Hjemmelaget sjokolade

Hjemmelaget sjokolade med tørkede bær

Det er fullt ut akseptert å gi noe spiselig i julegave! Enten til noen andre, eller til seg selv…

Jeg har mange første gang-er for tida. Tirsdag var det pinnekjøtt, i dag var det sjokolade. Begge gangene tester jeg ut på flere enn meg selv med en gang, det skal man jo liksom aldri gjøre, men jeg klarer ikke la være. Jeg er heldigvis inspirert på matfronten om dagen, og det er bra, for magen og kroppen generelt sliter om dagen. Da er det fint å orke å lage skikkelig kraftmat som magen tåler. Oppblåst og utslitt, da er ikke sjokolade noe jeg skal ha i meg, men da kan jeg lage til noen andre!

Sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv, og det er veldig lett å sløyfe vanlige ingredienser som melk og sukker. Og så finnes det et hav av muligheter for spennende smaker. I dag laget jeg mintsjokolade, og det smaker helt som After Eight. Liker du ikke peppermyntesmaken kan du bare droppe den helt. Andre ting som kan blandes inn er ingefærpulver, nøtter, mandler, rosiner, bær eller kanskje chili.

Det som kanskje er litt upraktisk med dette, er at det blir mye klin når sjokoladen skal spises. Den bør absolutt stå kaldt når den ikke skal serveres, men så fort den ligger mellom fingrene dine, smelter den litt. Til gjengjeld smelter den på tunga når du spiser den, nam!

Jeg kjøpte forresten en mix-pakke fra Økosjokolade denne gangen. Den består av kakaosmør, kakaomasse og vaniljepulver. Skal du lage helt fra bunnen trenger du altså alle disse tre ingrediensene i tillegg til det andre i oppskriften.

Du trenger:

75 gram kakaobiter fra mixpakken til Økosjokolade

eller 50 gram kakaomasse og 25 gram kakaosmør + en klype vaniljepulver

2 ss smeltet kokosolje (sett den i romtemperatur en stund før du skal lage sjokoladen)

1 ts peppermynteessens

2 ss honning

Slik gjør du:

Smelt sjokolademixen i vannbad, det gjør du ved å koke litt vann i en stor kjele, og setter en mindre kjele oppi med sjokoladen, som her:

Smelting av sjokolade i vannbad

Kok opp vannet i den støre kjelen før du setter den lille oppi. Trenger ikke være mer enn en desiliter eller så. Det er viktig at du rører mye mens sjokoladen smelter, så den ikke svir seg. Dette er også grunnen til at man bruker vannbad, for sjokolade har lavt smeltepunkt. Ha kokosoljen oppi samtidig med sjokoladen, så svir den seg ikke så lett.

Når sjokoladen er smeltet, tar du den ut av vannbadet. Bland inn honning, og smak på sjokoladen slik at du vet når den er søt nok. Bland så inn peppermynteessens.

Blandingen helles oppi sjokoladeformer, eller – som jeg gjorde – en form dekket med aluminiumsfolie. La det stå kaldt i ca 30 minutter før du prøvesmak… jeg mener, bryter opp i biter og putter i et glass som gave.

Hjemmelaget sjokolade med tranebær

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *