Ovnsbakt leverpostei med granateple

leverpostei-granatepleLeverpostei er skikkelig høstmat for meg. Den er så lun og god, tettpakket med næring, og superenkel å lage. Alle ingrediensene slenges i  en processor, og så gjør den jobben for deg.

Lever inneholder vitamin A, D, E, K, B12 og folsyre. Faktisk ti ganger så mye B12 og flere tusen ganger mer vitamin A som i rødt kjøtt! Her finner du også jern og kobber. Det er ikke mange matvarer som inneholder like mye næring som lever og annen innmat. Nå synes ikke jeg lever er så godt i seg selv, så leverpostei er en ypperlig måte å gjøre den litt mer tilgjengelig.

Her er det mange muligheter til å variere: Basen er den samme, og så kan du bruke mange forskjellige krydder etter hva du er i humør til. Utover vinteren bruker jeg kanel, stjerneanis og nellik, men nå på høsten er det godt å ha i litt frukt eller bær. Leverpostei fungerer utmerket til mange forskjellige tilbehør også. Sylteagurk eller rødbeter er jo klassikeren. Rødløk, sprøstekt bacon, stekt sopp eller andre stekte grønnsaker er også godt.  Selvfølgelig passer leverpostei på alle typer brød.

leverpostei-granateple
Det passer fint å ha leverposteien på en skive agurk i stedet for brød!

Det mest utfordrende med å lage leverpostei er egentlig å finne de beste råvarene. Leveren er jo det organet som skal rense kroppen, så det er viktig at leveren er av god kvalitet. Jo friskere dyr, jo mer næringsrik blir leveren når vi spiser den. Jeg bruker lever av økologisk Holtekylling eller fra unge dyr som lam og kalv. Helst skal det være økologisk, men det er ikke alltid like lett å få tak i. Jeg er opptatt av at dyret skal ha spist bra mat, og et ungt dyr har spist minimalt med kraftfôr.

Hurra for innmat!

Denne oppskriften holder til én brødform, men kan fint dobles.

Ingredienser:

400 gram kylling- eller lammelever
100 gram smør / ghee
1 dl kokosmelk
1/2 ts salt
1/2 ts sort pepper
Perlene fra et halvt granateple
Krydder:
1/2 ts nellik
1 ts kanel
Litt frisk timian

Fremgangsmåte

Ha all leveren i en foodprocessor. Kjør i et halvt minutt til leveren er oppdelt noe.
Tilsett smøret i små kuber mens du kjører processoren videre.
Tilsett krydderne, og kjør enda litt til.

Ha halvparten av blandingen over i en ildfast form eller en brødform.
Nå fordeler du granatepleperler jevnt over i formen.
Hell i resten av blandingen til slutt.

Stekes midt i ovnen i ca 40 minutter.

leverpostei-granateple

leverpostei-granateple

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *