Glutenfrie potetlefser

Glutenfrie potetlefser
Kan ikke ha jul uten lefse!

Fjorårets forsøk på julelefser var ganske vellykket, men denne helgas baking ble hakket bedre. Så bra at jeg må legge ut oppskriften på nytt!

Nå skal det sies at lefser uansett ikke blir særlig lavkarbo, så hvis du er opptatt av å holde deg «innafor» i jula, kan du bare glemme denne. Men tenker du at det rett og slett ikke går an å ha jul uten lefse, som meg, da er det bare å kjøre på.

Lefse bruker jeg både som tilbehør til ribba på julaften, og til frokost med sylte og sennep på. Hadde egentlig en plan om å lage egen sennep i år også, men jeg fant ut at det får bli Idun sin denne gangen også. Det blir ikke tid, og jeg tenker at den lille dosen med ferdigkjøpt ikke er det verste jeg kommer til å ha i meg i løpet av jula uansett. Det er viktig å ikke ha dårlig samvittighet for hva man spiser i en tid som er så knyttet til mat. Det blir bare kjipt.

NÅ: Til oppskriften. Nøkkelen til en vellykket glutenfri lefsebaking er ihjelkokte poteter, nok mel og godt verktøy. Det går bra å steke lefsene i stekepanna, men det krever ekstra forsiktighet, så ikke hele lefsa går i oppløsning. Når man ikke bruker hvetemel kan det fort bli en smuldrete deig, som dere sikkert vet, og det er ikke like godt å jobbe med. Men hvis du bruker en lang, flat spade, skal det gå bra. I verste fall får du litt oppstykket lefse, men den er jo fortsatt god!

I år lånte jeg pappas steketakke (denne), og det var jo genialt. Kunne steke tre lefser av gangen, og ingen gikk i oppløsning. Helt magisk. Kan kjøpes i de fleste elektronikkbutikker, vil jeg tro. Og så brukte jeg en lang, tynn kakespadelignende ting som jeg ikke vet hva heter, til å løfte og snu lefsene med. Ikke bruk kniv, bruk et verktøy som er langt og bredt.Lefser på steketakke

Så er det viktig at du koker potetene lenge nok. Mandelpoteter bruker ikke så lang tid, men er de litt store, ville jeg kokt dobbelt så lenge som vanlig tid. Skallet skal nesten falle av poteten når de er klare.

I stedet for hvetemel bruker jeg kokosmel, og her er det viktig at du beregner mye mel til utbaking. En del skal i deigen, men uten mel under kjevling blir det ganske håpløst. Jeg brukte minst 300 gram totalt.

Oppskriften gir ca 20 små lefser, eller 10 større (det er lettest å håndtere mindre stykker)

Du trenger:

1,5 kilo mandelpoteter

1,5 dl kokosmelk

75 gram smeltet smør

1 – 2 dl kokosmel til deigen

Slik gjør du:

Kok potetene lenge, skrell dem og avkjøl dem. Mos godt med potetmoser, eller mal dem med foodprocessor.

Bland inn litt kokosmel av gangen, og bruk hendene for å forme deigen oppi bollen. Når det har fått litt konsistens, heller du på kokosmelk, og knar litt til. Så blander du inn smøret, og knar enda mer. Spe på med mel til du har en deig som går an å kjevle ut.

Strø litt kokosmel på en bakeflate, og jobb litt med deigen på bordet. Rull den ut til en lang pølse, og del inn i emner. Jobb litt med hvert emne før du kjevler ut, ellers smuler den seg bare.

Bruk gjerne lefse med riller, for den tradisjonelle lefselooken (ikke viktig, men gøy hvis du har). Pass godt på at deigen ikke fester seg til kjevla, og ha på mer kokosmel hvis det skjer. Dette er en litt omhyggelig jobb, men det blir bra.

Stek i tre-fire minutter på hver side i stekepanna, til det blir fine svimerker. På steketakka tok det litt lenger tid, selv om jeg hadde på høyeste varme. Bruk kakespade eller lignende til å snu lefsene med. Avkjøles på rist.

Lefser på rist

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *