Glutenfritt brød til julefrokosten

julebrød

Dette har jeg hentet fra den svenske paleobloggen Under vårt tak, som har masse fine oppskrifter. Jeg bakte dette brødet til jul, derfor blandet jeg inn rosiner og slengte inn en dæsj honning. Vanligvis synes jeg ikke det trengs søtning i brød, men til jul går det an. Brødet er uten gluten, melk og gjær.

Brødet ble servert til julefrokosten, og fikk masse skryt fra min mor (pålitelig kilde). Utrolig godt med gulost og smør! Eller bare med smør, såklart. Eller kanskje med hjemmelaget leverpostei?

På grunn av mye mandelmel, noe kokosmel, linfrø og rosiner er dette brødet litt av en fiberbombe. Det er derfor ikke noe jeg spiser masse av hele tiden, man er gjerne ganske følsom for fiber hvis man har IBS. Linfrøene kan imidlertid droppes, og kanskje erstattes med solsikke- eller gresskarfrø.

Brødet har veldig fin konsistens, i motsetning til mange andre glutenfrie oppskrifter jeg har prøvd. Ofte blir det bare mange smuler og mye frustrasjon. Det er vanskelig å få til noe lignende uten egg, dessverre.

julefrokost
Brødet passer perfekt med hjemmelaget leverpostei, sylte eller edamerost – og kanskje aller best med brunost, for de som tåler.

Du trenger:

6 egg

2 dl vann

1 ss honning eller lønnesirup

4 dl mandelmel

1/2 dl kokosmel

1/2 dl knuste linfrø (kan sløyfes)

1 ts havsalt/himalayasalt

2 ts bakepulver

2 ss brødkrydder (fra Santa Maria, bare en blanding av stjerneanis, fennikel og karve)

5 ss psyllium/Fiberhusk

50 gram rosiner (kan sløyfes)

Slik gjør du:

Bland alt utenom psyllium og rosiner til en klissete røre. Ha i psyllium, og bland godt. La gjerne røra svelle i noen minutter i bollen. Da blir den fluffy og fin. Bland inn rosiner til slutt, hvis du vil. Ha røra over i en brødform.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca. 45 minutter.

glutenfritt julebrød
Lag brødet med rosiner, da får du ekstra mye smak av jul!

4 thoughts on “Glutenfritt brød til julefrokosten

  1. Passer jo fint, prøver å finne oppskrifter på brød hun jeg bor med kan bake til seg selv (jeg tåler ikke gluten på kjøkkenet, så hun kan ikke bake med mindre jeg er borte to-tre dager…)

    Om du vil bake uten egg har jeg hatt god flaks med kokebanan og gelatinegg, men det blir mer rundstykker eller tacolefser (alt ettersom hvordan jeg steker dem). Kokebanan (grønn) er også veldig nøytral i smaken, og selv om den blir gul er det ikke så veldig sterk (syns jeg, i alle fall), kan lett dempes med krydder f.eks. Jo gulere den er jo mindre fiber 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *