Tyrkisk pilaff med kjøttboller

Jeg spiser ikke ris hver dag, men når jeg gjør det, inneholder den både kraft og krydder!
Jeg spiser ikke ris hver dag, men når jeg gjør det, inneholder den både kraft og krydder!

Hvit ris er fint av og til. Jeg pleier å teste hvor godt jeg tåler det sånn innimellom, for jeg er ganske sensitiv for stivelse. Kokt hvit ris har det som kalles resistent stivelse, som mange med fordøyelsesplager tåler ganske godt. Det er fordi stivelsen ikke tas opp i kroppen, men blir mat for magebakteriene. Pål Jåbekk har et fint innlegg om magebakterier og resistent stivelse.

Denne retten er fra Tyrkia, der de bruker mange fine krydderier som jeg liker godt. Å krydre risen er en fin måte å variere på også, så de gangene jeg spiser ris gjør jeg det. Det er litt kjedelig ellers, og de få gangene jeg spiser høykarbomat vil jeg jo ikke dét. I tillegg koker jeg den i kraft, som både gir ekstra næring og mer smak.

Må også bare nevne at kjøttet kom fra Duggurd, som leverer økologisk kjøtt på døra mi hver måned (Nei, jeg får ikke betalt for å si dette). Kalvekjøttdeigen kom fra Brekka gård i Sande. Nam!

Dropp rosiner i risen for et lav-FODMAP måltid.

Du trenger:

500 gram kjøttdeig av okse, kalv eller lam

2 ts spisskummen

2 ts kanel

2 ts koriander

1 ts allehånde

2 ss kokoolje/ghee til steking

Risen:

350 gram langkornet hvit ris

7 dl kylling- eller grønnsakskraft

2 ss rosiner (jeg kjøper sukkerfrie fra iHerb – de i matbutikken inneholder sukker)

8 – 10 plommetomater

Slik gjør du:

Kok ris i kraft, ha i 1 ts spisskummen, 1 ts kanel og 1 ts koriander når halvparten av krafta har kokt inn. Småkok til krafta har kokt helt inn, ca. 20 – 25 minutter. Bland inn rosiner til slutt.

Bland kjøttdeigen med 1 ts allehånde, 1 ts spisskummen, 1 ts kanel og 1 ts koriander. Form til små kjøttboller med to teskjeer. Stekes i panne i ca 5 minutter på hver side.

Del tomatene i to, og stek i panna til de er myke.

Serveres blandet, sammen med mynteyoghurt og frisk koriander.

Mynteyoghurt er bare 1 dl tyrkisk yoghurt og 2 ss finhakket mynte blandet sammen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *