Om meg

ida nyborg

Hei, jeg heter Ida!

På denne bloggen utforsker jeg hvordan jeg kan bruke næringsrike og enkle ingredienser i mat til å få god fordøyelse slik den skal være.

Jeg er (blant annet) utdannet kostholdsveileder, men jobber fulltid med markedsføring.

Derfor startet jeg denne bloggen

Etter å ha vært syk store deler av livet fikk jeg i 2012 utført en haug av tester, og gikk gjennom en eliminasjonsdiett. Jeg oppdaget mange feil og mangler ved fordøyelsen min, fikk påvist irritabel tarm og måtte kutte ut stort sett alle ingredienser jeg var vant med fra mitt typisk norske kosthold. Det har vært en omstendelig prosess, men jeg har lært utrolig mye om hvordan mat, stress og søvn påvirker fordøyelsen og helsa generelt.

Jeg har blant annet testet ut FODMAP-dietten over lang tid, derfor er mange av oppskriftene på bloggen perfekt for deg som vil prøve den ut. Kostholdet er utviklet av Monash University i Australia, og har hjulpet mange pasienter med irritabel tarm og andre diagnoser. Jeg følger den ikke lenger, da det er mange andre faktorer som også påvirker fordøyelsen (som stress og søvn). I dag har jeg et kosthold med mest mulig rene ingredienser, lager mat fra bunnen så langt det går og holder meg stort sett unna gluten og melkeprodukter. Det funker best for meg.

Les mer om lav-FODMAP-dietten her.

Heldigvis er jeg glad i å lage mat, og er opptatt av et næringsrikt kosthold. Jeg ønsker at andre også skal bli kjent med verdien av dette. Jeg er overbevist om at mange helseplager lindres ved hjelp av et kosthold som stemmer for den enkelte. Det finnes ikke ett kosthold som fungerer for alle.

Jeg håper at du finner masse inspirasjon til å lage mat fra bunnen, og kanskje noen svar på fordøyelsesrelaterte spørsmål her.

Send meg gjerne en e-post på ida @ naturligkosthold.no hvis du lurer på noe, eller bare vil si hei!

48 thoughts on “Om meg

 1. Hei!
  Gleder meg til å prøve oppskriftene dine! Har slitt med irritabel tarm i 20 år (er 32 år) tok test for mange tusen kr hos en mage-lege og hikk 3 mnd på diett uten vanlige matvarer uten å bli bedre. Har nylig lest om fodmap og begynt å prøve ut med varierende hell. Noen dager er magen flat og glad (for første gang på 20 år!) , og andre dager stor og hard som en fotball. Det siste er jeg vant til i mange år, så når jeg treffer med maten er det en luksus jeg håper jeg etterhvert får nyte mer av.
  Skal prøve oppskriftene dine!

  • Så flott at du liker bloggen!

   FODMAPs er virkelig en gave, men det trengs litt prøving og feiling, jeg har også vært der. Nå vet jeg bedre hvilke grønnsaker jeg tåler, og har det mye bedre. Du må bare være tålmodig, du kommer til det punktet, du også! Jeg har passet på å merke alt som kan være problematisk for irritabel tarm i oppskriftene, ellers er det bare å prøve i vei!

 2. Tusen takk! Skal følge bloggen din og prøve meg frem. Jeg testet positivt på intolleranse mot egg, gjær, havre og brokkoli, blomkål og banan og mange andre ting. Men 3 mnd uten disse kunne få tarmen til å «glemme» intoleransen. Tror egg går bra nå, men ikke havre. Det er forferdelig slitsomt å kombinere to dietter (fodmap og intolleransene som gjelder flere fodmap-vennlige matvarer) men du har klart det, så jeg fortsetter å prøve! I tillegg er jeg småbarnsmor og må derfor ofte lage annen mat til datteren min og har også dårlig tid til å lage mat. Det er ikke lett. Men dagene når magen pluttselig har det bra, gir meg håp! 🙂

 3. Hei!
  Har funnet denne siden og håper at du kunne gi meg noen tips om hvor jeg kan få tak i de ingrediensene du nevner at du kjøper utenlands. Min kjære mann ha fått mage-tarmproblemer etter en trafikkulykke og ingen har til nå greid å utrede hva årsaken er eller hvordan hans tilstand kan bedres før nå (forhåpentligvis). Har «lånt» endel av oppskriftene du har lagt ut, men jeg trenger litt veiledning videre for om mulig å få tak i de beste produktene til en forhåpentlig overkommelig pris. Vet at det er bedre utvalg over grensen, men vet ikke hva man IKKE får tak i der. Håper du er villig til å bidra med din kunnskap her, da jeg er helt grønn på dette feltet frem til idag.
  På forhånd takk for all hjelp i så måte. Ha en fortsatt fin dag.

  Med vennlig hilsen
  Ann Greaker

  • Så flott at du har funnet fram til bloggen min!

   Jeg vet jo ikke spesifikt hvilke ingredienser du vil fram til her, men jeg kan si at jeg handler mye på et nettsted som heter iherb.com. Det er en amerikansk nettbutikk som spesialiserer seg på naturlige produkter, blant annet mye allergivennlig ingredienser/snacks og kosttilskudd. Anbefaler å sette av litt tid og bare surfe litt rundt der, for de har ekstremt mye. De har også søkefunksjon om du er ute etter noe spesielt. Du får mye for pengene, og mye av det er ikke å oppdrive i norske butikker. Frakten koster 4 dollar om du holder deg under 1,8 kilo, så det er absolutt akseptabelt.

   Bare spør i vei om det er noe mer du lurer på. Lykke til!

 4. Takk for rask tilbakemelding. Har funnet oppskriften på ditt allergivennlige superbrød. Der inngår ingrediensene «Teffmel», «Brunt rismel» og «xantham gum». Er dette varer som må kjøpes fra iHerb.com (kan du i så fall hjelpe meg med artikkelnavn og varenummer hos iHerb?)eller finnes de i Sverige? På forhånd tusen takk for all mulig hjelp her.
  MVH
  Ann Greaker

  • Du kan få kjøpt rismel både i Norge og Sverige, men det er mye billigere på iHerb. Teffmelet er det som heter jyttemel i Norge, selges hos så og si alle matbutikker med en allergiavdeling. Det er svindyrt, og jeg anbefaler også dét fra iHerb. Xantham gum kan du bytte ut med fiberhusk, som også står i allergihylla på matbutikken. Produktene jeg har brukt fra iHerb kommer alle fra merket Bob’s Red Mill, og er både av god kvalitet og billige. Whole Grain Teff Flour, Whole Grain Brown Rice Flour og Xantham Gum heter de. Ønsker ikke å lenke masse, da det kan oppfattes som spam av WordPress. De er enkle å finne uansett.

   Håper det blir et vellykket prosjekt!

 5. Hjertelig tusen takk for din raske tilbakemelding. Det er med skrekkblandet fryd jeg hopper inn i dette, men har tenkt å spise det samme som min kjære mann, da min mage heller ikke alltid ar like snill av andre årsaker enn FODMAP.
  Kommer nok til å skrive litt her hos deg om våre opplevelser de neste ukene.
  Tusen takk så langt. Ha en fortsatt fin kveld.
  MVH Ann Greaker

 6. Hei! Takk for at du lager denne fine bloggen. Jeg er også sensitiv til FODMAPs, og bloggen din gir ny inspirasjon og nye ideer. Nå trenger magen min en «opprydning», og jeg går i gang med Whole30 om to dager. Både gleder og gruer meg, men jeg vet at jeg vil ha veldig godt av det, og er spent på hva slags endringer jeg vil merke.

  Marianne.

  • Tusen takk for fine ord.

   Jeg lover deg at du vil merke stor effekt under Whole30, men alle opplever det forskjellig. En opprenskning er uansett alltid godt for kroppen. Jeg håper du finner noen oppskrifter du liker her, og det er bare å spørre hvis du skulle lure på noe.

   Lykke til!

 7. Jeg vil takk for en flott blogg, og takker for den motivasjonen jeg får når jeg leser dine ord. Jeg er ny i «gamet» og lurer fortsatt på hva jeg kan lage av mat med de ingrediensene jeg kan spise. Som du skrev selv, det å kutte ut brød, er tøft, så jeg ble veldig glad når jeg fant din blogg!

  Tusen takk for at du deler dine erfaringer med oss, for meg er dette uvurderlig! Håper du fortsetter med å inspirere i lang tid 🙂

  Med vennlig hilsen
  Lara

  • Tusen takk for varmende ord, jeg planlegger at bloggen skal bli enda bedre i framtida!

   Lykke til med kostholdet, det er en tilvenningssak som alt annet, man trenger bare litt vilje 🙂

 8. Hei ida!
  Av en eller annen grunn får jeg posten din! Hvis det stemmer at du heter Ida Madelene Nyborg Kristiansen
  Ta kontakt hvis du vil ha den!
  Vennlig hilsen Ellen

 9. Hei. Har også irritabel tarm, og prøver ut low FODMAP dietten – med gode resultater. Det har ikke vært så vanskeligheller, forjeg liker å eksperimenter uansett. Men jeg sliter litt med oppfølgingen/ utprøvingen. Tenker at det sikkert er lurt å få hjelp av en ernæringsfysiolog til dette. Var det hos en ernæringsfysiolog du ble testet, eller? Og hva er en Whole30?
  Genialt at jeg fant denne bloggen 🙂
  Hilsen Anne Mette

  • Hei! Så hyggelig å høre at du liker bloggen 🙂

   Jeg gikk til ernæringsterapeut på Balderklinikken. Det er en litt mer naturlig tilnærming, mens fysiolog kanskje er noe mer medisinsk. Jeg trives best med det første. Det var veldig nyttig for å få tips om hvordan du kan teste (hvilke matvarer som kan testes sammen, og i hvilken rekkefølge), men i bunn og grunn er det jo deg selv det står på. Lykke til!

 10. Takk for svar.
  Jeg har aldri brukt verken ernæringsterapeut eller -fysiolog, og vet i grunnen lite om forskjellene. Det spiller liten rolle hvilken tittel vedkommende har – det som er viktig er at vedkommende er godt kjent med IBS og FODMAP. Jeg sjekket Baldersklinikken og det så jo virkelig ut som et sted man kan få hjelp med sånt, men det ligger jo i Oslo……blir tungvint det hvis man skal inn flere ganger (jeg bor i Bergen). Vet du om det finnes noe tilsvarende her i nærheten?
  Jeg vet at det finnes en blåsetest som kan påvise deler av IBM, men jeg vet ikke om den finnes i Norge – kanskje på Baldersklinikken da? Har du tatt den? Den blir brukt i Australia – av The Monash University, som er ledende i forskning på IBM. Jeg har lastet ned en app derfra – veldig nyttig!
  Og ja, det er helt klart en selv det står på, men som du sier – greit å få litt veiledning 🙂

  Hilsen Anne Mette

  • Jeg fant ut at Klinikk For Alle i Bergen har ernæringsterapeut.

   Den pusteprøven kan man jo sikkert ta, men rådet fra min terapeut på Balder var å heller teste matvarer – jeg kunne ta den hos henne hvis jeg ville. Til syvende og sist er det jo du selv som kan kjenne om du reagerer på ulike ting, og hvor mye du reagerer. Det er mer enn hva en slik test kan fortelle deg. Hvis du allerede føler deg bedre ved å kutte ut FODMAPs, er jo det et ganske klart tegn på IBS.

 11. Det er sant, og jeg har virkelig følt meg bedre, men antakelig bommer jeg på noe, for de siste dagene har det ikke vært så bra til tross for at jeg er restriktiv med hva jeg spiser. Virker som om jeg ikke tåler å spise 😀 Uansett så ser det ut til at det kan være nyttig med litt guiding, og det blir jo sterkt anbefalt også. Jeg skal sjekke Klinikk for alle. Tusen takk for tipset 🙂

  • Jeg har akkurat samme erfaring som deg, men det gjelder å eksperimentere og finne ut hva som fungerer for deg. Håper du får god hjelp, lykke til 🙂

 12. Hei 🙂 Vil bare si at FOD-MAP kostholdet er en uvurderlig hjelp til å få kropp og sjel på skinner igjen. Jeg har vært kronisk syk de siste 8 årene. I fjor fikk jeg påvist en hel drøss med intoleranser hos en naturterapeut, og jeg begynte på en streng diett samt å prøve ut eliminasjons- og provokasjonsmetoden sammen med behandlinger og naturmedisiner. Dette har hjulpet meg en hel del. Og nå ser det ut som at FOD-MAP gir meg svarene på det spørsmålene som jeg ikke har funnet ut av så langt. Magen er flat, humøret mer stabilt, energien jevnere osv bare på meget kort tid.

  Vi er jo så forskjellige, og det som noen tåler innenfor FOD-MAP kostholdet tåles ikke av andre. Jeg ser at du bruker grønne bananer. Dette er noe jeg så absolutt ikke tåler, men jeg kan spise litt godt moden banan. Det forklarer nok mye hvorfor bananer ikke tiltaler meg før de er godt brunflekkete. Fiberhusk tåler jeg heller ikke, men bruker johannesbrødkjernemel som bindemiddel. Synes det er gledelig å lese at du tåler egg igjen, for da tør jeg håpe at jeg også kan spise det igjen uten å bli tappet for energi og bli oppblåst og uvel i magen. FOD-MAP har gitt meg forklaringen på hvorfor jeg ikke tåler Teffmel, kokosmel og andre fiberrike meltyper til tross for at de ikke slår ut på intoleransetester. Kommer til å teste ut noen av oppskriftene dine, men da med tilpasninger til min særdeles fintfølende mage.

  Takk for at du sprer det gode budskap!

  Hilsen Irene

  • Hei, og takk for at du deler historien din. Det er utrolig fint å høre at flere og flere finner hjelp i dette kostholdet. Men som du sier er vi jo forskjellige, jeg kan ikke garantere at alt som fungerer for meg fungerer for alle.

   Interessant at du sier du ikke tåler disse tingene, jeg er jo ikke akkurat frisk ennå, og det kan hende jeg bør være enda strengere. Jeg er bare litt for glad i å prøve ut nye ting og eksperimentere 😉 Jeg tror uansett at mange matvarer vil man i perioder tåle dårligere enn i andre perioder. Kanskje er det egg jeg bør kutte ut for å bli bedre nå, for eksempel.

   Takk for fine ord!

 13. Det kan være greit å ha i bakhodet at om det er en matvare du spiser ofte og som du føler du ikke kan være foruten, kan det være spesielt lurt å være oppmerksom på denne. Med det mener jeg at man har en eller gjerne flere dager pr uke helt uten denne matvaren slik at hyppighet og mengde varierer. Sitter hungeren etter matvaren i kroppen, er det mest sannsynlig at du har lysst på den fordi du trenger den. Men dersom hungeren sitter i hodet, er det høyt trolig en matvare som ikke gjør deg godt. Nøkkelen her er å bli kjent med egen kropp og virkelig lytte til den 🙂

  Håper dette var litt forståelig 😉

  • Du har helt rett i at mye går på det psykiske. Jeg vet jo hvilke matvarer det er snakk om, så gjenstår det bare å greie å leve uten dem i alle fall en stund.

   Takk for fine kommentarer! 🙂

   • Det kan det være til stor hjelp ikke å gå beserk når vi igjen kan spise en matvare, men spise den i små til moderate mengder, og kanskje bare 1-3 ganger i uken til å begynne med. Jeg opplever paradoksalt nok at DET faktisk kan være en større utfordring enn å holde meg helt borte fra matvaren… Men på denne måten kan kroppen vår venne seg til litt større og større mengde etterhvert (ila en dag / uke) og forhåpentligvis holde toleransen stabil over tid 🙂 Noe som har hjulpet meg en hel del er at jeg rullerer på det meste av maten. Egentlig alt. Med det mener jeg at jeg prøver så godt jeg kan å variere blant det jeg kan spise slik at jeg ikke spiser det samme hver dag / flere dager etterhverandre. Noe spiser jeg bare en gang iblant, noe spiser jeg noen ganger i uken mens noe spiser jeg 5-6 dager i uken. Og for min del hjelper det å ikke spise den samme maten to måltid etterhverandre. Dette er en hel vitenskap, men det har hjulpet meg mye 😉 Slik prøver jeg å forebygge at jeg skal begynne å reagere på matvarer igjen, både nye og gamle og kjære. For 15 måneder siden holdt jeg ikke på noe av mat og var lenket til senga, sofaen og toalettet. Har et godt stykke vei å gå ennå på veien til å spise meg frisk, men du og du for en forskjell fra april ifjor. Og etter å ha kommet over FODMAP ser det ut som det siste også vil løse seg i matveien og dermed også for kropp og sjel 🙂 Den løken har vært en stor synder for fordøyelsen min, for jeg har spist mye av den rett og slett fordi jeg elsker løk og så skal det jo være sunt – bare ikke for oss alle 😉

    TVI-TVI!!

 14. Hei!
  Kom over bloggen din etter at jeg litt lettere rådvill googlet lavfodmap + paleo, og fant til min store glede bloggen din! Jeg er utrolig fascinert over den jobben du klarer å gjøre med tanke på dietten og tilpassing til et paleo kosthold, jeg bøyer meg i støvet rett og slett! 🙂

  Jeg snuser litt på denne kombinasjonen da jeg etter min store fortvilelse har blitt klar over at jeg mest sannsynlig har IBS (etter egen prøving og feiling da legen ikke tar dette særlig alvorlig), i tillegg til at jeg sliter med sterk fedme. Jeg må altså ikke bare spise et kosthold som får meg ned i vekt, men også et kosthold som ikke gir meg magesmertehelvete, maratonturer til toalettet, luftproblemer +++ og da står man dessverre ikke igjen med så mange alternativer..

  Hovedproblemet mitt er rett og slett å komme i gang, jeg er så redd for å «feile»! Jeg spiser pr dags dato etter et så og si lavfodmap prinsipp, og har med dette stort sett blitt «kurert» for alle plagene med IBS (hurra!!) men dessverre gjør ikke denne dietten det store underverket for vektnedgang (jeg går ikke opp, men på ingen måte særlig ned heller), og jeg har mange kg som må bort! Så da kommer jeg til kjernen av denne problematikken som jeg håper du gjerne kan gi meg litt innsikt i, nemlig hvordan gå i gang sånn rent praktisk? Tok du dette gradvis? Hvordan planlegger du måltidene dine? Setter du opp en ukeplan, ser på næringsinnhold i de enkelte rettene osv? og ikke minst, har du merket noe på vekten din? Jeg vil jo tro ut fra bildene dine at du absolutt ikke har for mange kg, så jeg vet ikke om du kanskje har noen råd/tips om det er enkelte ting jeg ikke bør spise for mye av/spise mer av osv? Blir mange spørsmål her nå, men er så fortvilet over denne frykten som stopper prossessen med å komme i gang!

  vil uansett være utrolig takknemlig for svar! Og fortsett den flotte bloggingen din, du er virkelig en stor inspirasjon! 🙂

  • Hei! Så fint at du deler historien din, og tusen takk for fine ord.

   Jeg har selv slitt med noen kilo for mye, men det ordnet seg av seg selv da jeg kuttet ut korn og sukker, egentlig. Det å lage all mat fra bunnen av er det desidert viktigste, da unngår du masse tilsetningsstoffer som kan hindre vekta i å gå nedover. Planteoljer som soya- og solsikkeolje ødelegger også veldig, bruk oliven- og kokosolje. Det er viktig å få i seg nok fett, og lite karbohydrater. Dette trenger du i grunn ikke tenke på når du kutter ut korn og sukker, det er der de fleste karbohydratene gjemmer seg. Les ingredienslista, og ikke stress med telling, da blir det bare stress 🙂

   Når det gjelder planlegging handler det for meg i stor grad om å lage store porsjoner med mat når jeg først lager, så har jeg i flere dager. I tillegg kan jeg bare steke fire laksefileter i slengen for å ha til lunsj/frokost i dagene framover. Man må tenke noen dager fram, hva slags planer har jeg? Når kan det bli vanskelig å kontrollere maten? Og så lager jeg måltider slik at jeg kan ta med. Er det en dag full av møter på jobben eller man skal være på farta hele dagen, for eksempel, kan det være best å ta med matpakke. Ikke sats på at du får servert mat du kan spise, eller at du finner noe ute du kan kjøpe.

   Det viktigste nå er at du lager maten din helt fra bunnen av, og kutter alt av korn, sukker og dårlige oljer, tror jeg. Da vil du først kvitte deg med mye vann og såkalte «slaggstoffer», og så kan kroppen begynne å kvitte seg med overflødig fett.

   Send meg gjerne mail hvis du har flere spørsmål, det er litt enklere å svare da. Lykke til! 🙂

 15. Hei Ida!

  Jeg skrev egentlig et langt innlegg her som forsvant da jeg skulle hente en link. Poenget mitt var at jeg har fulgt bloggen din i ett år siden jeg oppdaget fodmap. Nå har jeg oppdaget noe som har kurert mi. Irritabel tarm! Jeg trenger ikke lengre å spise low-fodmap!

  Les denne artikkelen! http://www.altshop.no/generell-helse/ionisert-kolloidalt-magnesium-det-perfekte-magnesiumtilskudd

  Jeg har ikke kjøpt akkurat det produktet i artikkelen, men to lignende; Oxy-tarm og Magnesuim Calm (antistress-drikk) begge inneholder magnesium. Denne drikken er ionisert magnesium slik artikkelen beskriver som lettest opptakelig. Jeg merket bedring etter ca 3 uker og har nå hatt flat og fornøyd mage i flere måneder selv om jeg spiser både gluten-varer og til og med løk! Litt mer luft får jeg av løk og kål og sånt, men magen kvitter seg nå så raskt med denne lufta at magen ikke rekker å bli ballong!

  Følte jeg måtte dele dette med deg! Magekatarr og halsbrann er borte, huden finere som følge av bedre næringsopptak, jeg sover bedre også og har mer overskudd!

  Test det ut! Spis fortsatt sunn mat selvfølgelig! Men kanskje trenger du/andre som leser dette ikke spise bare low-fodmap lengre! Det er jo så mye fantastisk mat med fodmapper som er sunn!

  Ønsker alle å oppleve det slik som jeg! Jeg Jar faktisk slitt med magen i over 20 år og jeg er bare 34, og endelig har det løst seg for meg!

  Takk for fin blogg forresten! Nydelige oppskrifter! 🙂

  Hilsen Renate 🌸

  • Takk for at du følger bloggen, kjempefint at du har hatt nytte av den 🙂

   Så flott tips! Jeg tar 800mg magnesium hver kveld, så det er nok ikke det som er mitt problem, men jeg er sikker på at mange trenger mer av det. Skal lese litt om det, så blir det kanskje et innlegg etter hvert.

 16. Hei Ida!
  Så fine oppskrifter du har lagt ut i det siste!
  Jeg skriver her igjen, fordi etter mitt siste innlegg om Magnesium og min friske mage, begynte jeg gradvis å bli dårligere i magen igjen. Det var altså ikke bare magnesium som hjalp meg. Jeg begynte å tenke hvorfor jeg kunne ha vært så utrolig frisk i magen i hele sommer. Da kom jeg på at jeg også var frisk i 5 hele dager etter en 3-ukers ferie i Thailand sist jul. Altså etter 5 dager hjemme i vintermørket begynte magen å reagere på alt og blåse seg opp igjen. Slik ble det også utover september måned nå. Jeg googlet IBS og d-vitamin. Og da fant jeg masse om folk som har fått normal fordøyelse igjen etter store mengder d-vitamin. Solen gir oss i løpet av kort tid (ca 30 min med bar overkropp) 250 mikrogram d-vitamin. Mens kosttilskudd (hvis vi følger anbefalt dose) gis oss 20 mikrogram) (100 gram makrell i tomat gir bare 3 mikrogram!!)
  Denne sommeren var den mest solrike av alle på årevis, og for første gang slurvet jeg mye med solkremen (du blokkerer uvB-strålene med solkrem og produserer derfor mindre eller ingen d-vit) ergo må jeg ha hatt de høyeste d-vitaminnivåenr jeg noen gang har hatt (samt på slutten av thailandferien og noen dager etter)

  Nå tar jeg ca 200 mikrogram d-vitamin daglig fra dråper sammen med kokosolje og omega3-tabletter med d-vit. Magen er i water igjen og jeg kan spise løk og hvitløk og andre fodmapfulle grønnsaker og frukt!
  Jeg har fortsatt med magnesium, merker at den også gjør gode ting, men det var virkelig d-vitaminer som gjorde susen.

  Folk med IBS har ofte dårligere opptak av fett og dermed dårligere opptak av d-vitamin også, derfor kan det ta litt tid å få opp nivåene, men når nivået er oppe vil den bedrede fordøyelsen hjelpe på fettopptaket også, altså en god sirkel. Stress fører til økt kortisol i blodet som igjen hindrer opptak av d-vit. Ergo kan det forklare hvorfor mange føler seg dårligere i magen ved stress. D-vit er egentlig et hormon som styrer mange prosesser i kroppen, og dette har ikke legene vært klar over før i deg siste. Man trodde det kun var for å ta opp kalsium. D-vit skal viss ha en viktig rolle i å helbrede alle autoimmune sykdommer som feks (IBS, leddgikt, endetriose, stoffskiftedykdommer, ME osv)

  Ta alltid tilskudd på slutten av måltid når du har høyest syreinnhold i magen og sammen med fett for best opptak!

  Håper dette vil hjelpe deg og dere som leser bloggen slik det har hjulpet meg og tydeligvis mange mange andre som har IBS verden over!
  (Merk at jeg mener det fortsatt er viktig å spise Sundt og næringsrik mat da samspillet mellom mineraler og vitaminer er viktig for fordøyelsen)

  Tusen takk for din fine blogg!

  Les mer om d-vitamin her:

  https://www.vitamindcouncil.org/blog/vitamin-d3-treatment-for-irritable-bowel-syndrome/

  http://www.vvg.no/Det_livsviktige_D-vitaminet

  http://thyroidea.no/d-vitamin-og-stoffskiftet-lang-versjon/

  http://m.naturalnews.com/news/040855_ibs_vitamin_d_natural_remedies.html

  • Tuusen takk for fine tips! Ikke dumt det du tenker her. Tar både magnesium og D-vitamin, men C-vitamin er også nødvendig for fordøyelsen. Så er det jo slik at alt funker sammen, så det nytter ikke å bare se på ett og ett tilskudd heller. Derfor er det viktig å spise så næringsrik mat som mulig, slik at man har best mulig utgangspunkt. Vi tar jo ikke bare opp fett dårligere, men alle mikro- og makronæringsstoffer.

 17. Hei. Når man har tatt intolernasetest, og egg er en av dem,hva skal man da gjøre for å kunne spise det igjen? Har aldri noe symptomer på oppblåsthet. hvordan ser man det?

  • For meg funket det bare å holde meg unna en stund. Det kan jo også være at man har spist mye egg før testen, slik at det påvirker resultatet. Intoleransetester funker sånn. Følg rådene du har fått av ernæringsfysiologen 🙂

 18. Hei. Interessant og spennende blogg du har! 👍Leser på helseogkost.no at teffmel er malte frø fra gressplanten teff. Og Jyttemel er melblanding av flere sorter glutenfritt mel. Men vet du om teff er lavfodmap? 😉

  • Hei, tusen takk! 🙂 Teff er lav-FODMAP, ja. Men jyttemelet er ikke noe annerledes enn f. eks. Toros melblandinger. Det inneholder en god del stivelse, så det kan være lurt å sjekke om du tåler stivelse godt før du begynner å bruke det.

 19. Hei! Har nettopp oppdaget FODMAP som løsningen på 4 år med mageproblemer. Men som fattig student byr det på en del utfordringer.
  Har du noen tips til hvordan jeg kan ha et redusert kosthold på enklest og billigst måte?

  Spesielt er jeg ute etter en erstatning for hvetemel – men 1 kg speltmel feks koster jo 50kr i butikken! Ser ovenfor at du linker til en side som heter iherb.com – lønner det seg økonomisk selv om man må betale frakt? Hva lønner det seg mest å kjøpe ? (sliter med å forstå de engelske navnene).

  Takk for en nyttig og hjelpsom blogg 🙂
  Oppskriften på minilappene er supre- de har jeg laget masse!

  • Hei! Så bra at du har funnet noe som hjelper, det er et stort steg. Jeg anbefaler å bare droppe allergihylla hvis du vil spare penger. iHerb kan lønne seg, men sjekk kursen, den er jo ikke så stabil om dagen. Et godt alternativ til brødmat er jo eggemuffins og middagsrester til frokost og lunsj.

   Ellers kan du kanskje prøve havremel – kjøp havregryn til tolv kroner, og mal det til mel i blender hvis du har. Eller du kan kjøpe ferdig havremel, men det er nok dyrere. Jeg bruker ikke noe særlig mel selv, så priser har jeg lite peiling på. Jeg fant i alle fall ut at det var dyrt å drive å bake med glutenfritt mel hele tida, og i tillegg tåler jeg ikke karbohydrater særlig godt.

   Men prøv havremel, det tror jeg er det billigste vi har her i Norge. I Sverige er sånt billigere også. Likevel anbefaler jeg middagsrester, det er billigst uansett. Lykke til! 🙂

 20. Takk for raskt svar, det hørtes jo kjempelurt ut!
  Og takk for at du stiller opp som magerådgiver for alle som måtte ønske det- det er utrolig snilt 😀

 21. Super blogg! Dette er informasjon jeg har sett etter lenge, veldig bra. 😀
  Jeg har en kommentar til leverpostei-oppskriften din. Det er ulike oppfatninger av hvor sunt lever egentlig er. Litt fakta: Lever tilsvarer bilmotorens oljefilter. Det betyr at lever faktisk kan være ganske uheldig å spise mye av. Dette fordi leveren samler avfallstoffer fra miljøforurensing, medisiner og mat.
  Det betyr i praksis at lever fra dyr som okse (ku) som vanligvis er fostret på antibiotika og gis dyrefor blir en matvarer som ikke er spesielt sunn. Melkekyr blir melket med maskiner, noe som gir plager og betennelse, som gir høyt antibiotikaforbruk som gir… – ja du ser sikkert bildet. Kylling – vi vet mye om den dyreproduksjonen også.
  Jeg bruker derfor økologisk lever og da gjerne økologisk kyllinglever. Den er å få kjøpt fra frysedisken endel steder som selger økologisk mat. Den er veldig mild og fin, kan anbefales.

  Jeg skal definitivt lage leverpostei selv fra nå! Tusen takk for bloggen din😉

  • Hei! Helt enig med deg, jeg ville aldri laget leverpostei med lever fra dyr jeg vet har levd på usunt fôr. Man blir hva man spiser, for å si det slik. Godt innspill! Tusen takk for fine ord 🙂

 22. Hei – takk for fin blogg !

  Jeg har et spørsmål vedr. kombucha for nå gir jeg nesten opp !

  Hver gang har jeg fått en ny «baby», men den den får et grønt belegg på seg.

  Hva tror jeg gjør feil ?

  • Hei! Det er ikke godt å si, så lenge den får være i teen med moren skal jo alt gå fint. Foreslår at du spør om råd i gruppa Melkesyregjæring på Facebook 🙂

 23. Hei Ida, kunne du ringt meg en dag det passet, har noen viktige spørsmål om magesyre osv. 21397370

  • Hei! Nei, det har ikke samme effekt som eplecidereddik. Da må du la den fermentere ganske lenge, i alle fall. Kombucha har en rik bakteriekultur, men påvirker ikke magesyrenivå noe særlig mer enn vanlig drikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *