Les oppsummering av: Uke 1 | Uke 3 | Uke 4
Okay, jeg sa i forrige uke at energien kom til å dale denne uka fordi det var så høyt i forrige uke. Det skjedde. Det virker som om bivirkningene mange kjenner i starten kom til meg først nå. Sliten, oppblåst, mer uren hud, dårligere humør er det som hovedsakelig har påvirket meg denne uka. Samtidig føler jeg at det har sklidd litt ut – ikke at jeg bryter Whole30-reglene, men mine egne regler.
Fra tre kopper kaffe i uke 1 har jeg denne uka drukket en kopp hver dag. Mest fordi det er godt, men noen dager fordi jeg følte jeg trengte det. Det er ikke den beste grunnen til å drikke kaffe akkurat. Jeg gikk på en skikkelig smell i går, og lot være å spise lunsj på grunn av sein frokost, men drakk en svæær kopp kaffe, noe som satte systemet i ubalanse. Jeg var kvalm hele resten av dagen og kvelden. Det hjalp ikke at det ble en stor middag fordi jeg da naturlig nok var veldig sulten. Jeg tror ikke jeg kommer til å drikke kaffe på en stund, jeg har rett og slett ikke lyst på det etter denne opplevelsen.
Jeg har spist mye mer frukt enn i uke 1, og merker at magen ikke liker det (ballong!). Jeg har også hatt en tendens til å bruke banan som mellommåltid, og det er nok veldig dumt. Ikke bare gir det et blodsukkerkick jeg kunne vært foruten (frukt bør spises sammen med et skikkelig måltid), men det er heller ikke særlig næringsrikt.
Ellers går det fortsatt veldig fint å spise riktig, jeg har få eller ingen cravings. Et problem har vært at jeg blir oftere sulten, for eksempel mellom lunsj og middag. Det er da jeg har spist banan, og jeg tror det «lærer» kroppen min at den skal spise oftere. Det betyr sannsynligvis at jeg får i meg for lite fett til lunsj, proteiner spiser jeg mye av. Det er fortsatt en utfordring med fett, ettersom det stort sett går i oliven, oliven- og kokosolje til enten steking eller over salaten. Man blir lei, og jeg skulle ønske jeg kunne variere mer.
Jeg opplever fortsatt at jeg blir sulten til kvelds, som gjør at jeg snacker før sengetid. Ikke så lurt, så jeg bør nok legge inn et ekstra måltid og justere middagstid til litt seinere. Forhåpentligvis vil det å kutte frukten hjelpe også.
Det går fortsatt finfint å gå uten refluksmedisin (Nexium), noe jeg er veldig fornøyd med. I flere artikler har jeg lest om mange som opplever enda verre smerter etter å ha gått ned på Nexiumen, men jeg tror fordøyelsesenzymene jeg tar til måltidene hjelper mye. Jeg har også justert opp mengden jeg tar til to kapsler, og skal øke den ytterligere etter hvert. Enzymene vil regulere magesyren og bidra til å reparere tarmen. Det hjelper også at jeg nå tar meg bedre tid til å tygge maten, da får kroppen bedre tid til å jobbe med det som kommer inn.
Fordøyelsen er fortsatt på jordet, men jeg har ikke akkurat hjulpet den med fruktinntaket mitt.
Akkurat nå føler jeg meg litt sånn halvveis, men jeg har en del forbedringspotensiale, så det endrer seg nok fort. Jeg er ikke lei, det er det viktigste!
Hei igjen! Jeg bruker dine oppskrifter som inspirasjon, men ikke slavisk. Jeg er som deg, følger nesten aldri en oppskrift, men tar det jeg har og lager noe. Jeg var særdeles heldig med en brunris-risotto med reker, selleri og spinat her om dagen og den gjorde godt for magen!
Vet ikke om du har lagt merke til en observasjon jeg selv har gjort i forbindelse med oppblåsthet. Jeg føler meg mindre oppblåst hvis jeg spiser proteiner (særlig kjøtt) sammen med salat fremfor kokte rot-grønnsaker (potet/søtpotet/gulrot o.l) men jeg kan spise de kokte rotgrønsakene uten å bli oppblåst hvis jeg spiser de alene el feks m spinat og oliven. Altså, det jeg prøver å si er: det virker som magen min fordøyer maten best om jeg ikke inntar karbohydrater (selv om de er low-fodmap) sammen med proteiner.
Dette støttes av en bok jeg har lest om syre/base-fordøyelse en gang. Har du gjort lignende observasjoner med din egen mage?
Og så lurer jeg på hva enzymene du tar heter 🙂
Takk for inspirasjonen! Jeg er mye bedre i magen (litt opp og ned, men mye bedre enn før!!)
Klem, Renate
Jeg er glad for å høre at du liker oppskriftene, og for at du føler deg bedre!
Alle er jo forskjellige, men jeg kjenner meg litt igjen i det du skriver. For min del har det fungert bra å kutte ned på grønnsakene, ettersom det er FODMAPs som er mitt største problem. Før kunne jeg ha fem ulike grønnsaker til middag, nå holder det med to, for eksempel.
Anbefaler denne artikkelen hvis du vil lese om magesyre og fordøyelse, han har også mange andre gode artikler om emnet.
Jeg bruker Now Foods Super Enzymes, som jeg kjøper på iHerb. Den anbefales!
Nest siste uke (nesten) vel overstått | All den rare maten
[…] sammendragene fra uke en og uke to […]
Done! | All den rare maten
[…] innleggene om Whole30, anbefaler jeg å lese dem først: Dette er Whole30 – Uke 1 – Uke 2 – Uke […]
Første uke gjennomført! | All den rare maten
[…] oppsummering av: Uke 2 | Uke 3 | Uke […]
Klar for Whole30! | All den rare maten
[…] kan du lese alle oppsummeringene: Uke 1 | Uke 2 | Uke 3 | Uke […]
30 Day Paleo Challenge | All den rare maten
[…] kan du lese alle oppsummeringene av min Whole30: Start | Uke 1 | Uke 2 | Uke 3 | Uke […]
Første Whole30-uke gjennomført! - All den rare maten
[…] oppsummering av: Uke 2 | Uke 3 | Uke […]