Helgrillet entrecôte

Kryddersmøret er bare smør, 1 ss estragon og en skvett sitron. Kjempegodt!
Kryddersmøret er bare smør, 1 ss estragon og en skvett sitron. Kjempegodt!

Grillsesongen er godt i gang for mange av oss, i alle fall her. Jeg kan ikke få sagt hvor mye jeg liker grillmat; jeg kunne sikkert solgt sjela mi for å få noe grillet til middag hver dag.

17. mai hadde perfekt grillvær, og i år slo vi oss løs med en svær entrecôte som vi grillet hel. Man skal visst aldri prøve noe nytt når man har gjester, men jeg har vel egentlig aldri klart å følge den «regelen». Denne dagen var både kake og middag første forsøk, og gjett hva: Det gikk bra!

Jeg brukte forresten en steak rub fra Whole9 med masse spennende i, som kakao og kaffe! Helt nydelig.

Beregn god tid når du skal grille hele stykker kjøtt. Denne oppskriften tar vel et par timer fra grillstart til servering.

Så, slik tilbereder og griller man en hel entrecôte:

Kjøttet bør tine i kjøleskap et par dager hvis det har ligget i fryseren. En dag i forveien fikser du krydderet. Gni kjøttet godt inn med blandingen, og pakk inn i plastfolie. Legg det tilbake i kjøleskapet.

La kjøttet ligge på benken et par timer før du skal grille, slik at det får romtemperatur.

Så til grillinga. De første fem minuttene griller du kjøttet på høy indirekte varme i fem minutter. Pass på at du får grillet alle sider, slik at det blir en fin stekeskorpe. Deretter legger du kjøttet på lav indirekte, der det skal kose seg til det når en kjernetemperatur på 57 grader-ish. Det tar rundt 40 minutter for et kjøttstykke på ca 1,5 kilo. Snu kjøttet jevnlig. Bruk steketermometer, og sett det inn fra siden, så blir det enklere å snu kjøttet.

Når kjernetemperaturen er nådd, tar du kjøttet av grillen, og pakker det inn i et dobbelt lag aluminiumsfolie og deretter et håndkle rundt. Nå skal kjøttet hvile en halvtimes tid, til det er perfekt medium stekt. Da har det en kjernetemperatur på ca 65 grader.

Server gjerne med en søtpotetsalat og kryddersmør. Vi hadde i tillegg en enkel salat ved siden av.

Søtpotetsalat:

Denne varianten laget jeg med rødløk og eple for gjestenes skyld. Disse inneholder masse FODMAPs, men jeg bare plukket ut bitene. Skal du lage en low FODMAP-versjon, kan du bytte ut rødløk med den grønne delen av vårløk, og eple med druer. Mandler kan byttes ut med pinjekjerner om du ikke tåler det.

potetsalat1

3 store søtpoteter, skrellet og i terninger

6 dl hjemmelaget majones

1 rødløk i skiver

1 grønt eple i terninger

1 dl grovhakkede mandler

Kok potetterningene i 15 minutter, og la dem avkjøle seg. Bland alle ingrediensene godt sammen. Ha gjerne litt salt og pepper i til slutt.

Denne kan du godt lage dagen i forveien og ha i kjøleskapet, eller du kan koke potetene dagen i forveien.

8 thoughts on “Helgrillet entrecôte

  1. […] Coleslaw er et nydelig tilbehør til all slags kjøtt som et alternativ til potetsalat, salat, burgerfyll etc. Eddiken gjør at den får en frisk smak, og den blir ikke så «tung» som for eksempel potetsalat. […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *