Lammekjøttboller med grønnsakspasta

Lammekjøttboller med tomatsaus og agurkpasta
Jeg liker lammekjøttdeig best, det er fett og det er lettere for meg å fordøye enn annet rødt kjøtt.

Det hender faktisk at jeg savner pasta til maten. Det er noe jeg er oppvokst med, og det er adoptert inn i norsk matkultur, så det er ikke rart. Men det er ikke verdt de minuttene med inbilt lykke når jeg blir så dårlig etterpå. Gluten gjør meg oppblåst, utmattet og sinna (faktisk). Derfor har jeg funnet andre alternativer som fungerer. Det er overraskende hvor mye konsistensen har å si, det trenger ikke nødvendigvis å smake det samme. Ta disse agurknudlene, for eksempel; de smaker selvfølgelig agurk, men har samme konsistens som spaghetti. Det er godt nok for meg. Jeg lager agurkspaghettien med et juliennejern som jeg har kjøpt på en storkjøkkenbutikk i Oslo (Culina i Torggata).

Mange liker å lage såkalte zoodles, som er squash i spaghettiform (squash er zucchini på engelsk, så zucchini + noodles = zoodles). Rå squash er imidlertid ikke noe man bør innta for mye av hvis man har trøbbel med fordøyelsen. Rå grønnsaker generelt bør spises i moderate mengder, men grønnsaker som vanligvis kokes eller stekes før bruk bør ikke spises rå. Varmebehandlingen gjør at de blir enklere å fordøye, og de frigir næringsstoffer som kroppen ellers ville hatt vanskelig for å få tak i. Agurken et godt alternativ til squashen. Ja, den er rå, men den består for det meste av vann, og egner seg heller ikke til koking. Med litt krydder blir det enda bedre.

Man kan altså jukse seg til et pastamåltid. Selv om jeg generelt ikke er så tilhenger av å etterligne den maten man har kuttet ut med andre matvarer, er det forskjell på å lage strimler av en agurk og å lage cookies av mandelmel.

Her får du en oppskrift på et himmelsk italiensk-inspirert måltid. Dette er også en av de kjappeste matrettene jeg lager, og det gjør det bare enda bedre.

Du trenger:

500 gram lammekjøttdeig

2 ss italiensk krydder (tørket oregano, basilikum, merian, rosmarin og salvie)

1 agurk

1 ts spisskummen

Oliven hvis du liker

1 ss kokosolje eller ghee til steking

Tomatsaus:

1 boks (ca 230 g) hakkede tomater

1 ss tomatpuré

1 ss italiensk krydder

2 dl kraft

Slik gjør du:

Bland kjøttdeig og italiensk krydder godt med hendene. Lammekjøttdeig er så fett at du ikke trenger noe bindemiddel i tillegg. Form kjøttboller med hendene eller to teskjeer, og stek på middels varme i stekepanne til de har en fin stekeskorpe.

Bland alle ingrediensene til tomatsausen i en kopp eller litermål, og hell over kjøttbollene i panna. La det putre på lav varme i ca 15 minutter til sausen har tyknet litt.

Lag spaghettien ved å «skrelle» agurken med juliennejernet. Du trenger ikke gjøre noe annet enn å vaske agurken først, skallet skal være med. Vend inn spisskummen til slutt.

Serveres gjerne med oliven (og fetaost om du spiser melkeprodukter!).

One thought on “Lammekjøttboller med grønnsakspasta

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *