Derfor trenger du mer magesyre – mest sannsynlig

 

For oss som sliter med fordøyelsesproblemer er det viktig å se på de underliggende årsakene, og ikke bare behandle symptomene. Du kan såklart leve på FODMAP-redusert diett resten av livet, men hvor gøy er det?

En veldig sentral underliggende årsak til irritabel tarm og matintoleranser – og alle typer fordøyelsessykdommer – er for lite magesyre. Mange som sliter med IBS har også symptomer på refluks (se lenger ned), og går på syrehemmende tabletter. Du skal snart lære hvor dumt dette er. Først må jeg ta litt om hvilken funksjon magesyre har.

Hvorfor har vi magesyre?

Magesekken er bygget opp av slimproduserende kjertler, og kjertler som produserer magesyre; den sure væsken som forveller maten og fordøyer den nok til å sende den videre til tolvfingertarmen i små porsjoner. Miljøet i magesekken har en pH på ca. 2,0.

Magesyren har en rekke funksjoner: I syren er det et inaktivt enzym, pepsinogen, som må gjøres om til pepsin, slik at proteiner kan spaltes. Proteinene brytes da ned til aminosyrer og peptider (også enzymer). Magesyren vil også desinfisere maten. Dessuten gjør den det mulig å produsere et protein som kalles intrinsik faktor, som er essensielt for å kunne ta opp vitamin B12. Altså er det en del hendelser i fordøyelsen som avhenger av magesyren.

Hvordan kan magen tåle dette ekstremt sure miljøet? Det er fordi andre kjertler produserer slim og bikarbonat, som beskytter veggene mot etseskader. Kjertlene er avhengige av prostaglandiner fra fettsyrene Omega-3 og -6 for å kunne utføre jobben sin, som naturligvis er en veldig viktig jobb, uten dette vil vi kunne få for eksempel magesår. Mer om det seinere. Ta Omega-3-tilskuddet ditt, med andre ord (Omega-6 får de fleste mer enn nok av gjennom kostholdet).

Konklusjonen er: I motsetning til hva mange leger (og dermed deres pasienter) tror, er ikke magesyre et onde vi må få bukt med. Snarere tvert imot.

Hvordan vet man at man har for lite magesyre?

Man har ett eller flere av disse symptomene:

Oppblåst med en gang etter måltid
Halsbrann/refluks
Sure oppstøt
Forstoppelse
Diaré
Kvalme
Følelsen av at maten ikke vil gå ned i magen
Raper mye
Hes i stemmen, kremter mye

Hva skjer når vi har for lite magesyre?

Når den tilstrekkelige mengden magesyre ikke er til stede, blir maten liggende i magesekken og gjære, og danner så hydrogengass. Gassen fører til trykk, og det er dette trykket som gjør at det kan føles som om maten ikke vil ned i magen etter at man har spist. Lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken får ikke spent seg på grunn av feil pH-verdi, og magesyre blir presset opp i spiserøret. På grunn av følelsen dette gir, tror mange at det er for mye magesyre som gjør dette, mens det i realiteten er gass – og for lite syre.

Når maten ligger ufordøyd lenge, overlever bakterier som ikke burde overleve, akkurat som i mat som ligger i romtemperatur for lenge. En bakterie som trives svært godt i hydrogengass, er Helicobacter pylori (ofte omtalt som H. pylori). En overvekst av denne går utover slimhinnen i magesekken, gjør at det produseres enda mindre magesyre, og i verste fall kan det bli til magesår, gastritt eller kreft. Eller mer diffuse plager – som irritabel tarm. Og ikke minst: Matintoleranser.

Dette skjer fordi at når magen gang på gang ikke klarer å ta seg av den maten den blir tilført, blir den dårligere og dårligere til å fordøye, og til slutt vil man kunne reagere på en del matvarer. Det er særlig karbohydrater med høyt innhold av fruktose, stivelse og fiber som danner denne gassen, og det er her man snakker om FODMAPs (F = Fermenterbar).

Enda lærer vi at grovt brød er godt for forstoppelse og magevondt. Det stemmer altså ganske dårlig.

Hva kan du gjøre?

Først vil jeg si noe om hva du ikke skal gjøre. Dessverre er det slik at også leger tror at problemer som halsbrann og sure oppstøt skyldes for mye magesyre, og derfor gir de villig vekk ut syrehemmende tabletter som Somac og Zantac, som blokkerer produksjonen av magesyre. Nå har vi akkurat lært hvorfor det er så viktig med nok magesyre, så du kan kanskje tenke deg selv hva disse medisinene kan gjøre med magen din. Jepp: De gjør vondt verre.

Så har vi lært at det er noen matvarer som danner mer gass enn andre, og det er sukker, stivelse og fiber. Det første og enkleste man kan gjøre for å forbedre situasjonen er å kutte ut disse matvarene. Hvete, rug, blomkål, epler og løk er bare noen eksempler på hva som er lurt å utelate, i alle fall for en stund. Sjekk ut oversikten jeg har laget over FODMAPs her.

Noe mange ikke tenker på, er at saltmengden vi spiser har noe å si: Salt inneholder klor, som er viktig for syreproduksjonen. De som spiser mye ferdigmat og/eller bruker mye bordsalt får mer enn nok gjennom kostholdet, men om man bare lager mat fra bunnen av (som man bør!), må man passe på at man får i seg nok salt. Hvis ikke kan det påvirke produksjonen av magesyre, fordi man får for lite klor. Bruk uraffinert mineralsalt i alle matretter.

Stress, høyt karboinntak og mangel på næringsstoffene som trengs for å lage magesyre vil kunne gjøre at man har for lite av den. Disse næringsstoffene er spesielt sink, jod og vitamin B1 og B6, i tillegg til aminosyrer. Men det er viktig å huske at alle næringsstoffer virker sammen, så å ta tilskudd bare av disse vil ikke nødvendigvis hjelpe i seg selv. Med et variert kosthold kommer du langt – og spis kjøtt og sjømat.

Det kan også være en god idé å tilføre litt ekstra magesyre. Ja, det finnes i tablettform, og det er fantastisk. Bare pass på at den du velger inneholder pepsin også. Betaine HCl med pepsin tas med litt vann før, under eller etter måltider som inneholder protein. Hvis du tar magesyretabletter uten å trenge dem, vil du merke det (Stikkord: Smerte). Jeg kommer med et eget innlegg om dette etter hvert. Betaine HCl med pepsin fra NOW Foods eller Thorne Research er bra merker.

Nå har du lest litt om hvor viktig magesyre er for at fordøyelsen skal funke, og konsekvensen av å ha for lite og å bruke syredempende preparater. Neste innlegg handler om hvordan du kan hjelpe syreproduksjonen i gang igjen.

I mellomtiden kan du lese hva den amerikanske legen Chris Kresser har skrevet om alt dette. Han har en hel artikkelserie.

72 thoughts on “Derfor trenger du mer magesyre – mest sannsynlig

  • Jeg tar magesyretabletter til frokost, lunsj og middag. Det fungerer veldig bra, spesielt i de situasjonene der man ikke har kontroll på hvor sein middag blir eller hva maten inneholder, f. eks. jobbmiddager og slike ting.

 1. Dette visste jeg ikke! Legene har servert meg nexium syrenøytralisetende på resept, men ut i fra symptomene du lister opp så trenger jeg mer syre! Virker veldig logisk 🙂 har IBS og har fulgt FODMAP dietten nå i et par måned med stor fremgang! Takk for flott blogg!

  • Hei! Takk for fine ord, og så flott at du merker bedring 🙂

   Ja, det er jo ganske lav terskel for å dele ut syrehemmere, og de hjelper jo der og da. Men det var aldri meningen at de skulle brukes mer enn kort tid av gangen.

   • Hei.
    Har tatt fedmeopperasjon for 2mnd siden.Sliter med at det gjør vondt når jeg spiser.Først i brystet så stopper det i halsen.
    Har tatt gastroskopi der jeg fikk beskjed om at jeg hadde betennelse i spiserøret,dette pga refluks og magesyre.Hvilke anbefalinger har du her?

    • Jeg har hatt betennelse nederst i spiserøret selv, og det ble borte da jeg kuttet ut sukker, gluten og melk en periode. Det kan være et sted å starte, i alle fall, men prioritet nummer 1 er sukker.

     Snakk med legen din om bivirkninger rundt operasjonen, det kan være mange årsaker til plagene dine.

 2. Kva med Nyco fruktsalt? Hemmer denne også magesyreproduksjonen? Eg er nesten kvitt all sur mage/sure oppstøt/mageverk etter at eg begynte å ta denne 1 til 2 g/dagen for ca. 2 mnd. sidan. Før brukte eg mengder av reseptbelagte medisiner som Famotidin, Nexium osv…. Har foruten IBS, også fibromyalgi – og synes Nyco også hjelper mot «sure» muskler.

 3. Hei!

  Takk for at du deler! 🙂
  Har du erfaringer med aciglumin (magesyre) fra apoteket?
  Var innom der i dag og ville kjøpe dette, men de frarådet meg sterk. Sa at jeg kunne utvikle magesår av dette..
  Har IBS og har nesten alle symptomene du listet opp over. Har gått på syredempende medisiner tidligere, men føler ikke at det har hjulpet. Tenkte derfor at dette kanskje var noe for meg!?

  • Hei! Har ikke prøvd aciglumin, men den virker litt annerledes enn HCl, ettersom det er glutaminsyre – en aminosyre – som omdannes til magesyre. Effekten er sikkert ganske lik uansett. Jeg ser hva apotekpersonalet mener med magesår, men de mener nok at du har for MYE magesyre, og da ville ikke jeg heller anbefalt dette. Nå er det slik at man ofte har for lite, og magen er laget slik at den beskytter mot syreskader (ellers ville jo ikke fordøyelsen fungert slik den gjør!), så det er ingen fare. Du finner uansett fort ut om det funker, for man får vondt hvis man tar for mye. Derfor starter man forsiktig 🙂 Anbefaler å prøve! Lykke til.

 4. Hei!
  Har hørt dette fra flere, faktisk. Jeg har IBS, og hatt diagnosen i 6-7 år. Fikk Somac for ca. 2 år siden. Jeg prøvde å kutte de ut, første gang jeg hørte om dette, men blir helt satt ut. Den brennende smerten kommer ikke med mat, men er uavhengig. Da jeg prøvde kutte de ut, (tar hver morgen) gikk det ikke lengre tid enn at jeg våknet i 4-tiden samme natt, og følte jeg skulle brenne opp. Smertene er ganske kraftige. Hvordan kan jeg klare å kvitte med med Somac, når jeg nærmest ikke fungerer uten! Jeg vil virkelig vekk fra disse medisinene, da jeg har ca alle symptomene i listen du skrev!

  • Din historie er ganske lik min. Det er jo logisk at å gå på Somac, som stopper syreproduksjonen og gjør ting bedre på kort sikt, vil gjøre det vanskelig å slutte. Da har jo syreproduksjonen vent seg til å være lav. Det beste rådet jeg kan gi er å trappe ned fremfor å slutte brått, og så spise næringsrik, lettfordøyelig mat. Så begynner du med magesyretabletter når du er helt av Somac.

  • Hei! Teorien er at saften er såpass sur at den kan hjelpe å bryte ned maten i magen på grunn av det sure innholdet. Min teori er at det forhindrer magesyren i å bli nøytralisert av for eksempel vann ved måltidet (man bør ikke drikke mye vann til mat). Når man snakker om sure og basiske matvarer er det som regel snakk om pH i kroppen, ikke i fordøyelsessystemet. Dette er det forøvrig delte meninger om i det hele tatt stemmer. Du kan lese mer om det her: http://chriskresser.com/the-ph-myth-part-1/

 5. Hei. Eg er ein mann på 36 år. Fekk påvist Mellomgulvsbrokk for 2 år siden. Gikk først på nexium men ble nesten psykisk syk av det. Går nå på somac. Eg sliter veldig med kvalme, svimmelhet og til tider oppkast. Kan dette være en bivirkning av tabletter eller? Har en lege som ikkje er så flink å informere skikkelig. Vurderer å slutte med somac, men er redd jeg da blir like dårlig som eg var for 2 år siden. Jeg har ikkje noe videre halsbrann, men er veldig oppblåst og mye knip i magen. Når jeg våkner om morningen så er jeg stort sett bra. Etter måltid kan jeg bli skikkelig dårlig, så går det over etter noen timer. Kan hende det er litt dårlig skrevet, men gode råd mottas med stooor takk😀

  • Hei! Slik disse tablettene fungerer er å hemme magesyreproduksjon, som igjen vil gjøre det vanskelig for deg å fordøye mat. Det kan forklare hvorfor du blir dårlig etter et måltid: maten blir liggende i magen og danne gass, du blir oppblåst og maten kan i verste fall dyttes opp igjen.

   Det anbefales som regel ikke å kutte tvert hvis man ønsker å slutte med Somac, heller å gå sakte ned i dose. Du kan ta betaine hcl når du ikke lenger går på Somac, slik at magesyreproduksjonen tar seg opp. Send meg gjerne en e-post for mer info 🙂

 6. Hei

  Eg har gått på aciglumin i ca 1 veke, og er blitt mykje bedre, men ikkje heilt på topp.
  Men er det noke eg absolutt ikkje bør ete/drikke når eg har for lite magesyre?
  Eg går allerede på delvis lav fodmap pga ibs.

  • Det er litt individuelt hva man tåler og ikke. Jeg får for eksempel veldig lett halsbrann av kaffe, mens andre tåler det godt. Du må bare prøve deg fram. Det som kan være greit å la være er å drikke mye til måltidene. Da kan magesyren nemlig bli vannet ut så mye at maten ikke fordøyes ordentlig. Ellers er det ingenting jeg vil anbefale å kutte helt ut som kan gjøre selve magesyreproblemet verre – bruk bitterstoffer og andre hjelpemidler til å fordøye heller enn å kutte ut matvarer 🙂

   • Tusen takk for svar 🙂

    Eg får ikkje halsbrann, men blir fryktelig kvalm. Kjenner ikkje særlig forskjell etter kaffi, så då håper eg at det går fint for meg 😉
    Godt nytt år 🙂

    • I like måte! Jeg blir kvalm hvis jeg har for mye protein til et måltid, for eksempel kjøtt eller fisk. Har derfor redusert mengden kjøtt og har heller mer olivenolje på tilbehøret, for eksempel.

 7. Hei

  Er en mann på 60 år, spiser mye sjokolade som skylles ned med Papsi Max. Går vel ett stort stykke Norge hver dag :-). Har siste 8 måneder vært plaget av dårlig ånde, raper etter måltid 2-4 ganger mot normalt 0-1 ganger før. Raper også innemellom 1-2 ganger noen ganger om dagen. Er noe kvalm når jeg står opp, har ingen ubehag ved å spise utover at jeg noen ganger føler maten går tregt nedover spiserøret. Har ikke halsbrann men plages da som sagt med noe raping, noe kvalme når jeg våkner og en del luft i magen «ikke oppblåst». Føler ett slags trykk/ubehag i brystet flere ganger om dagen. Livredd for gastroskopi, Spiserørsklaff var/er slapp, måtte ligge oppreist i senga for 20-25 år siden, måtte venne meg til det resten av livet sa legen, fikk noe som heter rhus tox d 30 mener jeg det var, den hjalp og sluttet med den. Problem kom tilbake og brukte den en 3 års tid, siden har jeg ikke brukt den men antar spiserørs klaff er slapp ennå uten at jeg helt ser koblinga. Mye dette men setter pris på svar. Fin artikkel du har her.

   • Hei. Har sluttet med somac. Men plager fortsatt. Har hatt magesår og da mente legen jeg hadde for mye syre. Plages med lavt stoffskifte og er avhengig av bl.a. B12. Får jeg kjøpt den medisinen på apoteket uten resept? Tusen takk for oppklaring. Jeg tar probiotika.Har også klemming i brystene,noe legen mener kommer av syren. Har brokk i spiserøret. Bør jeg prøve meg på medisinen du anbefaler? Tusen takk.

    • Hei! Det er ikke farlig å prøve Betaine HCl om du skulle ha for mye syre. Prøv med én kapsel, og hvis du opplever at det svir tar du ikke flere. Da har du antakelig nok syre. Du kan gjøre den samme testen med et lite glass vann blandet med 1 ss eplecidereddik. Ikke godt, men billigere og enklere, så vet du om du trenger å gå til innkjøp av Betaine for å teste videre.

     B12 isolert får man kjøpt reseptfritt på apotek, men du bør få resept av legen din for å få en så høy dose som du trenger – og for å spare penger 🙂

 8. Takk for fine artikler. Og for linken til Chris Kresser.
  Jeg brukte Losec og Nexium i 15 år pga reflux og øsofagitt. Da jeg fikk candida overvekst som konsekvens av redusert magesyre prøvde jeg en eliminasjonsdiett som avslørte at jeg ikke tålte gluten. Jeg sluttet med Nexium, kuttet ut gluten fra kosten, og opplevde at problemene med GØRS (gastroøsofageal reflukssykdom) forsvant. Candidaen derimot kommer stadig tilbake. Tror faktisk Betain HCL kan hjelpe siden candida ikke lager trøbbel i et miljø som har lav nok PH-verdi. Er i ferd med å lage min egen surkål og kefir, gratis melksyrebakterier i overflod 🙂

  • Hei! Det høres ut som du har god innsikt i hvordan dette fungerer. Betaine HCl er verdt å prøve for alle som mistenker at de har for lite magesyre, og det har jo ingen bivirkninger. Lykke til med fermenteringen også! 🙂

   • Hei, jeg ble kjempedårlig av både betaine hcl med pepsin, blir også veldig dårlig av aciglumin, mange sier jeg har for lite magesyre etter å gått på nexium før… skjønner ikke hvorfor jeg blir aå kvalm og oppblåst av betaine? Fant utav idag at det var bivirkninger på aciglumin… mulig det er det samme med betaine…

 9. Hei Ida!

  Tusen takk for alt du deler!
  Min historie er lik alle de andres her. Jeg ser jeg og har belastet fordøyelsen med syrehemmende medisiner over år… Jeg har vært veldig opptatt av syre/base balanse i kroppen, og har drukket vann med natron i, og merker dette hjelper fordøyelsen. – Men jeg er litt forvirret i f.h.t. for mye mage syre/for lite magesyre, syre/base balanse i kropp/magesekk… Jeg tror jeg har for lite magesyre, vet du om jeg bør unngå matvarer som er basedannende? Hva med å innta natron, som jeg har gjort og merker gir en viss lindring av magesmerter og verk i ledd.

  Hilsen Susann

 10. Hei,

  Jeg bruker Bitterstern dråper mot for lite magesyre. Har tatt slik blodprøve og sendt inn til Fedon klinikken for å finne ut om jeg har intoleranse, og jeg hadde intoleranse mot en rekke matvarer. Føler det har hjulpet å legge om kostholdet , men er fremdeles oppblåst og har løs mage innimellom. Ellers er jeg blitt nesten kvitt hodepine, astma og eksem. Er heller ikke så trøtt lengre som jeg var. Jeg prøver å huske å ta disse Bitterstern dråpene etter måltidene, men husker det egentlig bare etter middag. En ernæringsekspert har anbefalt meg å ta disse før/etter hvert måltid ?? Men er Betaine HCI mer virksomt enn Bitterstern ? Har ikke hørt om Betaine HCI før.

  • Hei! Bitterstern er en urteblanding som stimulerer produksjonen av magesyre, mens Betaine HCl faktisk er magesyre. Om det vil være mer eller mindre virksomt for deg er vanskelig å si før du har prøvd. Jeg startet med Betaine HCl, men bruker nå bare Bitterstern, så det er jo en vei å gå. Man må prøve seg fram. Det spiller ingen rolle om du tar Betaine HCl før eller etter måltidet. Bitterstern bør man ta ca 20 minutter før måltidet. Verdt et forsøk med Betaine altså.

 11. Hei Ida!

  Du skriver mye
  nyttig info! Likevel er jeg ganske forvirret i f.h.t. for mye/lite magesyre.
  Jeg har lest mye om at årsaken til mange sykdommer er at kroppen er sur/syrebelastet, og viktigheten av å ha et basisk kosthold for å rette opp ubalanser. At kroppen er syrebelastet, er dette det samme som at man har for mye magesyre? -Og omvendt: Har man for lite magesyre p.g.a. overveiende basisk kosthold? Dette er forvirrende. Håper du kan gi kloke svar på dette.

  • Hei! Nei, dette er ikke det samme. Jeg skjønner at det er forvirrende. pH i kroppen er ikke det samme som pH i magen. Når vi snakker om magesyre snakker vi kun om den væsken som magen produserer for å bryte ned maten vi har sendt ned dit. Den påvirkes ikke av pH i resten av kroppen. Det kan være mange grunner til for lite magesyre, for eksempel overinntak av karbihydrater, siden karbohydrater er det næringsstoffet som krever minst magesyre for å brytes ned. Inntak av syrehemmende medisiner er også en vanlig årsak. Håper dette hjalp litt! Ellers er det bare å spørre mer.

 12. Blir tullete og tenke på hvilken side av bordet her jeg er på. Dvs om jeg har for lite eller for mye magesyre. Gått på nexium ca 2 år nå, men holder med 1 tablett ca hver 3 dag for og holde magen-syren i sjakk. Føler meg oppblåst, raper langt utover noe som kan kalles normaltog noe knip i mellom gulvet til tider etter måltid, men det er og ikke jevnt. Noen dager helt ok andre dager som om jeg har stappa en fotball inn i mellom gulvet. Noen dager raper jeg veldig til tider og andre dager ikke i det hele tatt. Hva gjør jeg for og finne ut om jeg har for lite eller for mye magesyre ? og hvordan bør jeg gå frem ? P.S Fint om jeg kan få svar på mail hvis mulig.

 13. Hei! her var mye interessant! Har lest litt om dette tidligere, men nå ble det aktuelt igjen: Har hatt halsbrann litt innimellom og som folk flest så har jeg tatt syrenøytraliserende der og da eller også Nexium innimellom.. Men, det siste halvåret så har jeg fått problemer med ekstrasystoler – og da har jeg merket at jeg raper en del/gulper, og dette har jeg ikke hatt problemer med utover normalt tidligere.Har blanding av løs mage/forstoppelse – men ingen smerter. Når ekstrasystolene oppstår, så er dette så innmari plagsomt, at en gransker sjel og legeme for å finne et svar, og jeg tenker at det er luft som setter seg under hjertet og påvirker. Utover kvelden når jeg har rapt en del/gulpet, så slutter det vanligvis . Problemene oppstår vanligvis etter måltid og det er ofte en slags trykk opp under hjertet. Nå tenker jeg at det er for lite magesyre? Dette vil kanskje også hjelpe andre som slite med ekstrasystoler?

  • Hei! En del som har refluks opplever også hjertebank, men det er usikkert om det skyldes refluksen i seg selv. Det kan også skyldes stress rundt det å få refluks, for eksempel. Hvis du er bekymret ville jeg gått til lege og fått henvisning til gastroskopi, da kan de finne ut mye.

 14. Hei!
  Veldig fin artikkel, og fin blogg!
  Jeg har begynt å ta Bitterstern i håp om at det kan bedre fordøyelsen og hindre at jeg blir oppblåst (IBS). Nå har jeg tatt det en-to uker, men av og til føler jeg at jeg blir oppblåst av å ta disse dråpene før måltider som jeg vanligvis ikke reagerer på – f.eks. eggerøre og salat. Er det noen av urtene i Bitterstern som ikke er lavFODMAP, og tror du i så fall det har noe å si?

  Anbefaler du å ta tilskudd av probiotika i forhold til IBS? Prøver meg selvsagt på fermentering og kraft, men tiden strekker ikke alltid til.

  • Hei! Det er mange faktorer annet enn mat som også spiller inn når man blir oppblåst. Stress er kanskje den viktigste. I Bitterstern er det etanol, vann, lavendel, ryllik, galangarot, kvannrot, karve, gentianarot, fennikel, kanel, løvetann, oregano, ingefær, pomeransskall, kryddernellik, zedoariarot, islandsk lav, koriander og kardemomme, såvidt jeg vet er alle disse lavFODMAP. Det er uansett i så små mengder at det ikke skulle skape problemer.

   Jeg anbefaler alltid å ta tilskudd av probiotika uansett 🙂 Og spesielt for IBS. Bare pass på ingrediensene, en del av dem inneholder FOS. Jeg har brukt Udo’s Melkesyrebakterier 18 – 49 år med hell.

 15. Hei,
  Har lest litt om dette med syre-base balansen i kroppen, og viktigheten av å spise 80% basisk kost og 20% sur kost, for å få den gode balansen.
  Men, nå som jeg leser om dette, blir jeg veldig forvirret. mener du man ikke skal følge dette, da? Eller, kommer det an på om man har for mye syre eller for mye base?
  Håper du kan hjelpe meg til å forstå, – sliter veldig med magen og kroppen, og ønsker gjøre det beste for den.
  Her er en link det til jeg har lest, hvis du vil se selv : http://bowen-virker.no/syre-base-balansen/
  Håper på svar.

  Vennlig hilsen Ingrid

  • Hei, og beklager sent svar. Forskjellen på min artikkel og den du lenker til her er at jeg snakker om pH i magesekken, din kilde snakker om pH i kroppen og blodet. Dette er to helt forskjellige ting, de må ikke forveksles. Så jeg mener ikke nødvendigvis at du ikke skal følge det som står i artikkelen du lenker til, nei 🙂

 16. Hei, jeg har prøvd å sende spørsmål til deg tidligere uten hell..
  Jeg har brukt 20 mg Nexium daglig i flere år, og nå etter en runde med Voltaren fikk jeg i tillegg «stille reflux». Mye slim i hals og nese som smaker surt, følelse av noe sitter i halsen, kribling i halsen etc. og fikk beskjed om å doble dosen Nexium og i tillegg ta Ranitidin. Jeg er etter fire uker blitt noe bedre, men ennå ikke bra. Hva tenker du om å ta tilskudd av syre parallellt med dette?
  Takknemlig for svar!

  • Hei! Jeg har ikke mottatt noen mail fra deg, sendte du til riktig adresse? ida@naturligkosthold.no.

   Jeg tenker at å ta syretilskudd sammen med Nexium er en svært dårlig idé, ettersom de virker helt motsatt av hverandre. Nexium og Ranitidin holder symptomene dine i sjakk fordi de begge forhindrer syreproduksjonen. Da hjelper det lite å ta syretabletter. Før du vurderer syretilskudd må du altså slutte med Nexium og Ranitidin.

 17. Hei! Dette er veldig interessant. Jeg har selv slitt med det jeg har trodd har vært for mye magesyre, og fått kasta Nexium og det ene og det andre etter meg, som jeg jo har tatt – og som har hjulpet mot halsbrannen, men som trolig har gitt meg en form for mageknip (har en slags sporadisk pulserende smerte i magen/i og rundt navlen – intet funn på gastroskopi, men kan jo tyde på at det har noe med dette å gjøre, kanskje). Jeg skal definitivt prøve ut dietten din en periode og se om det hjelper (og kutte ut de syrehemmende preparatene). Hvordan er det med brød/knekkebrød – er det best å spise knekkebrød til frokost, eller burde jeg spise noe helt annet?

  Takk for veldig informativ artikkel!

  • Hei! Det kan godt være at du har for lite magesyre, det er verdt et forsøk. Jeg vil ikke anbefale å spise knekkebrød til frokost med mindre du har laget det selv av ingredienser magen tåler. Men enda bedre er det å spise noe med mer protein og fett og litt mindre karbohydrater. Fettet er smørning for tarmen og er nødvendig for at kroppen skal ta opp mange næringsstoffer. Ellers er det jo også slik at det kreves mindre magesyre for å bryte ned karbohydrater, som det er mest av i knekkebrød, og da vil aldri magen produsere nok magesyre hvis du bare spiser det. Men prøv deg fram og se hva som skjer. Foreslår egg og avokado, for eksempel.

 18. Jeg har lest innlegget etter å ha søkt på nettet etter ‘for lite magesyre’ Jeg er sikker på at jeg har for lite magesyre nå. Fordøyes aldri my. Ligger og ulmer til jeg til slutt kaster opp eller så får jeg ned maten med å trykke og trykke den ned. Jeg er helt utmattet etter å ha hatt det sånn. I to år nå, føler at jeg er i ferd med å besvime, greier nesten ingenting og er farlig deprimert. Tenker mye på å ta mitt eget liv, fordi jeg er utmattet. Jeg får panikk og går frem og tilbake og hyler og gråter. Men jeg har to voksne barn og to svigerdøtre. Og fire barnebarn. Jeg vil så nødig at de skal få sorg hvis mor/bestemor tar sitt eget liv. Jeg er fortvilet!! Jeg har vært hos legen utallige ganger men jeg har ikke fått noe tips om for lite magesyre, noe jeg som sagt er sikker på at jeg lider av. Går det an å kjøpe disse tablettene uten resept? Jeg er dame og er 64 år.

  • Hei! Disse tablettene er reseptfrie ja. Jeg vil i første omgang anbefale deg å prøve det som heter Swedish bitters som du får kjøpt på helsekosten. Det er en enklere måte å få testet dette fort, og det har samme effekt som tablettene. Swedish bitters eller Bitterstern er det du skal ha. Send meg gjerne en e-post da. Lykke til 🙂

 19. Hei! Takk for spennende blogg. Jeg tenkte med en gang jeg leste hva du skriver at jeg har for lite magesyre siden jeg har flere av symptomene du oppgir. Gikk sporenstreks på nettet og bestilte Betaine HCL med Pepsin. Spørsmålene mine er
  1.) hvordan kan det ha seg at jeg evt har for lite magesyreproduksjon i utgangspunktet? og
  2.) Dersom det er en underliggende årsak til mine fordøyelsesproblemer og matintoleranser, hvor lenge på jeg da ta magesyretilskudd? Er det noe man blir kvitt, eller må man gå på tilskudd resten av livet?
  Takk for svar! 🙂

  • Hei!
   1. Det kan være mange grunner til for lite magesyre, men i utgangspunktet blir produksjonen dårligere med alderen. Så har det med kostholdet å gjøre: Lite protein og mye karbohydrater krever lite magesyre, og derfor kan produksjonen bli lav eller utebli helt. Bruk av syrehemmende medisiner ødelegger også produksjon av magesyre.
   2. Dette er individuelt, og kommer an på hvor lenge du har hatt for lite magesyre. Det er såklart ikke meningen at du skal ta disse tablettene resten av livet. Jeg sluttet selv etter ca 1,5 år. Nå bruker jeg bare bitterstoffer eller litt sitron ved behov.

   Lykke til, det blir spennende å se om du blir bedre med Betaine HCl!

  • Hei! Akkurat dét kan jeg ikke så mye om, faktisk, men jeg vet at nikotin øker syreproduksjonen i magen. Det betyr dessverre ikke at det hjelper å snuse hvis man har syreproblemer altså, det er nok andre egenskaper i snusen som heller vil gjøre vondt verre.

 20. Hvor lenge må man holde opp med nexium før man forsøker med syretabletter ?
  Plages så med mage og fordøyelse at jeg er helt oppgitt her .
  Gastroskopi viser at jeg er veldig rød , pet scan viste også rødhet i gallegangen ?
  Men ikke noe leger kommer med råd for .
  Har spiserørsbrokk , gått på nexium i årevis .
  Helicobacter kommer igjen og igjen . Samt oppvekst av candida . Hva og hvordan gjør jeg det tror du ?

  • Du kan godt starte med syre ganske kjapt etter at du har sluttet med Nexium. Det er fraværet av syre som gjør at bakterien kommer tilbake, den får et godt miljø å leve i. Sannsynligvis vil du merke forskjell ikke så lenge etter at du har startet med syretablettene.

 21. Hei 🙂 Hvis man ikke har for lite syre og tar både Bitterstern og Eplesider i påvente av tablettene. Skal man kunne kjenne «smerte» av dette også da eller kun av pillene? Jeg fikk tak i noe Enzymer i sverige som inneholder Betaine HCL og Pepsin men i svakere dose. Jeg har foreløpig ikke kjent brenning og Føler egentlig magen har roet seg noe men ikke prøvd så lenge enda.
  Jeg blir oppblåst uansett hva jeg spiser føler jeg, og mye mat føles som ligger i halsen eller ikke blir fordøyd. Jeg føler meg alltid oppblåst og det kjennes ut som jeg går opp 5 kg etter måltider osv noe som er utrolig irriterende og ubehagelig! Jeg har også mye «klumpfølelse» i halsen. Kan jeg ta disse pillene til alle måltider da, eller er det kun til store? Jeg begynner å bli desperat etter å få orden på magen.

  • Hei! Det er magesyren som gjør at det kjennes ut som det brenner, så dette vil du kjenne hvis du har nok syre, men tar ekstra hjelpemidler som stimulerer.

   Du tar pillene til måltider med moderate til store mengder protein, 15 gram eller mer er en god regel.

 22. Men hva når man blir skikkelig dårlig av betaine hcl med pepsin? Ble skikkelig kvalm og oppblåst…. samme reaksjon på aciglumin

  • Hei! Man kan føle seg uvel hvis man får for mye syre også, det kan jo være at dosen ble for sterk for deg. Det er i alle fall ikke farlig. Send meg en mail til ida@naturligkosthold.no så kan jeg sikkert gi deg noen råd 🙂

 23. Hei interessant å lese dette.er det noen som plages med hoste i forbindelse med for lite magesyre?jeg har gått med hoste i utallige år. Hver gang jeg skal spise får jeg krampe og hoster. Etter ei stund går det greit å spise .har spiserørsbrokk .spurte legen om jeg kunne ha for lite syre men det trodde han ikke.symptomer ellers er småkvalm .luft og trykk i brystet.promper hele dagen men uten lukt.perioder med hard mave også .

 24. Hei Ida
  Har prøvd HCI tabletter, flere typer. Det som skjer etter noen dager er at jeg blir veldig dårlig i magen, Må bare ligge på sofaen og klarer ingenting, som om det kommer et magesår og jeg må slutte. Har nok dårlige slimhinner da jeg har gått på Somac, Novalusid i ca. 30 år etter et magesår den gang. Gikk også 2 år på penisilin da jeg var liten.
  En terapaut anbefaler Molcosan for å rette opp magesyren og det tåler jeg. Er dette bra?
  Har også begynt på Glutamine for å gjenopprette slimhinnene i kroppen og dermed magen.
  Har du andre tips hvis det er sånn at jeg går med konstant magesår/gatarr?

  • Jeg har brukt Molcosan kun som «starter» ved fermentering, men vet om flere som bruker den for fordøyelsen også. Det er i alle fall ikke farlig å prøve 🙂

   Hvis du mistenker at du fortsatt har magesår må du kontakte lege så du får undersøkt dette nærmere. Generelt anbefaler jeg å se om man blir bedre ved å kutte ut sukker fra kostholdet en periode, da sukker i mengder skaper betennelser i kroppen. Det samme gjelder gluten og melk for mange.

  • Hei! Takk for det 🙂 Hva sa legen om dette?

   Hvilket produkt fra apoteket tenker du på? Det kan være mange årsaker, men vanskelig å si når jeg ikke vet hvilke stoffer som er i tilskuddet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *