Slik steker du ribbe

ribbe

Jeg er en av dem som ikke synes ribbe bare passer på julaften. Jeg spiser gjerne masse ribbe lenge før jul, og den eneste grunnen til at jeg ikke spiser det hele året er vel egentlig tilgjengelighet. Medisterkaker og julepølse kan andre bare ta for min del, værsågod.

Det er uendelig mange måter å variere ribbemåltidet på, for eksempel denne ribbewoken. Altså ingen grunn til å gå lei før jula faktisk er her!

Forøvrig har jeg i år som i fjor kjøpt ribbe av fjellgris fra Stølsvidda. De har griser i fjellet hele sommeren. En glad gris er en frisk gris – som blir god mat. Slurp! Jeg kan ikke fordra at ribba skal koste 19 kroner kiloet; Da får man kvalitet deretter også. Det er absolutt ikke bærekraftig å selge mat så billig. Hvor skal det ende? Jeg er som dere vet opptatt av at maten skal inneholde næring, men ingen har råd til å drifte en gård med friske, sunne dyr med disse matprisene. Jeg vil ikke ha kjøtt fra et dyr som er proppfullt av antibiotika som følge av masseproduksjon, i alle fall. Dyr på samlebånd synes jeg ikke noe om. Prust, det var dagens lille utbrudd.

Over til hvordan man steker ribbe.

Ribbe i slowcooker

Ofte tilbereder jeg ribbe i slowcooker – da blir det alltid mørt, og jeg kan ha ribbe til middag selv om det er en helt vanlig arbeidsdag. Åtte timer på lav varme er akkurat passe. Grill i stekeovnen noen minutter før du skal spise, så får du fin, sprø svor også. Det er viktig.

Ribbe i stekeovn

Juleribba skal krydres dagen i forveien og ligge kaldt over natta. Rut opp svoren med en skarp kniv (jeg har en egen tapetkniv til formålet), gni salt og pepper godt inn i svoren og på alle sider av ribba. Pakk inn ribba i aluminiumsfolie, og legg den et kaldt sted med svoren ned til neste dag.

Ribba skal tå i ovnen i til sammen to timer og 15 minutter. Beregn likevel to og en halv time, så er du sikker på at du får nok tid til å fikse sprø svor på slutten.

1. Sett ovnen på 180 grader.

2. Legg ribba med svoren ned på et stekebrett, og hell på en liter med vann, eller så mye at det dekker svoren.

3. Lag gjerne en kraft av vannet ved å ha biter av gulrot, sellerirot og persillerot i vannet. Smakene fra grønnsakene vil trekke inn i ribba og gi god smak. Det mørkegrønne av purreløken gir også masse smak. Dette er lav-FODMAP-alternativer i stedet for løk og hvitløk, som vanligvis brukes.

4. Stek ribba i en time.

5. Ta ut stekebrettet av ovnen, og bruk to gafler til å snu ribba så svoren ligger opp.

6. La vannet være med fortsatt, og stek i ytterligere en time og et kvarter.

Ida steker ribbe

7. Nå skal du få den sprø svoren. Det gjør du ved å skifte til grillfunksjonen på ovnen, og skru opp temperaturen til 230 grader. Så finner du det Arne Brimi kaller ribbekrakken, for nå er det bare å følge med, så ingenting svir seg.

Slik får du sprø svor

Hvis ribba synker litt sammen på midten, legger du en klump med aluminiumsfolie under den, slik at midten dyttes opp. Svoren må være jevn, slik at den blir sprø overalt.

Bruk av kraften i stekepanna, og hell over svoren for å fukte den.

Vær tålmodig. Det tar litt tid før svoren begynner å poppe, men når det først skjer, skjer det fort.

Svoren er klar når alle rutene har poppet.

Serveres såklart med tradisjonelt tilbehør: Poteter, surkål og lefse. Og ikke glem ribbefettet! Du kan også bruke sjyen fra stekingen som saus.

ribbe

One thought on “Slik steker du ribbe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *