Pinnekjøtt!

Pinnekjøtt med søtpotetstappe
Jeg har spist pinnekjøtt for første gang!

Det fine med julematen er at den er enkel å tilpasse et magevennlig kosthold. Pinnekjøtt hadde jeg aldri smakt eller laget før denne uka, så da var det jo klart jeg måtte utfordre meg selv. Jeg inviterte fire venninner på pinnekjøttkveld, og det var mildt sagt vellykket. Og ja, jeg likte det, men etter å ha spist det to dager på rad er jeg også fornøyd for nå. Er ikke helt omvendt ennå. Men nå kan jeg det, i alle fall!

Jeg kjøpte ferdig pinnekjøtt fra butikken, nærmere bestemt Lofotlam fra Rema 1000. Det er vel litt sånn at jo eldre sauen er, jo strammere blir smaken. Lam har en mild og god smak, så jeg ville ha det. Great success!

Beregn 500 gram pinnekjøtt til hver, så er du sikker på at det ikke blir for lite. Rester er alltid bra, som dere vet. 3,2 kilo var mer enn nok til fem jenter og til middag for to dagen etter. Enda ble det litt til overs.

Det er litt forskjellig hva man har som tilbehør; noen liker å ha både poteter, kålrotstappe OG surkål, noen velger bare å ha én eller to av dem. Jentene ønsket seg bare kålrotstappe, de, så da ble det jo det. Kålrot er dessverre ikke noe for min mage på grunn av FODMAPs, så jeg laget en kjempegod søtpotetstappe i tillegg. Både den og kålroten gikk ned på høykant hos alle.

Det er ganske lett å lage pinnekjøtt – mye lettere enn ribbe, synes jeg. Det tar bare lang tid, men slik er det jo med all julemat, egentlig. Pinnekjøtt må man imidlertid beregne et par ekstra dager på, for det skal vannes ut. Det går an å kjøpe ferdig utvannet i butikken, men jeg satset på å gjøre alt selv. Vannet ut i 30 timer, det ble bra.

Det er viktig at du har stor nok kjele. Jeg hadde en ti liters kjele til tre kilo kjøtt, og det gikk ganske akkurat.

Pinnekjøtt i vann

Du trenger:

3,2 kg pinnekjøtt

Pinner

Søtpotetstappe:

3 – 4 store søtpoteter

150 gram smør eller ghee (eller så mye du vil)

Salt og pepper

Ev. ingefær, hvis du vil ha litt ekstra smak (det vil jeg)

Slik gjør du:

Legg kjøttet i en stor kjele med vann et par dager før du skal servere det, og la det stå. Bytt vann med jevne mellomrom. Dette er viktig å gjøre, med mindre du vil dø av saltoverdose når du skal spise kjøttet… Som sagt var 30 timer helt passe.

Når Den store pinnekjøttdagen er der, tar du kjøttet ut av kjelen og heller ut vannet. Så legger du pinner i kryss over hverandre, slik at det er ca 3 cm ned til bunnen av kjelen. Jeg hadde tre lag. Hell på vann til det dekker pinnene akkurat, og legg alt kjøttet oppå.

Pinnekjøttpinner i kjele

Nå skal kjøttet dampe – ikke koke – i ca tre timer, til kjøttet faller av beina. Dette er vi som bruker slowcooker kjent med. Følg med så vannet ikke koker bort, og fyll på med vann hvis det trengs. Det er en god idé å legge noe tungt oppå lokket, slik at så lite damp som mulig slipper ut. Da koker det ikke så lett tørt.

Når det er en halvtime igjen, kan du lage søtpotetstappe. Skrell og skjær potetene i terninger. Kok til de er møre, ca 20 minutter. Så moser du med et potetstapper eller gaffel, blander inn smør, salt og pepper (og ingefær). Ferdig!

Pinnekjøttet bør grilles i noen minutter i ovnen før servering. Da blir det ikke så «vått». Bruk en langpanne kledd med bakepapir, og sett det inn høyt i ovnen. Jeg brukte middels styrke på grillelementet i tre minutter.

Fant ut at det er godt med sennep til også, det tar bort litt av sauesmaken hvis du føler det blir litt mye.

Pinnekjøtt

5 thoughts on “Pinnekjøtt!

  1. Rett og slett en kjempesuksess! Den søtpotetmosen var knallgod, og jeg vil prøve å lage din variant til pinnekjøttmiddag neste helg. Takk for middag og selskap 😀

  2. Heldige deg som kan spise søtpotetmos.Jeg testet det ut, men min mage likte ikke det heller… Sliter litt med hva jeg skal spise til pinnekjøttet på julaften, blir vel potet, selv om jeg elsker kålrabistappe.. Hehe… mulig jeg tar litt… bare litt… 🙂

    • Skal jeg være ærlig var ikke søtpotetstappe noen suksess for magen denne kvelden. Det går bra i perioder, men ikke nå. Har du prøvd med gulrot- og sellerirotstappe? Jeg har ikke prøvd, men det er jo noe å vurdere 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *