Noe av det beste du kan gi magen din er nemlig kraft. Mennesker over hele verden med irritabel tarm har blitt friske av å helle i seg kraft på jevnlig basis – bare les kommentarene her. Faktisk er dette ikke noe nytt fenomen i det hele tatt; kraft er blitt bruktsom fordøyelsesmiddel i århundrer. Og det er såre enkelt, men man trenger en liten guide første gangen.
Har du lurt på hvorfor gryter og supper smaker mye bedre på restaurant enn du får til hjemme? Her skal du få svaret: En god kraft. En hjemmelaget en, som ikke er laget på buljongterning, men som har stått og kokt på bein i et døgn. Dét er skikkelig kraft. Buljong er en vits i forhold.
Men tilbake til hvorfor kraft er så bra. Når den står og koker så lenge, trekker den ut alle de gode næringsstoffene fra beina: Beinmarg, kollagen, gelatin, glycin, prolin, hyaluronsyre, chondroitin-sulfat, kalsium, fosfor, magnesium og kalium. Puh! Det er altså et supert kosttilskudd, og fungerer som byggestein for cellevekst i tarmslimhinnen. Det er derfor det er så bra for fordøyelsen. Så har krafta antiinflammatorisk effekt, og kan altså reparere magen din.
Som en bonus bidrar kraft til en sterk beinbygning, finere hud, smertefrie ledd, og generelt opprettholder all celleaktivitet i kroppen. Hurra!
Kraft kan kokes på bein fra flere dyr, alt etter hvilken type kraft du vil ha. Okse, kylling og fisk krever hver sin koketid, her har jeg konsentrert meg om oksekraft, som er den som tar lengst tid. Ja, kraft tar lang tid, men det gjør seg omtrent selv, og det er absolutt verdt det.
Her får du fremgangsmåten, trinn for trinn.
Du trenger:
En stor kjele med lokk
Kraftbein – finnes i frysedisk, eller spør i en ferskvareavdeling. Du kan kjøpe med kjøtt rundt eller bare bein. Det som er flott når du får med litt kjøtt, er at når kraften er ferdigkokt, kan du fiske ut det nå superfine kjøttet og bruke i supper, gryter eller bare momse det i deg med en gang. Jeg har brukt oksehaler, men alt av bein kan brukes. Selvfølgelig kan du blande flere typer bein fra samme dyr. Oksehaler og knokler inneholder mye gelatin, og er derfor ekstra bra for fordøyelsessystemet.
Grønnsaker du tåler og liker – gulrot, sellerirot og stangselleri gir god smak.
Krydder etter ønske – salt, pepper, persille, timian, kanel, laurbærblad – alle rene krydderier er egnet, men ikke blandinger.
Vann – ca 1,5 liter for hver kilo bein.

Her har jeg brukt oksehaler, gulrot, stangselleri, salt, pepper og laurbærblad. En helt enkel kraft.
Slik gjør du:
1. Legg ingrediensene i kaldt vann, og kok opp. Det er viktig at du ikke koker vannet først, for ellers vil ikke smaken fra krydder og grønnsaker slippe ut i vannet.
2. Når vannet koker, skru ned temperaturen, slik at det bare putrer. Det vil komme et skum på toppen som noen liker å ta av med en flat sleiv, men jeg pleier ikke gidde det. Det betyr bare at kraften blir litt «grumsete», og dét tåler jeg…
3. Nå skal dette koke under lokk i mange, mange timer. Jo lenger det får stå og kose seg, jo bedre blir det. Jeg pleier å la det stå i rundt tolv timer, men jeg leser om flere som lar det stå i 24 også. Du kan godt forberede dette om kvelden, og la det stå over natta. Et problem med nyere komfyrer er at de gjerne er programmert til å slå seg av automatisk etter et visst antall timer. Derfor pleier jeg å lage kraft om dagen – jeg setter på om morgenen etter frokost, og lar det stå helt til jeg skal legge meg om kvelden.
4. Når du føler krafta har kokt seg ferdig, må den avkjøles. Jeg gjorde det rett og slett ved å la det stå på den avslåtte komfyren over natta, men vil du at det skal gå fortere kan du sette kjelen i kaldt vann i vasken. Du kan fiske ut kjøtt, grønnsaker og krydder enten før eller etter avkjøling, og du kan også helle krafta over på krukker før de får stå til avkjøling i kjøleskapet.
5. Når krafta har fått kjøle seg ned, vil det komme et geléaktig lag med fett på toppen, som er lett å ta bort med en sleiv eller skje.
6. Gratulerer, du har nå kokt kraft, som en ekte husmor på 60-tallet. Hvis du ikke skal bruke krafta med en gang, frys den ned i krukker eller bokser. Ellers holder den seg i kjøleskapet i 3-4 dager, men blir da til gelé som smelter igjen ved oppvarming på nytt.
Bruk krafta i gryter, supper og overalt ellers hvor det står buljong i oppskrifta (fnys!). Drikk det som du drikker te! Det smaker utrolig godt alene. Husk å ta vare på kjøttet, du får ikke bedre grytekjøtt enn dette.
Det er viktig at du spiser eller drikker hjemmelaget kraft hver dag for at det skal ha en helbredende effekt på magen din.
Lykke til med kraftkokinga!
Chili con carne med en overraskelse | All den rare maten
[…] 2 ss kokosolje 400 gram karbonadedeig 2 store gulrøtter 1/3 sellerirot En håndfull friske oreganoblader (evt. 1 ts tørket oregano) 1 ts kajennepepper 1/2 ts salt 1 1/2 ss kakao 1 ss spisskummen 1 ts allehånde 100 gram tomatpuré 200 gram hakkede tomater på boks (med juice) 3 dl oksekraft (lær hvordan du koker din egen kraft her) […]
Kyllingsuppe med sting | All den rare maten
[…] Det er mye mer næringsrikt enn hønsebuljongen fra matbutikken. Fremgangsmåten finner du her, men du trenger ikke koke kyllingkraft i mer enn et par […]
Hel ovnsstekt kylling med oliven | All den rare maten
[…] Og nå skal jeg bruke skroget til å koke kraft på! Les mer om kraftkoking her. […]
Kyllingsuppe til sykedager | All den rare maten
[…] er lett å lage kraft, du finner fremgangsmåten her. Kyllingkraft trenger, i motsetning til okse, bare å koke i tre-fire […]
Hjortegryte | All den rare maten
[…] (kan fint droppes) Basilikum Timian Rosmarin Salt og pepper 1 boks tomatpuré 1 dl rødvin 2,5 dl kraft Klarnet smør til […]
Gresk-ish lammegryte | All den rare maten
[…] dl kraft (jeg brukte […]
Italiensk aften | All den rare maten
[…] Kjøttbollene er laget med samme fremgangsmåte som disse, men med italiensk krydder istedet. Hadde i litt hakket frisk persille også. Tomatsausen er faktisk ferdigkjøpt fra Helios, helt uten tilsetninger, men med kapers, oliven og hvitløk (Obs! FODMAP alert!). Jeg pleier vanligvis bare å bruke hakkede tomater og krydre selv med urter som oregano, timian, basilikum og rosmarin. Tomatsausen blandet jeg med oksekraft. […]
Suppe til frokost! | All den rare maten
[…] kan være problematisk for mange med IBS. Du kan sannsynligvis erstatte halvparten av melka med kraft/vann, men jeg har ikke prøvd det selv. Prøv og […]
Mektig vintergryte | All den rare maten
[…] 5 dl oksekraft […]
Naturlig medisin for fordøyelsen | All den rare maten
[…] Her får du en superenkel oppskrift på kraft fra meg. […]
Fersk kjøttsuppe | All den rare maten
[…] høyrygg. Det gir god smak OG alle de flotte næringsstoffene som sitter i beinet. Les mer om det her. Det eneste som kreves er tid. Kjøttet skal trekke – ikke koke – i et par timer, så […]
5 gode tips til kraftkoking | All den rare maten
[…] dere sikkert har forstått nå, er jeg stor tilhenger av kraft i maten. Jeg skrev et innlegg om hvordan man koker kraft for lenge siden, men siden den gang har jeg lært så mye at det må et nytt innlegg […]
Tyrkisk pilaff med kjøttboller | All den rare maten
[…] 7 dl kylling- eller grønnsakskraft […]
Stekt benmarg – ekte supermat | All den rare maten
[…] Når beina er ferdiggnagd, bruker du dem selvfølgelig til å lage kraft på. […]
Verdens mest kremete gulrotsuppe | All den rare maten
[…] 5 dl kraft […]
Kalvegryte i slowcooker | All den rare maten
[…] lages i vanlig gryte på komfyren også, da ville jeg brukt ca en halv liter væske, og da helst kraft, men vann funker fint. Bør småkoke i et par-tre timer, tenker jeg. I en slowcooker får du så […]
Kjøttdeigform med søtpotet | All den rare maten
[…] 2 dl kraft […]
Gresk lammegryte | Vårvik`s kjøkken
[…] dl kraft (jeg brukte […]
Kjøttdeigform med søtpotet - All den rare maten
[…] 2 dl kraft […]
Hel ovnsstekt kylling med oliven - All den rare maten
[…] Nå har jeg noe å koke kraft på, og lunsjmat i et par dager. Les mer om kraftkoking her. […]
Kalvegryte i slowcooker - All den rare maten
[…] lages i vanlig gryte på komfyren også, da ville jeg brukt ca en halv liter væske, og da helst kraft, men vann funker fint. Bør småkoke i et par-tre timer, tenker jeg. I en slowcooker får du så […]