Hvordan koke perfekte egg

Verdens enkleste lunsj: Kokt egg med en svær klatt smør!
Verdens enkleste lunsj: Kokt egg med en diger klatt smør!

Å ha kokte egg tilgjengelig i kjøleskapet gjør det litt lettere å planlegge måltider. Jeg er stor tilhenger av å lage mat ferdig på forhånd, og så plukke med meg når jeg skal på jobb. Egg er så anvendelig som du får det. Det funker i salat, som tilbehør, som hovedrett – eller som mellommåltid i stedet for nøtter, barer og annen typisk slenge-i-seg-mat. Om du har irritabel tarm er det også et godt alternativ som sistnevnte, ettersom for eksempel nøtter inneholder mye FODMAPs. Neida, det er ikke rart å gå til jobb med egg i veska…

Eggkoking er en slags liten kunst. Jeg har alltid lært at man skal koke opp vannet før man legger i eggene, men utålmodige meg har ikke tid til å vente på det – og det er ikke nødvendig heller. Derfor legger jeg alltid eggene i det kalde vannet og koker opp. Da blir koketida kortere, og jeg synes i alle fall egget blir bedre (ren preferanse, null forskning, altså).

Jeg liker eggene best når de er nesten hardkokte, men fortsatt bittelitt rennende plomme, men fremgangsmåten her fungerer selvsagt uansett hvordan du måtte like eggene dine. Merk at koketida beregnes fra når vannet har begynt å koke (ikke fosskoke, bare boble mye). Jeg pleier å sette på timeren rett før det begynner å koke ordentlig. Det har aldri slått feil.

Koketider:

Perfekt hardkokt: 6 minutter

Her er jeg: 5 minutter

Smilende plomme: 4 minutter

Bløtkokt: 2 minutter

Hvis du skal spise med en gang, skyller du eggene i kaldt vann i et lite minutt før du serverer. Da slipper skallet lettere. Hvis du skal spise dem seinere, lar du dem bare kjøle seg ned på benken, før du putter dem i kjøleskapet. Holder seg i 2 – 3 dager.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *