra pepsin heller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *