Matkvalitet på budsjett – slik sparer du penger

Rødvinsbraiserte lammeskankerSelv om vi i Norge er over gjennomsnittet kjøpesterke, betyr ikke det at jeg vil bruke hele månedslønna på mat. Det føles jo litt som om man må det hvis man ser på prisene på økologisk kjøtt i matbutikken, for eksempel. Det skyldes blant annet at det er himla dyrt å få merket maten man produserer som økologisk. Det er heller ikke nødvendigvis tilrettelagt for gårdsdrift på naturlig kortreist mat til dyra. Og det kommer naturligvis an på etterspørsel, som med alt annet.

MEN hvis man vet hvor man skal lete er det fullt mulig å støtte bønder med gode verdier uten å bli ruinert. Etter flere år med utallige timer i matbutikker (ufrivillig og frivillig) har jeg lært at jeg kan spare både tid og kroner på å være litt smart. Nå bor jeg alene, og det har dermed blitt enda viktigere for meg å tenke budsjett når jeg handler mat.

Her er hva jeg gjør for å få det til:

1. Kjøp de billige stykkene

Glad i biff? Vel, jeg er enda mer glad i langkokt grytekjøtt som smelter på tunga. Kjøper du fileter hele tiden blir det fort dyrt, og ikke minst er det vanskeligere å få flere middager ut av ett kjøttstykke.

Jeg går alltid for stykkene man kanskje ikke engang har hørt om, som ofte koster en tredjedel av prisen på en biff. Gå til en ordentlig kjøttdisk, så ser du fort forskjellen.

Deler som skank, høyrygg og kjake krever lenger tilberedning, men bare litt av innsatsen. Med en leirgryte eller slowcooker kan du la dette kjøttet være alene i mange timer uten å bry deg, og deretter innta et festmåltid uten like. Jeg sier bare rødvinsbraiserte lammeskanker

2. Kjøp hele dyret (eller halve)

Skal du være skikkelig økonomisk bør du antakelig investere i en ekstra fryser og litt tid til å finne en bonde som selger egenprodusert kjøtt. Da får du mer mat for pengene, du skipper mellomledd og har sannsynligvis fått deg en ny venn. I fjor høst kjøpte jeg nesten 20 kilo kje og lam av odelsgutten Torstein i Oslo, som han solgte ut av garasjen sin. Rett fra Vestlandet.

Kje er forøvrig noe du bør kjøpe bare for å unngå at det blir kastet: Bønder får nemlig ikke solgt det, og da blir det rett og slett destruert. Vi kaster utrolig mye verdifull mat i Norge, og det er helt unødvendig.

Uansett: Reiser du til en bonde og kjøper et helt eller halvt dyr, blir det billigere enn å kjøpe stykkene separat i matbutikken. Bli med i Facebook-grupper som Tradisjonmat og Lokalprodusert mat for å oppdage muligheter nær deg.

leverpostei-granateple

3. Bruk alt

Laget din egen leverpostei noen gang? Lever er ekstremt næringsrikt og koster så og si ingenting. Jeg finner ofte lammelever til 30-ish kroner selv på dyrere kjeder som Meny og Jacobs.

Ikke vær redd for å prøve innmat, og ikke la deg skremme av at du ikke vet hvordan oksekjaker tilberedes. Internett er din venn! Jeg kjøper alltid stykkene først, og finner ut hva jeg gjør med dem etterpå.

4. Handle på mandager

Stort sett er det ny levering til matbutikker på tirsdag, som betyr at de må selge ut det de kan av ferskvare på mandag. Da finner jeg ofte helt fin fisk, økokylling, pølser, pålegg og annen økomat på 30 prosent rabatt eller mer.

Husk å sjekke holdbarhetsdatoen. Hvis det er litt på grensa lar jeg kjøttet ligge i fryseren noen dager før jeg bruker det, for å minske sjansen for bakterier vi ikke vil ha i oss.

5. Handle på kilopris – ikke stykkpris

Nå ble det mye snakk om kjøtt, men også grønnsaker og frukt kan være dyrt nok. Jeg handler stort sett på grønnsaksbutikken der jeg bor, og følger med på tilbud på økogrønt der jeg handler ellers.

Ikke alle grønnsaker trenger å være økologiske heller, spesielt ikke de du uansett skreller før bruk. Gulrøtter, tomater, paprika og potet får ofte mye sprøytemidler, derfor prøver jeg å handle dette økologisk. Løk, hvitløk, banan, kål, avocado og søtpotet er ikke like utsatt, så de kan du fint handle uten å tenke på dette.

Det går altså fint an å være økonomisk og bevisst på matkvalitet, det krever bare litt planlegging og smart tenking. Lykke til!

2 thoughts on “Matkvalitet på budsjett – slik sparer du penger

  1. Love your blogg! Since i moved to Norway – i really struggled with meat products. It seems like only chicken breast is What everyone is eating. Love many good Tips here 🙂 cheers, Kasia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *