Laktosefri kremet gulrotsuppe

Gulrotsuppe
Konsistensen blir så mye bedre når du kjører ingrediensene i en blender.

Det begynner å merkes at høsten kommer, og da er det deilig å kunne lage en tykk, mettende suppe til middag.

Jeg tester for tiden ut oppskriftene i boka Paleo, og tilpasser dem til et FODMAP-redusert kosthold. Nå har jeg kommet til jordskokksuppe, men jordskokk er ikke en grønnsak som passer for et slikt kosthold. Da blir det vanskelig å gjøre noe av det samme, så jeg bestemte meg for å bruke andre rotgrønnsaker.

Jeg har forresten kjøpt meg ny foodprocessor! En Kenwood Multipro, som er langt bedre enn den jeg hadde fra før. Jeg bruker foodprocessor og blender til ca. alt, så jeg bestemte meg for at det var på tide å legge litt penger i en ny. Og var det verdt det? Ja! Brukte jeg den til å lage denne suppa? Ja! Den hadde sannsynligvis ikke fått en sånn silkekonsistens om jeg hadde brukt stavmikser, slik jeg har gjort før. Og man slipper søl…

Uansett, denne suppa består av gulrøtter og sellerirot, som tåles av de fleste. Gulrot er i sesong hele året, mens selleriroten kommer om høsten, så det er bare å bruke. Perfekt til kjøttsuppe, alle slags gryter, eller bakt i ovnen.

Bruk veldig gjerne økologiske gulrøtter. Konvensjonelle gulrøtter er blant de grønnsakene som sprøytes mest, så det er greit å være på den sikre siden, synes jeg. Jeg er ikke fanatisk når det kommer til økologiske grønnsaker, men min mening er at så lenge vi ikke vet nok om hvordan sprøytemidler påvirker oss, kjører jeg safe. Nå er det også et spørsmål om kort- og langreist, og jeg kjøper mye heller gulrøtter som er dyrket i nærheten, enn økologiske som sendes fra Danmark. Med så lang reisevei går vinninga litt opp i spinninga, spør du meg. Go Eco-gulrøttene sendes fra Danmark, for eksempel. På Rema 1000 selger de økologiske norske gulrøtter. Selleriroten skal du ta av såpass mye av skallet på, så den kjøper jeg sjelden økologisk.

Nå skal du få oppskriften. Den inneholder ingefær, men det kan såklart droppes om du ikke liker den smaken. Men det er en veldig god kombinasjon med gulrot. Det samme er asiatisk karri/curry, så det anbefaler jeg å prøve en annen gang.

Du trenger:

750 gram gulrøtter (gjerne økologiske)

1 liten sellerirot

5 dl kraft

2 dl kokosmelk (la den gjerne stå i kjøleskapet i noen timer)

3 ss ingefærpulver eller 4 – 5 cm frisk ingefær

1 ts gurkemeie

2 ss ghee

Slik gjør du:

Skrell og skjær opp grønnsakene i terninger, og kok i kraften i 10 – 15 minutter, til de er møre. Hell alt – kraften også – i foodprocessoren, og kjør til en jevn puré. Du kan også bruke stavmikser, da anbefaler jeg å helle av kraften, mose, og så helle kraften tilbake igjen, for å unngå for mye søl.

Bland inn krydder og kokosmelk, og kjør videre i foodprocessoren, eller rør inn for hånd. Til slutt kan du røre inn litt ghee for å runde av smaken.

Serveres gjerne med et godt brød til. Jeg har noen fine oppskrifter her og her. Det er også veldig godt å drysse litt paprikapulver på.

3 thoughts on “Laktosefri kremet gulrotsuppe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *