Slik lager du kombucha

kombucha i glass

I sommer har jeg begynt å lage min egen kombucha, etter å ha fått sansen for det i USA, der det har blitt svææært og fås kjøpt omtrent overalt. Også i Norge begynner det å bli mange kombuchabryggere, men mest privat ennå. Det kan kjøpes i helsekostbutikker med godt utvalg, men det er utrolig dyrt, selvfølgelig. Kombucha er utrolig godt, kan tilsettes alle mulige smaker og skal ha en drøss med helseegenskaper fordi den er kraftig probiotisk. Nå i sommervarmen er det også kjekt å ha noe som smaker mer enn vann å leske seg på, synes jeg.

Hva er kombucha?

Kombucha er te tilsatt en bakteriekultur som har fått stå og fermentere i romtemperatur med sukker i en ukes tid, og resulterer i en drikk som kan minne litt om iste. Drikken er brukt i tusenvis av år i hele verden, men man antar at det startet i Kina. Legenden forteller at en koreansk fysiker ved navn Kombu klarte å kurere en japansk keiser ved bruk av en spesiell te. Da ble navnet Kombu-cha (cha betyr te). Dette er altså tradisjonsmat på sitt beste.

Vent litt. Sukker?!

Ja, det høres forferdelig ut, men kombuchakulturen trenger sukker for at drikken skal gjære, eller fermentere. Når fermenteringen er ferdig, er det fortsatt sukker igjen i teen, men mengden avhengig av hvor lenge den har stått til fermentering. Etter sju dager, som er vanlig gjæringstid, er det fortsatt en del sukker i teen, mens etter 30 dager er det nesten umerkelige mengder igjen. Da er det imidlertid mer eddikk enn te, så de som venter så lenge må vanne den ut eller blande med juice for at den skal være mulig å drikke.

Sukkeret vil derimot ikke være i den formen den var i da prosessen startet. Sukkeret spaltes ganske fort til glukose og fruktose innen den første uka, og blir lettere å fordøye. Etter mer tid vil sukkeret brytes ned mer og mer, og til slutt blir det som sagt bare eddik igjen. Dette gjør også at kombucha inneholder en liten mengde alkohol (ca 0,5 til tre prosent, avhengig av fermenteringstiden). Grunnen til at man likevel drikker kombucha, er de probiotiske egenskapene den har.

Hva er kombucha godt for?

Etter fermentering har det oppstått flere bakterier i kombuchaen, som magen setter pris på. Probiotika finnes også i yoghurt og melkesyregjærede grønnsaker, så dette er en annen måte å få dem fra maten på, rett og slett.

Kombucha kan være godt for de som sliter med fordøyelsesproblemer på grunn av dette, men drikken har også vist seg å hjelpe for leddslitasje, stabilisering av blodsukker (ironisk nok) og avgiftning av lever. Dette er fordi kombucha inneholder noen syrer som ser ut til å hjelpe leverens glukuronsyre til å fungere, slik at den kan avgifte seg selv.

Hver batch med kombucha er forskjellig hva gjelder bakterieinnhold, men i alle kombuchaer finnes det gode bakterier i form av gjærsopp, acetobacter fra kombuchakulturen, glukonsyre, som regulerer Ph, eddiksyre, som stabiliserer blodsukker, antibakterielle stoffer og smertestillende stoffer, faktisk.

Det bør også nevnes at kombucha inneholder like mye koffein som det er i teen du bruker. Grønn te inneholder mer koffein enn svart te.

Innholdet av gjærsopp gjør at de som har candidainfeksjon ikke bør drikke kombucha.

Hvorfor skal jeg lage kombucha selv?

Jeg har lært at alt er bedre når du lager selv, og ikke minst er det bedre for kroppen. Rent næringsmessig vil du få mer ut av kombucha du har laget selv; bakterier dør under transport, og kombuchaen du kjøper er som regel ikke kortreist. Dessuten har du ingen kontroll over hvordan kjøpekombucha er laget eller hva den inneholder. Du kan selv velge smak på din egen kombucha.

Og så er det prisen, da. I butikken må du kanskje gi fra 60 til 100 kroner for en liten flaske. Hjemmebrygget kombucha koster deg prisen for teposene og sukkeret.

Hva trenger jeg for å lage kombucha?

1. Te – Svart eller grønn. Urtete vil ikke fermentere like bra, men du kan bruke en blanding av grønn/svart og urter hvis du vil ha en spesiell smak. Smak kan du også tilsette etter fermentering. Ikke bruk hvilken som helst te. Den bør være så ren som mulig, så for all del, ikke bruk Twinings eller Yellow Label til dette. Slike produsenter bruker gjerne oljer og diverse aromaer i teen, og du vil ikke at dette skal ødelegge for fermenteringen. Dessuten er det ingen grunn til at te skal ha tilsetningsstoffer i utgangspunktet. Bruk organisk te. Jeg bruker en grønn te fra Trader Joe’s i USA, men har også hatt suksess med Yogi og Pukka-te. Bruk fem til åtte poser i en batch. Jeg lager tre liter av gangen, og da er åtte poser fint. Du kan også bruke te i løsvekt, da kan du bruke rundt åtte spiseskjeer på tre liter.

2. Sukker – Jeg bruker økologisk rørsukker som jeg kjøper på Meny, men mange bruker vanlig hvitt sukker og synes det er helt fint. Det skal visstnok være hvitt sukker som danner mest glukuronsyre. Jeg bruker rørsukkeret rett og slett fordi det var det min første kombuchababy var vant til da jeg overtok den. Det har fungert meget bra. Til 1,5 liter te trenger du fem spiseskjeer (ca 1 dl.) sukker. Jeg lager alltid tre liter om gangen, og bruker da 10 ss. sukker.

3. Kombuchakultur/scoby – Dette er den morsomme delen. Du trenger en mor som skal ligge og kose seg oppi glasset mens teen fermenterer. I løpet av fermenteringen vil den produsere en baby. En kombuchamor og -baby er slimete, manetaktige greier som er bakteriekulturen i kombuchaen. Det er disse som spiser sukkeret og gir bakteriene som oppstår. Ekle greier, men lett å bli glad i (kanskje det nærmeste en baby jeg noensinne vil komme). Mens teen fermenterer dannes en baby på toppen av teen i glasset. For hver batch vil du få en eller flere nye babyer som kan brukes til mer brygging. Å få tak i en kombuchamamma er ikke så vanskelig, ettersom de er hardføre og tåler å bli sendt i posten. Jeg hentet min fra en kombuchabrygger her i Oslo, det finnes flere grupper på Facebook der folk gir bort sine babyer. De kan også kjøpes på nettet, men hvis du kan få en gratis er jo ikke det noen vits.

kombucha
Her ligger en kombuchamamma og koser seg i teen.

4. En sats kombucha fra tidligere brygg – For at kombuchaen skal fermentere, trengs litt ferdig kombucha også, ca 1 dl. Her kan du bruke kjøpekombucha, eller kombuchaen som moren har ligget i. Begge deler funker bra. Ta vare på 1/10 av kombuchaen når den er ferdig, og bruk den i en ny batch.

5. Et stort glass til å fermentere kombuchaen i, og flere glassflasker til å ha den ferdige kombuchaen i. Jeg har kjøpt et trelitersglass på en storkjøkkenbutikk, og glassflasker med lufttett kork på Søstrene Grene.

Hvordan lager jeg kombucha?

1. Kok teen med sukker i. Jeg pleier bare å koke opp vann i vannkoker, putte det i en kjele og la det stå til avkjøling over natta. Du kan selvfølgelig koke teen rett i kjelen også, det er bare jeg som er utålmodig. Husk: Åtte poser te til tre liter vann, og 10 spiseskjeer sukker. Teen blir ikke for sterk av å trekke i så mange timer, for smaken vil bli svakere under fermenteringen.

2. Når teen er avkjølt, heller du den over på et svært glass (jeg bruker treliters glass). Nå slipper du kombuchamoren/babyen oppi sammen med ca 1 dl ferdig kombucha. Den vil kanskje synke til bunns, eller den kan flyte i teen, begge deler er helt fint. Glasset skal ikke ha på lokk, fordi kombuchaen trenger å puste. Jeg legger et tørkepapir over med strikk rundt. Det er viktig å dekke til for å unngå fluer og andre ting som kan falle oppi og ødelegge prosessen.

kombucha
Bruk et tørkepapir til å dekke kombuchaen, slik at den får puste.

3. Nå skal blandingen stå på kjøkkenbenken eller i et skap i en ukes tid (eller lenger hvis du vil ha bort så mye av sukkeret som mulig). Den bør  visstnok stå mørkt og uforstyrret, men jeg har bare hatt min på benken med lys og det hele, det går helt fint.

4. I løpet av sju til ti dager vil det vokse fram en ny kombuchababy på toppen av teen. Det starter som et grumsete,
tynt lag, og kan se ut som mugg, men det er det altså ikke. Det varierer hvor tykk babyen blir, så det gjør ingenting om den ikke er så stor og feit mot slutten av fermenteringen, den kan vokse mer i en ny batch. Her finner du en fin guide med bilder av kombuchababyer i ulike stadier. Veldig fin når du lurer på om babyen din er død (nei, jeg vet, det er ikke lov å si).

kombuchababy
Her har det vokst fram en kombuchababy på toppen av teen.

5. Når kombuchaen er ferdig fermentert, kan du ta ut mor og baby, og ha kombuchaen over på flasker. Nå skal den karbonere, altså danne kullsyre. Derfor er det viktig med lutfttett kork. Karboneringen kan ta fra to til fem dager, du avgjør selv hvor mye fizz du vil ha. Dette er også tiden da du har oppi smakstilsetning, om du ønsker det. Prøv biter av ingefær, sitron, appelsin, bær eller annen frukt.

kombucha
Kombuchaen kan ha en del fizz allerede når den er fermentert ferdig, men det vil fort bli borte hvis du setter den i kjøleskapet med en gang.

6. Etter noen dager kan du sette kombuchaen i kjøleskapet. Da er den ferdig til å drikkes. Hurra! For å unngå mugg bør du ta ut smakstilsetningene nå. Drikk så mye du ønsker eller kjenner at du tåler. Noen opplever litt gass av å drikke den på grunn av probiotikaen eller sukkeret. Prøv deg fram.

Hvordan vet jeg at kombuchaen er klar?

Det kan være at kombuchaen trenger kortere eller lengre tid til å fermentere, avhengig av klima. Fermenteringen går fortere jo varmere det er. Nå har jeg ikke laget kombucha på vinteren ennå, men det vil da ta lenger til for kombuchaen å fermentere enn det vil om sommeren. Nå som det er brennhett i Oslo, har jeg latt kombuchaen fermentere i bare fire-fem dager før jeg satte den til karbonering. Hele prosessen fra start til slutt tar en uke.

Du kan måle pH-verdien for å sjekke om den er ferdig. Du kan bruke pH-strips som du får kjøpt på helsekost til dette. En ferdig kombucha skal ha pH 4. Ikke putt stripen oppi hele glasset med kombucha, da kan kulturen bli forstyrret og ødelagt. Hell av litt av kombuchaen og test den istedet.

Du kan også gå etter lukt. Når du kjenner en veldig svak eim av eddik, er den ferdig til karbonering. Dette betyr ikke at kombuchaen vil smake eddik til slutt.

Hva gjør jeg med alle kombuchababyene?

Du kan lage et hotell til dem, som bare betyr at du har et glass på benken med kombucha og babyer i, akkurat som om du skulle hatt kombucha på benken. Du kan også bruke sukker og te. Bytt kombuchaen/teen av og til.

Det er heller ingenting i veien for å ha flere babyer i en kombuchafermentering. Jeg gjør det for at babyene skal vokse seg store og feite.

Du kan også gi dem bort, til glede for andre som vil starte kombuchabryggeri. Jeg begynner å få ganske mange nå…

Lykke til, og bruk kommentarfeltet om du synes noe mangler her.

93 thoughts on “Slik lager du kombucha

 1. Veldig lærerikt innlegg! Har lyst til å prøve meg på kombuchabrygging selv, men har ikke klart å få tak i en scoby i Trondheim… Men de tåler å bli sendt i posten altså?

 2. Hei, Ida!
  Leste din innlegg, super! Lurer om du kan dele med meg en fet babykombucha at jeg kan begynne å brygge teen hjemme. Hyggelig om du tar kontakt!

  Hilsen Margarita

 3. hei! ønsker å teste dette ut! Har du noen tips til hvor jeg kan skaffe en kombuchababy i bergen? 🙂

  • Ida, hva er e-posten din? Kan du ringe meg 47019537 og da kan vi avtale når det passer for deg. Jeg ønsker meg kombuchababy asap, vær så snill..:-)

  • Hei! Spennende 🙂 Jeg anbefaler å forsøke å finne noen i nærområdet som har babyer å gi bort. Det finnes for eksempel Facebook-grupper for slikt. Ellers går det alltids an å sende i posten!

 4. Hei 🙂
  Det hender jeg får noe som ligner geleklumper/flak i den ferdige teen når den har stått ei stund i kjøleskapet. Hva er dette og hvorfor blir det slik?
  Har silt det vekk og drukket teen, disse gelegreiene gir ingen smak.

  Aud

 5. Hei, jeg er i gang med å brygge min første kombucha og fant din side når jeg googlet for informasjon..Jeg har hatt min i skapet siden torsdag, så den skal stå litt til, men har sett at det dannes en liten baby på toppen. Så snodig..men det jeg hadde glemt er at den skal karboneres..og det er der jeg er litt skeptisk. Hadde nemlig et uhell med vannkefir, der flasken eksploderte mens den holdt på å «fizze» seg opp. jeg blei livredd for å gjøre det igjen, og han jeg bor med også! Vi var heldiggvis ikke hjemme når det sa poff, for da kunen vi fått glass i øyer og det some r. Men har du opplevd neon ekle ting med det? Eller har tips til hvordan unngå uhell? Noen nevnte å vaske flasken jeg heller det over på i eddik først, siden det er bakterievekst som gjør at det kan eksplodere? Hva med å drikke kombucha uten å karbonere..ikke like godt kanskje? Hilsen Anette 🙂

  • Hei! Har aldri opplevd at det har eksplodert, hvor fulle er flaskene? Jeg pleier ikke å ha dem så fulle. Karboneringen gjør at du får kullsyre og kan tilsette mer smak, ellers er det ikke nødvendig å gjøre.

   Lykke til!

 6. Hei igjen 😉 Jeg fylte dem ikke så fulle, men hadde vannkefire og juice i for å få mer smak, men det som kan ha skjedd var at det var andre bakterier i den flasken jeg brukte, eller at de sto for lenge uten at jeg «luftet». Kanskje tør jeg å gjøre et forsøk når det er varmere ute og fe kan stå på verandaen…Tror ikke jeg får overtalt mannen i huset til å la meg ha stående slike eksperimenter på benken….men jeg kan jo drikke kombucha uten kullsyre så lenge 🙂

 7. Etter 3 måneder med opplivning fra en frysetørket versjon, så mugnet den i det den begynte å få liv – og jeg har nå kvittet meg med den. Har derfor kommet til konklusjon at jeg trenger en starter-kultur, og at jeg ønsker å starte med en «fersk» versjon. Så at du muligens har noen…?

 8. Jeg har prøvd å lage min egen kombucha baby her i Oslo. Jeg brukte en tysk variant som jeg kjøpte på Roots. Jeg har ikke lyktes. Jeg har gjort alt riktig. Ventet 8 uker. Kan hende det var for lite alkohol i ‘starteren’.
  Det har ikke lyktes å finne en person via en facebook group som har babys til overs. Men nå er jeg for opptatt å tenke på det, og skal være bortreist en del, så skal ikke tenke på det for ei stund.

 9. Dette var bra informasjon! Kanskje du vet noe om hvor mye alkohol den ferdige teen inneholder og hvordan man kan få så lite alkohol som mulig i den ferdige teen mtp mengde sukker og gjæringstid?

  • Hei! Takk. Mengden alkohol vil naturligvis variere veldig fra gang til gang, ettersom mange faktorer påvirker fermenteringen; tid, temperatur osv. Men det vil som regel være et sted mellom 0,5 og 1 prosent. Jeg anbefaler å bruke smakssansen for å avgjøre hvor lenge kombuchaen må stå. Jeg pleier å la den stå en ukes tid, da er den fortsatt ganske søt (synes jeg da). Så har du de som lar den stå en måneds tid til det omtrent er eddik, og blander det ut i vann når de skal drikke. Så et sted mellom der, kanskje? 🙂 Lykke til!

 10. Hei, Ida Nyborg! Jeg kunne velidg gjerne tenke meg å fått tilsent en slik liten «baby» om du fortsatt har.! Hvordan gjør vi det?
  Jeg er fra før vant med å bruke surdeig (alltid), fermetere kimchi og og kål, så den kommer til å få godt stell. Dette er midt i blinken for meg å prøve! Alltid spennende med noe nytt.
  martina

  • Hei! Klart du kan få, jeg er akkurat i gang med en ny produksjonsperiode, så snart har jeg mange babyer. Jeg tror dog det er lurt å melde seg inn i for eksempel Tradisjonsmat Norge for å finne folk som har å gi bort nå. Så går det fortere 🙂 Der er det også masse tips og triks.

 11. Hei Ida. Jeg laget og drakk denne teen for 20-25 år siden og husker jeg fikk en vanvittig energi av den. Det skulle jeg jo gjerne hatt igjen, nå 25 år etter……. Så hvis du har mulighet for å hjelpe meg med en baby ville jeg bli kjempeglad. Mvh gundys bøifot

 12. Hei Ida. Har du en slik liten «slimete» baby jeg kan kjøpe av deg? 😉 Har en herremann her i huset som har all verdens problemer med magen og tenkte kanskje jeg kunne hjelpe han litt i hverdagen med å brygge han litt te… 🙂

 13. Er det noen som har kombucha baby til en som har lyst å prøve i Trondheimsområdet?

  • Hei! Jeg anbefaler å melde deg inn i enten en av Tradisjonsmatgruppene eller Melkesyregjæring på Facebook. De har lister over folk som gir bort. Akkurat nå har jeg ingen selv. Bare å spørre hvis du lurer på noe 🙂 Lykke til!

 14. Heisann!
  Takk forven kjempefint innlegg om hvordan du brygger kombucha 😊
  Har akkurat blitt en stolt eier til en baby og jeg har allerede brygget meg en batch. Fikk vite man gjerne skall bruke sort te, så fikk kjøpt sort løs te på Roots i Oslo.
  PS! Sort te har høyere koffeinhalt enn grønt te pga gjæring for den mørke fargen når bladene blir plukket.

  Hilsen Erika

  • Takk for fine ord! Jeg har bare brukt grønn te, og synes det fungerer fint. Det kommer litt an på hva din scoby er vant med også, men så lenge teen inneholder koffein skal det gå fint. Du kan altså bruke både sort, hvit og grønn te hvis du vil 🙂 Lykke til med bryggingen!

 15. Hei ☺
  Har brukt kun hvitt sukker tidligere, prøvde nå sist med rørsukker. Teen fikk stå 10 dager, babyen ble veldig tynn i forhold til hva de forrige har blitt og teen smaker bare som vanlig sukret te.
  Bør de stå lenger med brunt sukker eller bør jeg evt blande brunt og hvitt sukker?

  • Hei! Det trenger ikke være noe feil selv om babyen er litt tynn, det blir mine og noen ganger. Men den skal jo ikke smake sukker, så det kan være at de ikke likte at du byttet sukkertype. Jeg har kun brukt økologisk rørsukker på mine babyer, for det var den første vant med. Babyene skal kunne vennes til andre typer, men jeg har ikke prøvd. Jeg ville sett om det gikk bedre ved å gå tilbake til vanlig hvitt sukker en gang, bare for å se om det er grunnen. Lykke til! 🙂

 16. Heisann 🙂
  Har akkurat prøvd å lage min første batch kombucha, og siden det var første gang og jeg ikke ville være for ivrig med smak tilsatte jeg ikke noe smak.
  (Ble tipset om å bruke forholdet 9 dl te og 1 dl sukker)
  Nå etter jeg har tatt ut scobyen og hart den over på flasker ser det ut som det holder på å vokse frem en ny scoby, i flaska.
  Er det vanlig?
  (Og om ikke hvem du hva som forårsaker det, så jeg kan endre på det neste batch)

  • Hei! Ja, det er vanlig. Det skjer hos meg hele tida, men det blir ingen stor scoby av det, bare et lite slør. Det gjør ingenting, og er bare et tegn på en sunn kombuchabatch 🙂 Du gjør det altså helt riktig.

 17. Hei. Flott innlegg ! Brygger jevnlig. Jeg lurer på om det er trygt å drikke kombucha når man er gravid ?

  • Hei! Jeg vet at gravide som er vant med kombucha drikker det også under svangerskapet, fordi de vet fra før hvordan de reagerer. Det anbefales ikke å starte med det under graviditeten. For deg som brygger fra før er det med andre ord greit 🙂

 18. Hei Ida

  Jeg har lyst å prøve å lage kombucha og lurer på om du har en baby å gi bort?

  • Hei! Dessverre har jeg ingen nå, men forsøk deg gjerne på grupper på Facebook! Søk etter Tradisjonsmat eller Melkesyregjæring. Lykke til 🙂

 19. Hei!
  Takk for fint og informativt innlegg! 🙂
  Jeg har prøvd å lage min egen baby ut fra en kamboucha jeg kjøpte i butikken. Jeg så på den nå, etter at den hadde stått i ca en uke i skapet med klede over. Babyen er dekket med grønt og hvitt mugg. Er det bare å kaste da, eller går det ann å skylle bort?

  • Hei! Jeg er redd det bare er å kaste når det er mugg på, ja. Da blir hele prosessen ødelagt, dessverre.

 20. Hei Ida,

  Hvordan skal du lagre «moren» og babyen etter at du er ferdig?
  Skal de ligge i ferdig kombucha, eller den første teblandingen som ikke er gjæret?

  Jeg fikk en baby av en venn, og den ligger i ca 1 dl væske som lukter eddik. Kan jeg bruke den som mor-essens og blande i teen sammen med moren?

  Vil gjerne få en bra start, takk for en fin side 🙂

  • Oppbevar dem i romtemperert sukret te når du ikke brygger kombucha. Da fortsetter de å vokse. Putt moren og alle babyene i et stort glass med te og sukker, så blir det hotell. Når det lukter eddik er det på tide å skifte til ny te.

   Lykke til 🙂

 21. […] I det siste har jeg blitt skikkelig hekta på å lage Kombucha. Det er supertrendy, og visstnok selges Kombucha på hvert gatehjørne i New York. Jeg har kastet meg på trenden, og lager Kombucha hjemme. For den som ikke vet hva det er; det er fermentert te, og du kan lese mer om det her. […]

 22. Hvor mange ganger kan man bruke en scobie? Kan de deles – på tvers? Har brukt et veldig stort glass m stor åpning. Kunne godt tenkt meg å hatt de over på et norgesglass😄

  • Hei! Du kan bruke den igjen og igjen, så mange ganger du vil. Noen påstår de har hatt sin scoby i flere tiår… Det er i alle fall ingen begrensning 🙂

   Og ja, du kan dele dem opp på tvers! Jeg har gjort det med mine ved uhell, men det var ingen skade skjedd. De tåler mye altså.

 23. Hei!
  Har du ein baby eg kunne fått kjøpt? Har søkt på Facebook og diverse men har ikkje hatt hell til no…

 24. Hei.
  Jeg leter etter noen som kan selge/gi bort kombucha baby. Noen her inne som vet om noen som har?

 25. Hei hei 🙂 ung student på utkikk etter en baby! har du eller kjenner du noen som har en til overs? 🙂

 26. Hei! Driver nå å lager min første batch kombucha. Har brukt en økologisk earl grey te, har du noe erfaring med bruk av denne og hvilke smakstilsettninger som eventuelt passer til den?

  • Hei! Jeg har brukt økologisk Earl Grey selv, og det gikk kjempefint. Den gir ikke mye smak i seg selv, så her kan du bruke hva som helst av smak til. Jeg har prøvd ingefær, mango, bringebær osv. Lykke til 🙂

 27. Hei, kan du si litt mer om hvordan etterfermentering fungerer? Ser det skrives at dersom man skal smakstilsette, bør man ta ut bær etc før kombuchaen settes kaldt. Hvordan er best måte å få ut smakstilsetningene?

  • Annengangsfermentering skal få fram bobler/kullsyre i drikken. Du trenger med andre ord ikke å annengangsfermentere hvis du ikke er opptatt av boblene. For å få ut smakstilsetningene fisker jeg bare ut med en pinne, eller filtrerer i en kjele og heller tilbake i flasken.

 28. Hei hei 🙂 har du muligens ein baby og avstå?? mot betaling seff 😀 har så løst å prøv meg!!! Så bra inlægg btw…

 29. Hei, Takk for masse nyttig info! Jeg har satt to stk kombucha for første gang, en med svart og en med grønn te. Jeg har lyst på både fizz og smak, og lurer på om dette skjer samtidig under etterfermenteringen eller ta det i runder? Må jeg lette på trykke iløpet av dagene de etterfermenteres? Kan scobyene ligge i samme hotell, kanskje med en blanding av grønn og svart te?

  • Det meste av fizzen kommer i andre runde. Jeg har aldri trengt å slippe ut trykk, men det betyr ikke at det aldri kan bli for mye. Ikke fyll flaskene for fulle, så går det nok bra. Alle babyene kan kose seg i samme hotell, det synes de er stas 🙂

 30. Har fått en baby i går kveld og satte glasset i kjøleskapet. Leser nå at den bare skal stå på kjøkkenbenken. Er det for kaldt i kjøleskapet for den? Har jeg drept den nå? Har stått der i 12 timer og tatt den ut nå. Kan jeg fortsatt bruke den?

  • Jeg har oppbevart babyer i kjøleskap, og det gikk fint. Det er dog forskjell på kjøleskap og temperatur. Du vil skjønne om den er død hvis det ikke skjer noe når du har satt kombuchaen. Det burde gå bra 🙂

 31. Hei 😀
  Har akkurat skaffet meg to scoby som jeg fikk, men væsken de ligger i er skikkelig mørk og gusjen.. Ho sa det var fordi de har stått en stund, gjør dette noe? Eller bør jeg oppbevare de i ny sukret te en periode, for så å da bruke en dl av den nye teen i kombucha fermenteringen? 🙂 Eller kan jeg bare bruke den gamle væsken de kom i? 🙂

  • Hei! Litt vanskelig å bedømme når jeg ikke kan se hvordan det ser ut. Foreslår at du spør i Melkesyregjæring-gruppa på Facebook 🙂

 32. Jeg kjøpte min første kombutcha i dag. I midten av drikken ligger en gjærklump. Må innrømme at den gjorde meg veldig skeptisk. Jeg har drukket et glass og merket energikick. Dette er altså helt normalt? Er denne gjærklumpen egentlig en ny baby?

  • Hei! Denne klumpen er nok en ny baby, ja 🙂 Det er bare et tegn på at produsenten har gjort ting riktig! Og babyen kan du bruke til å lage mer kombucha.

 33. Heisann, må man bruke grønn el svart te? Er det ikke det samme hvilken, bare den er organisk? Har brukt rød bær te som er organisk og etterfermentert med solbær 👍 Frisk og god smak😃

 34. Hei, jeg vil veldig gjerne kjøpe en kombuca scoby av deg. På 90 tallet laget jeg masse combuca te, men så kom jeg fra det igjen. Den jeg fikk til å starte med, fikk jeg fra Sveits, den var ikke større enn et frimerke, og jeg fikk den i posten . Måtte betale ganske mye, husker ikke lenger beløpet. Men det var verd det.
  Håper at du har en slik sopp til meg, om ikke akkurat nå, kanskje, så kanskje litt senere.
  Jeg hører gjerne fra deg.

  Mvh Marit

  • Hei! Dessverre har jeg ingen kombuchascoby nå, men det er mange som har i Facebookgruppa Melkesyregjæring eller Tradisjonsmat 🙂

 35. Hei
  Er det noen som har kombuchababy å gi meg. Vil prøve å lage denne styrkedrikken:-)
  Elisabeth

 36. Jeg har flere scobyer som har stått i kjøleskapet i ca. 1 år, lagret i glass med te. Jeg har ikke byttet ut teen i løpet av denne tiden. Kan den være farlig å bruke nå med tanke på uønskede bakterier?

 37. Dette appellerte til meg!
  Har du sett noe vitenskap på at dette faktisk er sunnt for tarmboerne våre, eller menneskeorganismen i det hele og store? Leser man på wikipedia så kan jo nærmest få inntrykket av at det er farlig :>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *