Lav-FODMAP tacosaus og tacokrydder

Tacosaus

Ikke fredagstaco, men taco. Jeg nekter å la meg begrense til å kunne ha taco kun på én av dagene uka. Nei, her i huset kan vi fint ha taco på en tirsdag også. Og tacoen fikk seg et skikkelig piff da vi begynte å bruke pulled pork i stedet for kjøttdeig. Her får du tacokrydder og -saus som er FODMAP-vennlig. Jeg har ikke brukt ferdigsaus eller krydderblanding på flere år, og det er fordi det er superlett og mye bedre når man lager selv.

Jeg fortsetter å gå gjennom oppskriftene i boka Paleo av Sara, og tilpasse et FODMAP-redusert kosthold. Hun har en egen pulled pork-oppskrift, men det har jeg skrevet om før her, så jeg slår to fluer i en smekk.Pulled pork

Det er jo snart høst, og det betyr at jeg kan dra fram slowcookeren igjen ca. hele tida. Hurra! Jeg elsker høstmat, alt av gryter og langkokt kjøtt er mine favoritter. Det er en stor fordel for magen også, ettersom kjøttet er mye lettere fordøyelig når det er så mørt som det blir etter mange timer på lav varme.

Pulled pork er også genialt, for du har rester i flere dager etterpå. Kanskje taco i flere dager også? Ja takk.

Når det gjelder tortillas og tacoskjell, forekommer det sjelden hos meg. Tacoskjell er FODMAP-vennlig, så kjør på om du vil, men jeg velger oftest å bare bruke salatblader som wraps. Eller så lager jeg en skikkelig svær tacosalat. Og ja, jeg bruker rømme og ost på, for det synes jeg er greit av og til, og da bruker jeg laktosefri rømme. Laktose er en av FODMAP-kategoriene, så det holder jeg meg unna. Ellers bruker jeg tomat, agurk, paprika, ananas og alt som er vanlig å ha i taco. Guacamole er laget av avocado, som ikke er FODMAP-vennlig i det hele tatt, så det bruker jeg aldri. Jeg har likevel en oppskrift på det her, i forbindelse med grillmat. Funker her også.

Jeg lager også tacosaus til min taco. Her får du både krydderblanding og tacosaus.

tacokrydder1

Tacokrydder:

4 ss chilipulver (justér mengden etter hvor sterkt du vil ha det, denne er middels)

2 ss paprikapulver

1 ss tørket oregano

1 ss spisskummen (jeg kan finne på å bruke mer, for jeg digger spisskummen)

1 ts kajennepepper

1/2 ts himalayasalt

1/2 ts sort pepper

Tacosaus:

1 boks hakkede tomater

2 ss tomatpuré

Tacokrydder

2,5 dl kraft (du kan bruke vann)

1 ts eplecidereddik

Bland alle ingrediensene, og kok opp i en kasserolle. La det putre til sausen har tyknet slik du vil ha den. Her går det på preferanse. Jeg lar den gjerne stå i en halvtime-tre kvarter, og lager gjerne sausen på forhånd. Lag en stor porsjon, så kan du fryse ned i bokser og ha neste gang du skal ha taco. Det er lurt å gjøre med krydderet også.

Tacosausen funker både varm og kald, og holder seg i tre-fire dager i kjøleskapet.

taco1

2 thoughts on “Lav-FODMAP tacosaus og tacokrydder

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *