Betaine HCl – slik får du mer magesyre

Som jeg har skrevet om tidligere, skyldes nok langt flere fordøyelsesproblemer enn vi tror, for lite magesyre. Det mange tenker er logisk, er at man har for mye, men hvordan kan det gi mening, når vi er avhengige av nok magesyre for at maten skal fordøyes? Les mer om det her.

Nå skal jeg gi noen råd om hvordan man selv kan gjøre noe med problemet, uten medisiner og bivirkninger. Selv gikk jeg på Somac i flere år, og endte med flere symptomer på refluks enn jeg hadde før jeg startet. Nå tar jeg bare naturlig magesyre i kapselform, som er en effektiv og ufarlig måte å regulere fordøyelsen på. Betaine HCl er rett og slett magesyrestoff, og kan kjøpes på helsekost. Jeg kjøper på iHerb, og foretrekker den fra Thorne Research.

Så til hvordan man bruker dette kosttilskuddet. Det første kriteriet er såklart at du orker å ta tabletter, mange gjør ikke det. Det kan være at du trenger å ta flere tabletter enn du er vant med i andre sammenhenger, det kommer an på ditt utgangspunkt. En tablett inneholder som regel ca 650mg Betaine HCl, og enkelte kan trenge opp til 4-5000 mg om gangen (7 – 8 tabletter).

Det er viktig at tablettene inneholder ikke bare Betaine HCl, men også enzymet pepsin, som er helt avgjørende for å bryte ned proteiner i maten. Det er som regel ikke noe problem å finne tabletter som inneholder pepsin.

Betaine HCl svelges med litt vann til hvert måltid som består av mer enn 15 gram protein, som regel til alle dagens hovedmåltider. Det spiller ingen rolle om du tar dem før, under eller etter måltidet, ettersom maten ligger i magesekken i ca. to timer uansett. Grunnen til at det er mengden protein som bestemmer mengden Betaine HCl, er at protein er det næringsstoffet som krever mest magesyre for å fordøyes. Karbohydrater trenger minst.

Hvordan vet jeg om jeg trenger å ta Betaine HCl?
Les denne artikkelen jeg har skrevet.

Hvordan vet jeg hvor mye jeg skal ta?
Godt spørsmål, og dette må du finne ut ved å prøve deg fram. Det er forskjellig for alle, og fra måltid til måltid. Begynn med én kapsel til måltidet, og bygg på med én tablett for hvert måltid, helt til du kjenner en «brennende» følelse i mellomgulvet; litt som når man drikker glovarm te. Når du kjenner denne varmen, har du tatt for mye, og kan redusere med én tablett. Da har du funnet din dose, som du fortsetter med helt til du eventuelt trenger å redusere mer.

Det kan være at du ikke skal ta samme mengde Betaine HCl til alle måltider. Se an hvor mye protein du har på tallerkenen, og justér mengden deretter. Etter en stund vil du vite hvor mange tabletter du skal ta i ulike sammenhenger.

Hva skjer hvis jeg tar for mye?
Da skjer det ikke noe annet enn at du får den brennende følelsen som beskrevet over. Det er ikke farlig, så lenge det ikke skjer over lengre tid. Magesyre finnes naturlig i kroppen, så tilskuddet vil ikke ha noen andre bivirkninger.

Skal jeg ta Betaine HCl til mellommåltider som frukt, nøtter eller avocado?
Nei, kun når måltidet inneholder protein, altså måltider med kjøtt, fisk, fugl og egg.

Et naturlig alternativ
Betaine HCl er et effektivt kosstilskudd som er lett å prøve uten å gjøre noen skade, selv uten hjelp fra lege. Sørg imidlertid for å finne ut om du har for lite magesyre før du prøver. Skulle du likevel være skeptisk, kan du også hjelpe fordøyelsen uten tabletter. Da kan du bruke eplecidereddik. Bland en spiseskje i et lite glass vann, og drikk etter måltidet. Gjenta gjerne etter 20 minutter hvis du kjenner at maten er vanskelig å fordøye. Dette er også et supert tips for å bli kvitt halsbrann. Jeg har flere naturlige tips mot dette her.

58 thoughts on “Betaine HCl – slik får du mer magesyre

  1. Hei og takk for fint innlegg 🙂 Jeg har både IBS og GERD. I perioder er hals og mage ganske så ille. Prøver å holde meg unna FODMAP-mat blant annet. For tiden er jeg litt småhes/kremter mye, følelse av klump i hals, sårhet i hals og munn. Og etter å ha lest meg opp ser jeg at dette er klassiske symptomer på GERD. Jeg følger bloggen din med stor interesse! Mye fordi du skriver om saker som er veldig aktuelt for meg 🙂 Og nå dette med for lite magesyre…Interessant! Jeg har i perioder pøst på med syredempende medisiner som blant annet Zantac og Pepsid, men synes ikke dette har hjulpet. Jeg er superdesperat etter å bli bedre, så nå har jeg nettopp vært inne på Thorne Research og bestilt kapslene 😀 Må jo være verdt å prøve ut ihvertfall! Tusen takk for gode tips!!

    • Takk for fine ord! Håper du blir bedre etter å ha testet Betaine HCl en stund, det funker for veldig mange 🙂 Lykke til, og god bedring!

  2. Spennende dette her! Har du noen tanker om melkesyrebakterier? Jeg sliter med IBS-plager, men FODMAP-dietten har hjulpet. Synes også melkesyrebakterier gjør det. Kan det stemme? Er det bare protein man bør ta tilskudd for å hjelpe fordøyelsen med? Stor fan av iHerb, så er på utkikk etter tips til flere produker for bedre helse og fordøyelse! Tusen takk for en flott og informativ blogg! 🙂 Lagde leverpostei forrige helg etter inspirasjon fra bloggen din!

    • Hei! Så fint at du finner noe nyttig her 🙂

      Melkesyrebakterier vil helt klart bidra til å gjenopprette bakteriebalansen i tarmen. Det er jo dette som er utfordringen med IBS. Mange føler likevel de reagerer på slike tilskudd, men det finnes mange forskjellige typer, så her må man bare prøve seg fram.

      Det beste er såklart å få i seg probiotika gjennom mat, for eksempel kraft kokt på bein eller fermenterte grønnsaker.

  3. Hei. Er det mulig å få tak i betaine og pepsin i pulverform? Jeg kan overhode ikke spise tabletter eller kapsler.

  4. Veldig bra skrevet, ønsker å begynne på HCL, men finner ikke ut hvor jeg kan kjøpe det? Er det lovlig å importere fra iHerb? Vet ikke om dette er det samme, men det står på legemiddellisten: Betainhydroklorid (betaini hydrochloridum)

    Så om det er HCL så er det vel dessverre ikke lovlig?

    Håper sånn på svar, selv om dette er skrevet for en stund siden.

    • Hei! Tusen takk 🙂
      Det går såvidt jeg vet fint å kjøpe det på iHerb fortsatt, selv om reglene er endret. Jeg vet at merket Solgar, som selges på helsekost i Norge, har en Betaine HCl. Så lenge de har merket i sitt sortiment, kan du spørre om de kan bestille for deg.

  5. Takk for svar, jeg tror ikke jeg har en helsekost som selger det merket, men jeg får spørre. Men jeg ser at Solgar har en del ingredienser jeg ikke har så veldig lyst på. Vet du om HCL er lovlig å importere fra iHerb? Om ikke, hva gjør jeg om jeg får et brev i posten om at det er legemiddel?

  6. Så bra da 🙂

    Men hva er det som gjør det lovlig?

    Tusen takk for alle svar! Håper du får en kjempeflott helg!

    • Ja, det er veldig bra. Det var et sterkt engasjement – opprop og Facebookgrupper – rundt de nye reglene, og det fikk visstnok regjeringen til å snu.

  7. Hei, jeg har nå kjøpt HCL på iHerb en del ganger og har bygget meg opp sånn som du skriver her, men jeg har enda ikke kjent en brennende følelse i magen/mellomgulvet. Jeg har noen ganger kjent meg litt sur i halsen, bare helt sånn «uten» videre så virket halsen sur, kan dette være et tegn på at jeg har tatt for mange piller?
    Jeg er nå oppi 15 piller og det går virkelig ikke an å ta flere piller, jeg blir jo helt full i magen av å drikke så mye for å få alle de pillene ned. Det er jo ikke noe behagelig. Føler 15 piller er alt for mye og kan ikke forstå hvorfor jeg ikke har kjent noe brenning, søsteren min har det sånn hun også.

    • Hei! Ja, denne sure følelsen høres riktig ut. Det er normalt. Da kan du holde deg til antallet piller du tok da du begynte å kjenne det. Det er forøvrig ikke farlig å ta 15 piller, og faktisk har en del folk måttet ta flere for å kjenne noe som helst.

  8. Hei. Tusen takk for svar! Da får jeg bare fortsette å prøve, men kan jeg ta noen piller før måltidet, noen ca i midten og på slutten/rett etter jeg er ferdig å spise så det ikke blir så mange piller på en gang?
    Bra å vite at det ikke er farlig i alle fall 🙂

    Håper du får en kjempeflott helg!

    • Ja, det kan du! Bare å prøve seg fram her, og det spiller ingen rolle når du tar dem så lenge det er i forbindelse med mat. God helg til deg også 😀

  9. Hei!

    Interessant lesning, lest litt rundt nå – men ikke funnet det jeg lurer på.
    Jeg har slitt mye med cystic acne og lurer på om dette kan skyldes for lite eller for mye magesyre. Hva tenker du om dette?

    Kan også nevne at jeg er diagnostert med IBS, har konstant oppblåst mage, vondt i magen og flere ganger akutte smerter.

    Takk for svar! 🙂

    • Hei! Jeg tenker at din acne godt kan stamme fra dårlig fordøyelse, for når man har det, følger mange andre symptomer med. Hvis man går inn for å behandle fordøyelsesproblemer vil også ting som acne forsvinne etter hvert. Det er fordi man etter hvert vil få bedre immunforsvar fordi fordøyelsen blir bedre. Mange har i alle fall opplevd det. Jeg ville gitt det et forsøk, i alle fall. Du har ingenting å tape 🙂

      • Takk for svar! 🙂
        Tror jeg vil prøve dette her!

        Du kjøper din fra Iherb, helt uten problemer? Jeg tenker på tollen og slik, at den er lovlig i Norge.

  10. Hei.
    Jeg opplever vond i magen når jeg spiser, oppblåst og luft som jeg kan hører. Når jeg presser på min magen kjenner jeg smerte. Jeg merker at maten stå. Vil raper men kan ikke, føler maten kommer opp.
    Kjenner trykk på brystkassen, hodepine, avslapp og svimmel.
    Vil gjerne har svar på hva det kan være og om det er tabbletter kan hjelper.
    Helst svar på Email

    Hilsen hinda

  11. Hei, og takk for masse bra informasjon. Jeg har slitt med refluks i mange år, og går fast på Nexium. I det siste har jeg gradvis blitt værre, og i de siste 14 dagene har jeg også hatt alle symptomer på stille refluks. Altså klumpfølelse i halsen, kremter, raper, slim i halsen etc. Jeg vurderer sterkt å prøve med HCL Pepcin kjøpt på helsekost, men jeg er usikker på om jeg kan bruke dette samtidig med Nexium? Eller bør jeg slutte med Nexium parallellt med at jeg bruker magesyretabletter? Takknemlig for svar:-)

    • Hei, beklager sent svar. Du kan ikke bruke Nexium sammen med magesyretabletter, da disse to preparatene fungerer nøyaktig motsatt: Den ene hindrer syre i å produseres, den andre stimulerer syreproduksjon. Jeg anbefaler deg å trappe ned Nexium gradvis til null, og deretter starte med HCl. Lykke til 🙂

  12. Hei 🙂 Jeg har prøvd å blande en spiseskje i et lite glass vann og drukket etter måltid i noen dager. Dette gir meg alltid halsbrann. Kan det skyldes for lite magesyre? Lurer derfor på om jeg heller bør prøve Betaine HCI? 🙂

        • Det kan være at det blir for konsentrert hvis du bare bruker litt vann. Jeg ville uansett testet Betaine HCl, der tester du i mer kontrollerte mengder.

  13. Hei,

    Takk for et innholdsrik innlegg.
    Har du noen erfaring med å ta HCL på tom mage, feks før man faster.?
    Tror du det vil hjelpe på syre som kommer opp underveis vedfaste og ellers til vanlig?

    Støtter du opp det flere og flere står for nå, at syre i spiserøret/hals kommer av for høy PH verdi på magesyren. Har også sett en video om at ph verdi mellom 1-3 holder «ventilen» lukket.

    Jeg får en del stille-refluks hele dagen, selv når jeg ikke har spist noe.

    Det lukter søtt/syrlig salvivaen når jeg skraper det med tungeskraper(lukten er kraftigst ved raping), og det legger hvitt/gult belegg på tungen i tillegg til at munnen tørker ut.

    Lurer på om noen har opplevd de symptomene jeg i sammenheng med lavt syre/ph i magen.

    Det er hjulpet veldig lite med Eple Cider Eddik, men merket en liten kortvarig endring.

    Litt historikk:

    Ble funnet h.pylori i tarmen etter gastroskopi. Gikk så på trippel kur og par måneder etter viste avf.test negativt på h.pylori.

    Leser på NHI, om at det ikke er den beste testen for test av h.pylori. Legene sier vi må stole på det resultatet vi har fått.

    Jeg er M på 29 år og utenom h.pylori ble det gjort normale funn. Ingen brokk eller sår.

    Takker for svar og dine meninger angående problemet mitt.

    • Hei! Jeg anbefaler ikke å ta Betaine HCl på tom mage, det kan føre til ytterligere syreskader på spiserøret siden du allerede opplever refluks på tom mage. Har du drukket noe som kan ha ført til refluksen?

      Send meg gjerne en e-post, så kan jeg svare deg mer utfyllende der.

  14. Hei!

    Jeg kjøpte Thorne tablettene du anbefalte, så måtte jo prøve dette ut. 🙂
    Jeg er hun med IBS og plutselig masse cystic acne, de siste årene.

    Har tatt 1-2 tabletter til måltidene, aller helst til middagene da. Etter en stund får jeg en brennende følelse i halsen og magen(?), det er sikkert halsbrann da – antar jeg? Det går over etter 30 min – 1 time.

    Jeg lurer på om dette betyr at jeg ikke har lav magesyre, hva tror du?

    • Hei! Er det til de store måltidene at du får denne brennende følelsen? Hva spiser du når du får den? Send meg gjerne en e-post, så kan jeg utdype litt mer 🙂

  15. Hei 🙂 Tuuusen takk for masse nyttig info i bloggen din <3 Jeg har slitt med magen i alle år, men da jeg var 17 år (jeg er 26 nå) sa alt stopp og jeg fikk kronisk forstoppelse (dette er mine ord, men det gikk ofte 10-14 dager mellom hvert dobesøk). Ei venninne anbefalte meg den gang avføringste fra innvandrerbutikker (fitne herbal tea). Første gang gjorde en kopp susen, men månedene gikk og etter rundt halvannet år var jeg oppi 7 kopper hver kveld. Jeg lå våken halve natten med stoore magesmerter og begynte å bli desperat. Jeg gikk så til apoteket og prøvde ALT på fordøyelseshyllen av ''lette'' avføringsmidler uten at det førte til avføring -men til en heidundranes oppblåst ballongmage. Jeg gikk så over til sterkere midler som klyx og tilslutt dulcolax stikkpiller -som har vært min livsredder i flere år. Det står på pakningsvedlegget at man kan ødelegge pressmusklene i tarmen etter 10 dagers bruk pga at dulcolaxen stimulerer til aktivitet kunstig, men jeg gikk altså på dette i flere år likevel. All fornuft sa at dette var jævlig dumt, men jeg var desperat! Har vel vært hos 7 forskjellige leger i løpet av årene, tatt koloskopi og gastroskopi uten at de har funnet noe som helst galt med meg, jeg fikk kun høre at jeg hadde IBS og at jeg burde være forsiktig med å spise grovt brød. Så, på nyåret 2015 ser jeg på god morgen Norge og det handler om IBS og lav fodmap. Jeg leste meg opp fort som svint og eliminerte ALT med høy fodmap med en gang (og har gjort det siden). Jeg fikk en skikkelig aha opplevelse når det gjaldt hva som gjorde at jeg hadde så vondt i magen hele tiden og hva gjorde meg så oppblåst. Det resulterte derimot ikke til noe endring i domønsteret, til min store skuffelse. Høsten/vinteren 2015 begynte det å dukke opp en del artikler om fakal transplantasjon som jeg leste med stor iver. Da ei venninne av moren min sa at de var i gang med denne type behandling i Norge på Volvat tok jeg kontakt med en gang. Jeg ble satt på en 10 dager kur (nasty som bare rakker'n, men er man desperat så er man desperat), og for første gang siden jeg 17 fikk jeg altså gått på do helt av meg selv. Jeg tror nok at jeg var verdens lykkeligste menneske i et par ukers tid, men så sa det stopp igjen. Jeg fikk en ny dose av legen (her fløy tusenlappene) og kjørte på med en ny kur. Samtidig som denne kuren begynte å gå mot slutten hadde moren min kommet over en artikkel om fermentering av grønnsaker som hun sendte til meg, jeg googlet meg frem til blant annet din og gry hammers blogg å leste og leste. Jeg satte meg så rett i bilen og kjøpte inn en haug med norgesglass, masse grønnsaker og fermenterte i vei så spruten sto inne på kjøkkenet. Nå har jeg fermentert grønnsaker i noen måneder (+ at jeg lager kefir og kombucha ) og magen min har aldri fungert så godt som den gjør nå 😀 Jeg er mer eller mindre på do hver dag nå, det er kun dager innimellom (gjerne når jeg har fått lite søvn) jeg ikke får gått. Jeg driver også å prøver ut magesyretablettene tablettene "dine" og føler at magen om mulig fungerer enda bedre nå. Jeg driver med Fitness og spiser derfor over gjennomsnittet mye proteiner og er derfor litt usikker på dosen. Har pleid å ta 1-3 tabletter pr måltid til nå, men har aldri merket den brennende følelsen du nevner 😛 Bør jeg ta mer? Jeg tror at en sånn pilleeske kommer til å bli brukt opp rimelig fort da, hehe. Også lurer jeg på om magesyren kommer til å stabilere seg på noe tidspunkt, eller om man må belage seg på å fortsette med dette i alle år? 🙂
    Shit, var ikke meldingen skulle bli SÅ lang. Jeg ville bare få fram hvor jævlig magen min har vært og at du/dere som blogger om IBS og mat har vært mine reddende engler! Så, takk igjen <3

    • Hei, så kjekt å høre fra deg! Ettersom du spiser mer protein enn gjennomsnittet trenger du også mer magesyre, så jeg ville testet flere tabletter. Jeg har selv måttet kutte på proteinet fordi det gjorde at jeg ble oppblåst. Det er nettopp fordi at maten ikke fordøyes raskt nok, og det dannes gasser. Om du har mulighet kan du se om det hjelper å spise noe mindre protein i en periode, for at magen skal kunne «lære» å produsere normale mengder syre igjen.

      Du må gjerne sende meg en e-post hvis du har flere spørsmål. Lykke til videre!

  16. Hei,

    Jeg vurderer å ta Betaine, men jeg merker at jeg har fordøyelsesproblemer selv når jeg ikke spiser mye protein. Jeg var for eksempel på en raw-food diett i en lang stund, og kunne fortsatt blåse meg opp ganske mye etter å ha spist bare et eple. Utelukker det at jeg har for lite magesyre?

    Mvh,

    Sara

    • Nei, det utelukker ikke det. Det er nok at du har for lite av enzymene som trengs for å behandle rå mat, og magesyre inneholder jo i stor grad disse. Du kan godt bli oppblåst bare av et eple hvis du har for lite magesyre, man blir ikke bare oppblåst ved de store måltidene da. Spis fermentert mat og prøv Betaine HCl, er mine tips.

  17. Hei! Takk for interessant informasjon! Jeg har skjønt at jeg antakelig har for lite magesyre. Har vært vegetarianer i snart 40 år, frisk og sunn, men har vært plaget av sure oppstøt og en irriterende tørrhoste/kremting i forbindelse med måltider. Jeg ble anbefalt eplesidereddik og var i gang med det da jeg så ditt råd omg Thorne-tablettene. De har jeg nå fått. Spørsmålet mitt er da om jeg kan ta begge deler, eller kun tablettene, og om dette er en kur og jeg kan regne med å bli bra. Proteinet jeg får i meg, er i form av bønner, linser, soya/tofu, men selvsagt ikke til alle måltider; også brødmåltider med ost eller cottage cheese, evt med egg. Som vegetarianer har jeg aldri hatt annet enn topp blodverdier, og jeg har alltid sørget for variert kosthold og tenkte proteiner, som jeg for øvrig ikke tror vi trenger så veldig mye av. Jeg var overbevist om at for mye brød- og ostespising hadde gjort meg oversyra, men skjønner at det er for lite magesyre jeg har. Hører noen si at det er fordi jeg er vegetarianer. Kan du si mer om dette? Eller kjenner du til forskning og undersøkelser som bekrefter denne påstanden? Kan det være helt andre årsaker?

    • Hei! Du kan fint ta både eplecidereddik og HCl-tablettene, ikke noe problem. Det kan regnes som en kur, men det er forskjellig for alle hvor lang tid det tar å bli bra. Jeg brukte 1,5 år på å bli i grei form, er fortsatt ikke 100 %, men jeg går ikke på tabletter lenger, i alle fall.

      Det kan være mange grunner til at du har for lite magesyre, men jeg tviler sterkt på at det er fordi du er vegetarianer, det finnes jo mange friske urfolk som lever på vegetarisk kost, for eksempel. Det handler nok mer om sammensetningen av kosthold, livsstil, søvn, stress osv. Og kanskje antibiotika, hvis du har gått på en del kurer. Dessuten kan bruk av medisiner som hemmer syreproduksjon ødelegge. Så det kan være mange ting.

      Lykke til, og send meg gjerne en mail hvis du har flere spørsmål 🙂

  18. Hei – jeg bruker Betaine Hcl, og noen ganger får jeg det inn – men sist gang ble det stoppet igjen; fordi det står fortsatt på § 2.Legemiddellisten – Sist endret
    FOR-2015-12-15-1601., dessverre.
    Stoffer, droger og preparater som er oppført under er klassifisert som legemidler:
    – –
    Betainhydroklorid (betaini hydrochloridum)

    Årsak? Den dagbladartikkelen du viser til gjaldt vel strengt tatt kun vitaminer? tydeligvis. Kanskje man burde tatt dette opp med Kjonås Kjøs også? For det finnes jo ikke noe middel på apotekene som kan hjelpe oss med for lite magesyre!

  19. Apotekene selger Aciglumin til blodpris. Koster ca 200-230 kr. pr boks(100 tabl.)
    Det stemmer at Betainhydroklorid er legemiddel, og ikke tillatt å importere.

  20. Super blogg du har med mye bra info! Takk! Jeg har mistenkt for lite magesyre helt siden jeg leste bloggen din for noen måneder siden, men det gikk i glemmeboken en periode, før symptomene tok seg opp igjen rundt juletider. Tok denne bakepulver-testen og rapte ikke i det hele tatt, så antar at det kan være for lite magesyre jeg har (skal ta testen igjen over et par dager til). Har nå bestilt HCl fra USA, men er såpass plaget av magevondt og halsbrannproblematikk (samt fordøyelsesproblemer) om dagen at jeg er litt desperat etter å få tak i noe som virker så fort som mulig. Forsøker å følge lav-FODMAP diett om dagen (har bare gjort det 3-4 dager, og gått på noen bommerter allerede), samt drikker et glass samarin til to-tre måltider om dagen. Har du noen andre tips om hva som kan fungere mot denne type problematikk som man kan få tak i i Norge? Eplecidereddik? Noe annet?

    Uansett, tusen takk igjen for gode tips. Ser fram til å prøve HCl, og forhåpentligvis bedre dette. 🙂

  21. Hei Morten, du må ihvertfall ikke bruke Samarin fordi det virker jo motsatt!!
    Kjøp Aciglumin på apoteket – eller betaineHcl på nett fra Sverige f.eks fra Kentou (kjøper du 1 boks om gangen så unngår du vanligvis tollen også). Ellers så får du betaineHcl i Life’s-butikkker i Sverige.

  22. Har nå prøvd disse syrekapslene (Betaine HCL) i en ukes tid, samt drukket sitron for harde livet, men er veldig usikker på om det fungerer, altså (men også usikker på om jeg tar mange nok tabletter). En varm følelse i mellomgulvet etter at man har tatt pillene under et måltid? Jeg har konstant en varm følelse i mellomgulvet etter et måltid uansett, så det er litt vanskelig å si om jeg har noen effekt av de. De dagene jeg har tatt Betaine HCL i forbindelse med måltider har halsbrannen og magevondten bare tiltatt. Tok denne bakepulvertesten i forkant, da, og rapet overhodet ikke, noe som vel kan tyde på for lite magesyre. Får nesten sjekke med legen, høre om de kan få målt syrenivået på en måte, føles litt feil å stange i blinde på denne måten. 🙁 Men takker igjen for en bra blogg!

    • Hei! Det er alltid anbefalt å sjekke med lege og gjøre de testene legen har autoritet til FØR man begynner å selvmedisinere. Du får bare legen til å henvise deg til syremåling på sykehus, det burde være en enkel sak 🙂 Lykke til!

  23. Hei 🙂

    Lurer på om du har hørt om gastroparese ? Er du undersøkt for dette. Jeg har etter mange års «forskning» og vært til gastroskopi og div. ikke fått noen diagnose. Nå tror jeg at det er et gjennombrudd 😀 i forskningen min. VIlle bare tipse deg om dette da symptomen er like med dine. Jeg må også ta tilskudd av Aciglumin

  24. Hei. Det var fint å få tips om en annen magesyreerstatning enn Aciglumin. Jeg spiser ikke kjøtt og fugl. Spiser litt fisk og egg, så tenker ta tilskuddet til de måltidene. Men jeg tenker det er jo protein i meieriprodukter og korn også, det kan vel ikke skade å ta tilskuddet til de matproduktene? Jeg spiser mest vegetarmat, mye som er basert på hveteprotein og soyaprotein, og tenker jeg kunne prøve ut magesyreerstatningen til de måltidene.
    Interessant og nyttig det du skriver. Takk 🙂

    • Hei! Det er ikke skadelig å ta Betaine uansett, men det er best å ta ved et måltid med minst 15 gram protein, så det kan du jo bare regne på. Melkeprodukter er helt fint, masse protein der. Lykke til 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *