Cloud bread – glutenfritt, laktosefritt og lavkarbo

cloud breadCloud bread er visst supertrendy nå, og Pinterest- og Instagramavhengig som jeg er, måtte jeg jo prøve. De er jo så festlige! Det er kanskje det artigste jeg har lagd på grunn av konsistensen. Den originale oppskriften er imidlertid med kremost, og da ble nerden vekket i meg: Jeg spiser jo ikke så mye melk, så hva kan jeg bruke i stedet?

Når du trenger en erstatning i oppskriften, må du se på konsistensen. I dette tilfellet trenger man noe med tilnærmet likt utseende som kremost; kremet, der altså. Kokosmelk som har stått i kjøleskapet en natt kommer ganske nært. Kokosmelk er laktosefritt og tåles av de fleste, så det ble et godt bytte. Jeg bruker den som kommer i kartong og er uten tilsetningsstoffer. Kjøper oftest på Kiwi. Ikke er den så dyr heller.

Cloud bread (norsk: Skybrød? Boblebrød?) kan være en ålreit variasjon i et ellers brødfritt kosthold. Jeg er ikke så tilhenger av å på død og liv skulle erstatte brød med ting som ligner på brød hvis man har lagt om til et kosthold uten, egentlig. Det er fordi jeg tenker at en omlegging av kostholdet bør være nettopp en omlegging, ikke et utspring av det man hadde i utgangspunktet, bare med andre ingredienser. Men hvis du har lyst på en helgefrokost à la pannekaker er jo dette kult.

cloud bread

Fremgangsmåten er litt mer avansert enn å lage pannekaker, men hvis du har en foodprocessor går det veldig kjapt. Det viktigste er at man pisker eggehvitene skikkelig stive, helt til det ser ut som skyer (a-ha!). Dét synes jeg var det festligste med hele oppskriften; it’s so fluffy!

Ellers er oppskriften ganske grei, alle de TO andre ingrediensene bare slenges sammen og blandes til slutt inn i skyen av eggehviter.

Anbefaler å blande inn litt smak her, ellers smaker det egentlig bare egg. Tørket rosmarin, hakket oliven eller soltørkede tomater for en middelhavsvri, eller kanskje fennikel og karve for mer norsk brødsmak. Prøv deg fram med noe krydder du liker.

Ingredienser til ca. ti brød:

3 egg

3 ss kokosmelk

1/2 ts bakepulver

Noen tørkede urter, hvis du vil

Fremgangsmåte:

Sett stekeovnen på 150 grader.

Skill eggehviter fra eggeplommen, og ha eggehvitene i en foodprocessor med visp. Du kan bruke stavmikser hvis du har vispestykke. Eggeplommene har du i en bolle.

Kjør foodprocessoren til eggehvitene har denne konsistensen:

eggehvitene skal ha konsistens som en sky

Bland kokosmelk med eggeplommene i bollen. Tilsett bakepulver og eventuelt krydder.

Bland forsiktig eggeblandingen oppi eggehviteskyen med en slikkepott.

Fordel røren på et stekebrett med bakepapir, de skal se slik ut:

cloud bread

Stek brødene i ovnen i ca 30 minutter. De vil være litt sprø når du tar dem ut av ovnen, men så blir de raskt litt gummiaktige.

cloud bread

De holder seg godt i kjøleskapet eller i fryseren, så disse passer godt til nistepakka. Jeg tenker også at det kan funke som burgerbrød eller tilbehør til supper og gryter.

cloud bread

2 thoughts on “Cloud bread – glutenfritt, laktosefritt og lavkarbo

  1. Jeg har brukt både majones og most avocado istedetfor ost i sånne brød. Fungerer fint, det også!

    • Smart! Det er vel å få eggehvitene så stive som mulig som er cluet, så kan man variere med litt forskjellig. Mye ubrukt potensiale her, kjenner jeg 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *