Lavkarbo og lav-FODMAP i Italia

Ida utenfor hotellet

Jeg har kost meg glugg ihjel noen dager i Bologna. En liten by i det nordlige Italia, kanskje mest kjent for sin klassiske pastarett. Men jeg lover, det var ikke noe problem å komme der med sensitiv mage; det italienske kjøkken er så mye mer enn pasta og pizza.

For det første er ikke Bologna noen turistby – ennå – selv om de har sine turistfeller, de også. De var imidlertid lett å unngå, for de autentiske trattoriaene lå synlig til, og de er som regel billigere også. Du kan få mye mat for pengene her, og en helt annen opplevelse enn på et mer kommersielt sted. Det var tydelig at det var pizza og pasta som solgte mest, for å si det sånn. Trist, synes jeg, for jeg hadde det så fint med maten jeg spiste.

Frokost

Skinkepålegg og smør til frokost
Lavkarbo- og lav-fodmapfrokost på hotellet.

Frokost for italienerne er ikke mye å snakke om. Det er en kruttsterk espresso og kanskje noe kakeaktig å bite i,

Allergiplakat på italiensk
Dette kartet hadde de satt opp i spisesalen. Veldig kjekt, så kunne jeg lære meg alle nødvendige ord.

som en croissant. Ikke helt aktuelt for meg med andre ord, men det var ikke noe problem å finne både lavfodmap og glutenfrie alternativer i den lille frokostbuffeten på hotellet. Skinkepålegg og smør var det jeg spiste hver morgen, og det holdt meg gående i mange timer – og for et godt smør de hadde! Det var ekte saker. Jeg var i grunn bare glad jeg slapp å spise søtsaker til frokost.

Forresten, hvis du drikker kaffe, ikke forvent at de har den typen vi er vant med i Norge. Det nærmeste du kommer er en café americain, men det smaker som pulverkaffe. Italienerne drikker espresso, som blir litt i meste laget for min skjøre mage, i alle fall.

Lunsj

Italiensk espresso
Liten, men sterk!

Dette er mer et ordentlig måltid. De fleste spisesteder har siesta, så pass på å spise lunsj før ca 15. Da drar nemlig italienerne hjem for å spise et varmt måltid med familien.

Det er flust av lavkarbomat å velge mellom av lunsjretter; de fleste tilbyr det samme som til middag, men mange steder kan du også få en caprese (en tallerken med mozarellaost og tomat) eller en salat med kylling, egg eller tunfisk. Ikke la deg skremme av all brødmaten, de har alt mulig, bare du sjekker menyen.

Ida på kafé
Koste meg med en skål ananas – favorittfrukten – på kafé.

Middag

Middagene jeg spiste var himmelske, og skreddersydd for meg, selv om jeg ikke spesifiserte noe. Den første kvelden valgte jeg ovnsstekt kanin, det hadde jeg aldri smakt før. Jeg bestilte også grillede grønnsaker som tilbehør, det velger man alltid utenom. Det var squash, aubergine og tomat. Kaninen ble servert med en stekesky. Lav-FODMAP, hele retten! Perfekt.

Jeg tok dessverre få bilder av maten jeg spiste – prøvde å ha en ganske offline periode på dagen i hele ferien.

Den andre kvelden spiste jeg svineskank, stekt i ovn på beinet. Nam! Igjen med grillede grønnsaker. Man kan såklart velge en grønn salat istedet, eller kokte grønnsaker – eller poteter, hvis man spiser det.

Jeg spiste også en norditaliensk rett som kalles bollito misto – rett og slett langkokt kjøtt av diverse slag med en salsa verde til. Her var det garantert hvitløk i, det kjente jeg, men jeg tok sjansen likevel, og det gikk greit. Det ville uansett vært fullt mulig for meg å bestille ekstra tilbehør også her, hvis jeg hadde vært smart…

Italiensk frokostbuffet
Frokostbuffeten kunne virke avskrekkende for en som ikke spiser bakervarer…

Som du skjønner, trenger du ikke bekymre deg for at det skal være vanskelig å ikke spise mye karbohydrater i et land som har skapt noen av verdens mest brukte og karboladede matretter. Du kan fint leve på lavkarbo, lav-FODMAP eller bare et sunt, naturlig kosthold her.

Forøvrig er Bologna en nydelig by å være i noen dager, jeg fikk slappet ordentlig av og sovet masse. Jeg tror det er første gang på flere år at jeg har følt meg virkelig uthvilt. Det er også viktig for helsa!

Gjorde ikke noe at jeg kunne se på dette omtrent hele veien hjem heller:

Nå er jeg også superinspirert på kjøkkenet, så jeg mistenker at det blir mange middelhavsoppskrifter framover. I mellomtiden kan du jo kose deg med disse:

Gresk-inspirert lammegryte

Middelhavskylling

Lammeskanker i tomatsaus

3 thoughts on “Lavkarbo og lav-FODMAP i Italia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *