Tips mot halsbrann

Jeg har ikke skrevet så mye om det, men jeg er i perioder mye plaget med halsbrann, eller refluks, som halsbrann ofte kommer av. Refluks er en tilstand der lukkemuskelen som skiller mageinnholdet fra spiserøret er åpen (den skal være lukket), slik at magesyre kommer opp i spiserøret. Da svir det ganske bra. Det er en vanlig konsekvens av at mage og tarm ikke fungerer som det skal, så det kommer jeg til å skrive mer om i framtida. Men i dag vil jeg bare dele noen tips om hvordan man kan døyve halsbrannen når den oppstår. Det er flere ting man kan gjøre for å forhindre refluks i det hele tatt, men når det først skjer vil man jo bare at det skal stoppe.

Eplecidereddik
Det kan virke rart at noe så surt kan motvirke halsbrann, men det er egentlig helt logisk. Det er vanlig å tro at halsbrann kommer av for mye magesyre, men det er faktisk helt motsatt. Når magen ikke kan produsere nok magesyre, vil den ikke kunne fordøye maten godt nok, og konsekvensen er vond. Eplesyren vil skape et surere miljø i magen, og hjelpe til med prosessen.

Ta 1 – 2 spiseskjeer ren eplecidereddik i et glass vann, og drikk det som saft. Det smaker ikke kjempegodt, men innen kort tid bør du kjenne at halsbrannen gir seg. Drikk et glass til etter en halvtimes tid hvis det ikke hjelper. Nei, eplejuice fungerer ikke.

Sitron
Du skal ikke (les: IKKE) spise sitrusfrukt når du har halsbrann, unntatt sitron. Sitronsyren gjør samme nytten som eplecidereddik, og det kan være en idé å suge litt på en sitronbit eller ha sitron på maten.

Lag te med en sitronbåt og noen biter ingefær. Det er godt, og stimulerer fordøyelsen. Kan også motvirke kvalme (ingefæren), ettersom halsbrann ofte fører til det.

Les mer om sitron mot halsbrann her.

Aloe vera
Det finnes aloe vera-juice man kan drikke, og mange mener det hjelper mot halsbrann. Ikke så rart, ettersom aloe vera er skånsomt og smertelindrende, både inni og utenpå kroppen.

Hva du ikke skal gjøre
Hold deg unna matvarer som kan gjøre halsbrannen verre, her er noen:

– Appelsin og annen sitrusfrukt
– Kaffe (prøv syrefri kaffe – kjøpes hos spesialforhandler eller på nett)
– Sjokolade
– Sukker
– Alkohol
– Mint
– Peppermynte
– Kullsyre

11 thoughts on “Tips mot halsbrann

 1. jeg vet ikke om du mente at det _alltid_ er motsatt, men jeg ville bare si at det er mulig å ha for mye magesyre og få halsbrann (jeg har det – de har sjekka!). 🙂

 2. […] Et naturlig alternativ Betaine HCl er et effektivt kosstilskudd som er lett å prøve uten å gjøre noen skade, selv uten hjelp fra lege. Sørg imidlertid for å finne ut om du har for lite magesyre før du prøver. Skulle du likevel være skeptisk, kan du også hjelpe fordøyelsen uten tabletter. Da kan du bruke eplecidereddik. Bland en spiseskje i et lite glass vann, og drikk etter måltidet. Gjenta gjerne etter 20 minutter hvis du kjenner at maten er vanskelig å fordøye. Dette er også et supert tips for å bli kvitt halsbrann. Jeg har flere naturlige tips mot dette her. […]

 3. Hei!

  Er litt skeptisk til hva du skriver her. Du sier at det hjelper med eplecidereddik og sitronsyre fra sitron. Halsbrann er forårsaket av magesyre som kommer opp i spiserøret og irriterer slimhinnene. Det er 3 måter å unngå dette på, når man først har fått det:

  1. Redusere produksjon av magesyre.
  2. Nøytralisere magesyren.
  3. Danne et ”lokk” over mage-innholdet og hindrer dermed at syre kommer i spiserøret.

  Jeg kan ikke forstå hvordan eddik og sitronsyre, begge med lav pH-verdi(samme som brus, kaffe osv.) skal kunne motvirke/nøytralisere magesyren. Jeg er forresten enig i det du sier om at mange tror årsaken er for mye magesyre, noe som den nødvendigvis ikke er.

  Men disse to tipsene her virker rett og slett helt ulogisk?

  • Hei! Måten å unngå halsbrann på er ikke å nøytralisere syren, men å gjøre pH-nivået lavere. Det er fraværet av syre som fremkaller halsbrannen; da må vi gjøre miljøet surt. Derfor fungerer for eksempel eplecidereddik.

   • pH-nivået i magen ligger mellom 1-4, det er altså et meget surt miljø. Så det er ikke fravær av syre i det hele tatt. Dette er årsaken til at man frarådet blant annet kaffe og brus, som har en pH på mellom 2,4 og 5,4, henholdsvis brus og kaffe. (altså motsatt av det du sier, de fraråder drikke med lav pH)

    Flere produkter som du får kjøpt på apoteket. Som Titralac, Link og Novalacid er tabletter som nøytaliserer magesyren og som er produkter mot halsbrann. Virkemåten til produktene, er beskrevet på denne siden:

    https://www.vitusapotek.no/halsbrann-og-sure-oppstot/a/A427

    Man vil altså ikke gjøre magesyren enda mer SUR, men mer BASISK, noe som igjen irriterer slimhinnene i spiserøret mindre(motvirker halsbrann altså).

    Du skriver i din andre artikkel at:
    «Sitronsaft er ekstremt surt, og vil derfor øke pH-nivået i magesekken betraktelig.»

    Dette er TOTALT FEIL. Sitronsaft har LAV pH-verdi (fordi det er surt), og bidrar dermed til å senke pH-verdien i magen ytterligere. Et raskt søk på pH-verdi på google og du får bekreftet dette.

    Håper det ikke er alt for dårlig stemning med at jeg kritiserer artikkelen din. Men dumt å drive med vranglære. 🙂

    • Hei igjen! Det er helt lov å diskutere på denne bloggen altså. Nå kan det jo hende vi også snakker forbi hverandre; du er opptatt av å lindre de akutte symptomene ved å nøytralisere syren, og der er jeg jo forsåvidt enig – å ha syre i spiserøret over lengre tid kan føre til syreskader etter hvert. Det jeg snakker om er hvordan man behandler de underliggende årsakene – da blir man jo kvitt hele problemet. Det er dét jeg er opptatt av. Les mer her: https://tunmed.wordpress.com/2009/10/21/magesyre-%E2%80%93-har-vi-ikke-alle-for-mye/

 4. Hei! Litt forskjellige meninger ute og går her, men vil bare dele dette glade budskap: Var i barnedåp i går, og det ble selvfølgelig altfor mye mat av alle slag. Halsbrannen kom snikende utover kvelden, og ved sengetid skjønte jeg at her var det ikke mulig å få sove. Så ettersom jeg hadde lest denne artikkelen dagen før, og siden jeg ikke har eplesidereddik i huset, men hadde kjøpt sitron for å lage limonade sammen med barnebarna, skar jeg opp en halv sitron og presset ut saften, blandet med litt vann og drakk. Og tro det eller ikke – lindringen kom allerede mens jeg svelget ned denne blandingen! For en befrielse! Og ettersom sitronsyre blir til base i kroppen, skulle vel dette tyde på at jeg har for mye magesyre/ reflux. Takk! Og et tips: Barnebarna elsker limonade, og de slåss om å få presse sitronene. Denne drikken er jo veldig sunn (i fornuftige mengder) og erstatter ferdigkjøpt saft, og dermed spares det også penger på dette. Dosering: Saft av 1 sitron til 1 liter vann, pluss søtningsmiddel for den som vil ha. Jeg bruker mest Stevia til dette. Lykke til dere andre der ute 😉

  • Å, så bra at det fungerte for deg! Da vet du jo hva du må ha i kjøleskapet til enhver tid 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *