Hva er et naturlig kosthold?

Laget fra bunnen av. Kraft, suppekjøtt og grønnsaker - alt du trenger for god helse og et fantastisk måltid.
Laget fra bunnen av. Kraft, suppekjøtt og grønnsaker – alt du trenger for god helse og et fantastisk måltid.

Jeg er som dere vet opptatt av at vi skal spise naturlig mat. Ikke bare fordi det smaker så mye bedre enn Toro-maten, men først og fremst fordi det er så viktig for at vi skal være friske og glade. Fordøyelsen blir god, psykisk helse blir god, livet blir godt.

Det er egentlig kjempedumt at man kaller det naturlig mat, for all mat burde jo være naturlig! Men vi vet jo at det ikke er slik i dag at alt vi finner i butikken er plukket rett fra jorda. Og så mener jeg jo ikke egentlig at man skal planlegge livet sitt rundt mathandling på jakt etter uoppnåelig kvalitet heller.

Det jeg mener, er at vi skal gjøre bevisste valg, og gjøre det vi kan for å finne den beste maten uten å bli hysterisk. Det er oppnåelig, det er gjennomførbart. Vi har tid til dét. Det er det verdt: Det står nemlig om liv og død.

Skal alle spise paleo?

Nei. Vi bør forøvrig ikke henge oss opp i noen form for diett eller superkur med fancy navn. Dette skal jo være den maten vi spiser hele tiden, ikke bare i en periode for å detoxe. Det som betyr noe er ikke hva vi kaller det, men hva vi faktisk putter i munnen. Hvis du spiser råvarer som ikke måtte innom en fabrikk for å bli til, har du kommet svært langt. Det er dét jeg mener er et naturlig kosthold: Maten er ikke prosessert, blandet med emulgatorer eller smaksforsterkere, ei heller med søtstoffer som skal erstatte smaken fra det naturlige fettet produsenten har fjernet. Det skal ikke være nødvendig å tilsette noe i maten før man selger den. Hvorfor må vi vasse i blandingsprodukter som karbonader og pølser, når vi kan få helt fantastiske måltider av rene kjøttstykker av lam, storfe, svin, vilt, fisk og fugl? Og vil du ha karbonader går det utrolig bra å lage dem selv av kvernet kjøtt og krydder, jeg lover.

Hør på bestemor

Det skjedde noe med matlagingen på 50-tallet som gjorde at alle tradisjonene på kjøkkenet i stor grad forsvant. Pulvermat og hermetikk var redningen for alle husmødre – endelig, liksom! Jeg hadde aldri lært om kraftkoking, laget mat med smør og fløte eller brukt et kjøttstykke som ikke var biff før jeg ble interessert i matlaging selv. Og dét er jo fordi matarven stoppet opp et sted. Har du lært tradisjonelle matlagingsteknikker fra noen i slekta er du heldig – ta vare på dem og for guds skyld, viderefør dem. Kraft, syrning og gjæring har ekstremt mye, vel, kraft når det kommer til helse. Det skal ikke være pillene vi får av legen som holder oss friske – det skal være maten vi spiser hver dag.

Hva med fett?

Ja, hva med dét? Vi er så opptatt av å holde oss unna fett. Det gir kreft, det gjør oss fete, det er roten til alt vondt. Ferdigproduktene vi ser i butikker markedsføres med fettprosent; jo lavere, jo mer attraktivt.

Til tross for at folk blir sykere og feitere, fortsetter myndighetene å anbefale kosthold med lite fett og mye karbohydrater (som til syvende og sist er sukker) – fordi man aldri forsto at det er sukker og ikke fett som gjør oss fete og syke. Eller, mange har forstått det nå, men de som sitter med størst påvirkningskraft har ikke tenkt å snu på den flisa med det første. Det ligger for mye penger i produksjon av lavfettvarer. Men det som skjer når vi ikke får fett – verken mettet eller umettet – er at vi blir helt inntørket innvendig. Tarmveggene sprekker opp fordi de mangler smøring, og alle tilsetningsstoffer og ting som ikke skal nå ut i kroppen vår lekker ut hver eneste dag. Dét gjør oss syke. Det naturlige fettet er smøring for hele systemet. Dette må bli et eget innlegg, merker jeg.

Poenget er: Spis produkter som er naturlig fete. Det er en grunn til at fettet er der.

Hva inneholder et naturlig kosthold da?

Alt det andre! Jeg vil at vi skal handle maten vår fra grønnsaksavdelingen og kjøttdisken, fra BONDEN for de som har mulighet. Jeg vil at vi skal styre unna tørrvarehyllene og påleggskjøleskapet, og kjøpe produkter man for det første ser hva er, for det andre kan uttale ingrediensene i. Stryk forresten det siste; Produktet ER jo ingrediensen – ikke en kombinasjon av mange. Klarer vi i tillegg å kjøpe de råvarene uten så mye sprøytemidler eller dyr som ikke har fått antibotika, ja, da har vi kommet langt.

Kilder:

Helsemyndighetenes kostholdsråd i 2015 (PDF)

Mats-Eric Nilsson, Den hemmelige kokken, Spartacus 2008

Gary Taubes, What if it’s all been a big fat lie?, New York Times 2002

6 thoughts on “Hva er et naturlig kosthold?

  1. […] «Ideas worth sharing.» 9. Vi skal se The Godfather Live in Concert i helgen. 10. Godt og enkelt forklart hva som er et naturlig kosthold. Ingen diett, ingen strenge regler, ingen hysteriske retningslinjer, ingen fitness, ingen slanking. […]

  2. Så enig! Veldig bra innlegg om hva naturlig mat er og gleder meg til nytt ilegg om fett🤓👍🏻

    • Takk! Ja, dette med fett kunne jeg nok snakket om i timevis – det blir en skikkelig utfordring å snevre det ned til ett innlegg 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *