Indisk gryte med kokosmelk

Indisk gryte
Indisk på lav FODMAP-kosthold? Jada!

Jeg elsker indisk, men det er sjelden jeg lager noe sånt selv. Synes aldri det blir like bra som den jeg får ute, men det er ingen god idé å spise ute heller, på grunn av altfor mye løk og hvitløk, for eksempel.

Men forrige søndag var det på tide å gi det et forsøk likevel. Jeg fant en oppskrift hos Duggurd, som jeg abonnerer på kjøtt fra, og tilpasset den mitt kosthold. Og gjett om det funka!

For de som har lurt på hva man skal gjøre for å erstatte krydder-/karripasta, er det ganske enkelt: Bland sammen alle krydderne du vil bruke i en liten bolle. Varm opp en kjele eller wokpanne med ghee eller kokosolje, og bland inn krydderne til det blir en jevn masse. Ta da! Du har full kontroll over alle ingrediensene, og kan droppe løken. Et tips er også å bruke kokosolje med hvitløkssmak.

Indisk funker bra med all slags kjøtt, fisk og skalldyr. Jeg brukte bankekjøtt i denne gryta, noe jeg aldri hadde vært borti før. Jeg leste at bankekjøttet er det seigeste på hele dyret, og at man derfor skal skjære det i 2 cm tykke skiver og banke det mørt før man gjør noe mer med det. Jeg må si det var ganske tilfredsstillende å banke løs… Vet ikke om det var derfor, men kjøttet var i alle fall supermørt da jeg serverte. Dette er en gryte som bør stå og koke lenge, perfekt på en søndag.

Du trenger:

700 gram grytekjøtt av lam, kalv, okse
4 dl kraft/vann
2 ss ghee, ev. 1 ss kokosolje med hvitløkssmak

Krydderpasta:
1 god ss paprikapulver
1 tommel revet frisk ingefær
1 ss spisskummen
1 ts knuste fennikelfrø (bruk morter)
2 ss korianderpulver
1/2 ts kardemomme
Chilipulver etter smak

Grønnsaker etter ønske (jeg brukte gulrot og stangselleri – det jeg hadde i kjøleskapet. Stangselleri er ikke lav-FODMAP.)

1 boks kokosmelk
Tørket mynte
Salt og pepper

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i tynne «biffer», og bank dem flate med en kjøtthammer. Strø på salt og pepper, og la ligge en halvtimes tid. Skjær så kjøttet opp i terninger.

Varm opp en jerngryte med ghee/kokosolje, og tilsett krydderne. Rør rundt med sleiv til duftene virkelig kommer ut i rommet (du kan ikke ta feil her). Ha kjøttet oppi gryta, og bland godt med krydderet.

Hell på kraft og kok opp. Ha oppi salt og pepper, og la det putre under lokk i et par timer. Så kan du tilsett grønnsakene, og la det koke i en halvtimes tid til.

Hell oppi kokosmelk. Nå har du i mynten. La koke i 15 min til uten lokk.

Serveres som den er, ev. med kokt søtpotet eller hvit ris.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *