Paleo bolognese

paleo bologneseDet er vel bare en fancy måte å si kjøttsaus uten pasta på, egentlig, men det høres unektelig bra ut.

Så hvordan erstatter man pastaen, som egentlig bare er vomfyll, men likevel en viktig del av den tradisjonelle italienske retten? Med grønnsaker i strimler, selvfølgelig! Ikke bare funker det like bra, det er også mer næring og gir deg ikke et blodsukkerhopp du vil slite med resten av dagen. Da er det vel greit å droppe pastaen, vel?

Vanligvis er det både løk og hvitløk i en bolognesesaus, men dette er såklart droppet her. Pastasausen man får kjøpt på glass i butikken er alltid full av FODMAPs, så det kan være lurt å ta utgangspunkt i denne hvis man trenger et kjapt og enkelt alternativ. Dropp kjøttdeigen, så lar du bare sausen putre i en liten kjele istedet. Den kan koke en god stund, eller så lenge du har tid til å la den stå.

Bolognesen er super å lage når man trenger å bruke opp slanter man har igjen i kjøleskapet av for eksempel hakkede tomater, kokosmelk eller kraft.

Dette er forresten den perfekte retten å lage i en enorm porsjon, slik at man kan fryse ned og ha til frokost, lunsj eller middag seinere også. Min forlovede har alltid flere bokser stående i frysern, og tar bare med seg på jobb etter behov. Jeg burde bli mye flinkere til det selv. Planlegging er alfa og omega hvis man vil spise best mulig.

Du trenger:

500 gram kjøttdeig av okse, kalv eller lam

1 boks hakkede tomater

2 dl kokosmelk, den kremete delen

1 ss tomatpuré

1 dl kraft

Tørkede urter: Oregano, basilikum, timian og rosmarin

Salt og pepper

1/2 bunt vårløk (den mørkegrønne delen)

2 gulrøtter

1/2 squash

Kokosolje til steking, gjerne med hvitløkssmak (inneholder ikke FODMAPs)

Slik gjør du:

Brun kjøttdeigen i kokosoljen i en stor kjele. Hell på tomater, kraft og tomatpuré, krydre og bland godt. Kok opp og la putre på lav varme i minst 20 minutter. Den blir bedre jo lenger den står.

Bruk en foodprocessor eller rivjern og riv gulrøtter og eventuelt squash. Bland dette og vårløk inn i kjøttsausen mot slutten av koketiden.

Nytes med frisk basilikum eller persille. Ha gjerne en salat til, eller kanskje oliven!

paleo bolognese

4 thoughts on “Paleo bolognese

  1. Jeg lager som regel spagetti av squash når vi har bolognese 🙂 Det er veldig godt. Enten rå eller stekt i litt olje 🙂

  2. Genialt det der med hvitløksolje! Hvitløk har vært en av de tingene jeg har savnet mest i et FODMAP-redusert kosthold, så takk for tipset!

    • Ja, ikke sant? Alle ingredienser med FODMAPs kan stekes i litt olje, så kan du fiske ut grønnsaken etterpå, men fortsatt sitte igjen med smaken. Dette gjelder kun i fett, for FODMAPs er vannløselige, så ikke prøv å koke kraft med løk, for eksempel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *