Kalvegryte i slowcooker

Kalvegryte
Bruk sesongens grønnsaker og kjøtt i slowcookeren. Det blir ikke enklere.

Grytetid! Jeg er så glad i langkokte, hjemmelagde gryter, særlig de som smaker nesten som om bestemora di skulle lagd den. Det får jeg jo aldri til, men det er så nær som man kommer med slowcookeren, altså.

Denne gangen ble det en enkel gryte med høyrygg av kalv fra Brekke gård. Jeg abonnerer på økologisk kjøtt fra Duggurd, og fryseren er full av nydelig kjøtt som jeg skal bruke masse i høst og vinter. I år har det vært en super sommer for kalvene å løpe rundt og spise gress, så nå kan man egentlig regne med at det er lite kraftfôr i det meste av kalvekjøttet man får, tror jeg.

Og nå er det gresskartid, så jeg måtte jo bruke det! Blir nok mye gresskar i alt jeg lager framover. Gresskar inneholder blant annet vitamin A og betakaroten, som er en kraftig antioksidant. Det samme er vitamin C, som du også får i deg mye av fra gresskar. Nå i forkjølelsessesongen er det ekstra viktig at man sørger for masse næring gjennom grønnsaker. Klisjé, men sterke farger er bra! Merk at butternutgresskar ikke er lav-FODMAP. Du kan i stedet bruke litt vanlig gresskar, som er mer FODMAP-vennlig, eller bare bruke gulrot.

Gryta kan selvfølgelig lages i vanlig gryte på komfyren også, da ville jeg brukt ca en halv liter væske, og da helst kraft, men vann funker fint. Bør småkoke i et par-tre timer, tenker jeg. I en slowcooker får du så mye væske fra kjøttet og grønnsakene at du bare trenger en liten dæsj med vann til å begynne med.

Du trenger:

600 gram høyrygg av kalv/okse

3 gulrøtter

1 daikonreddik

1/2 butternutgresskar

1/2 squash

0,5 dl vann

1 ss Coconut Aminos (soyasaus som ikke er soyasaus) – kjøpes på iHerb.

1 laurbærblad

Masse rosmarin, timian og muskatnøtt

Salt og pepper

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i terninger, brun det (du kan la være også) og sleng det i gryta. Er det bein på kjøttet, tar du med det i gryta også. Du kan bestemme selv om du har oppi grønnsakene fra starten, eller om du vil ha dem i seinere. Liker du å ha mer å tygge på kan du godt vente.

Bland inn væsken, legg i laurbærblad og krydre godt. Sett på lokket og kok på lav varme i 6 – 8 timer.

Serveres i store boller og spises med skje!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *