Superenkel chiagrøt

chiagrøt
Chiagrøt med blåbær og kiwi.

Så har jeg også havnet på chiakjøret. Jeg er ingen tilhenger av såkalte superfrø, men jeg er alltid nysgjerrig på nye variasjoner av frokost. Dette er vel det enkleste jeg har vært borti til nå, med unntak av å varme opp middagsrester.

Det er ikke alltid jeg er i humør for et tungt måltid om morgenen, spesielt ikke hvis jeg våkner med stinn mage. Det gjør man jo fra tid til annen med irritabel tarm. Ofte velger jeg å faste, men det resulterer i at jeg tar dårlige matvalg utover dagen fordi jeg blir sulten mellom lunsj og middag. Frokost er et viktig måltid for meg, jeg elsker frokost.

Chiagrøt eller chiapudding har lenge vært en trend blant fitness- og matbloggere, men jeg har ikke prøvd det før nå fordi jeg har tenkt at fiberet ville være et problem. Jeg tåler ikke fiber så godt, det gjør alle symptomene mine verre. Det er grunnen til at jeg ikke spiser mye karbohydrater, verken i form av ris, poteter eller korn. Men så lærte jeg at chiafrø har andre egenskaper enn for eksempel linfrø. Ja, de inneholder en del vannløselig fiber, men når de får svelle lager de et slim som smører og reparerer lekk tarm. I fornuftige mengder fungerer det fint for min mage.

Slik lager du chiagrøt

chiagrøt
Chiagrøt med blåbær.

For å lage chiagrøt på min måte trenger du bare to ingredienser til basisen: 1 boks kokosmelk og 2 spiseskjeer chiafrø. Min chiagrøt er uten melk, uten søtning, og med en søt kokossmak. Jeg synes kokosmelk er søtt nok fra før, men du kan fint tilsette en teskje honning eller lønnesirup hvis du liker det søtere. Jeg bruker også å ha i en god spiseskje eller to med kollagenpulver fra Great Lakes. Det er i grunn som en god kraft i pulverform, så det er godt for tarmen og jeg får i meg mer proteiner. Det er ikke så mye proteiner i verken kokosmelk eller den lille mengden chiafrø per porsjon, så for å holde meg mett fungerer dette bra.

Bruk et stort glass med lokk til å blande grøten i. Den holder seg godt i kjøleskapet i fire-fem dager, så lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang. Merk at selv om frøene sveller blir det ikke mer grøt enn du ser når du starter. Konsistensen blir heller ikke fyldigere, derfor fungerer dette bare med den tykke delen av kokosmelken.

Bland ingrediensene godt med en teskje, sett på lokket og la glasset stå i kjøleskapet over natta. That’s it. Skjønner dere hvorfor jeg digger dette frokostalternativet nå? Bare å ta rett ut om morgenen og mumse i vei.

Det finnes uendelige variasjonsmuligheter her. Som selverklært kanelavhengig var jo kanel det første jeg prøvde. Kan aldri få nok kanel! Aldri. Det fungerer såklart helt topp sammen med bær – eller frukt – av alle slag. Man kan enten blande bærene i grøten når man lager den kvelden før, eller bare ha oppi rett før man skal spise. Prøv også kanel, nellik og kardemumme for en chai-variant.

chiagrøt

4 thoughts on “Superenkel chiagrøt

  1. […] Det skader aldri å putte litt mer næring i det man lager hvis det passer sånn! Et fint tilskudd i syltetøy eller rørte bær er chiafrø. Da får du inn noen gode fettsyrer i alt det søte. Dessuten blir det en fin konsistens av det. Jeg har skrevet om chiafrø tidligere, det kan du lese om her. […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *