Marokkansk gryte med kje eller lam

Jeg serverte vårløk ved siden av, for å kompensere litt for mangelen på løk i gryteretten. Den mørkegrønne delen inneholder ikke FODMAPs.
Jeg serverte vårløk ved siden av, for å kompensere litt for mangelen på løk i gryteretten. Den mørkegrønne delen inneholder ikke FODMAPs.

Jeg har begynt å abonnere på kjøtt fra Duggurd, og det er helt genialt. Fra dem får du økologisk kjøtt av ulike slag levert på døra en gang i måneden. Nå har det nettopp igjen vært debatt om hvorvidt økologisk er sunnere eller ei, men jeg velger å tro at et dyr som har fått naturlig mat ser bedre ut inni enn et som har levd på, si, soya, og som har fått plenty med medisiner hele livet. Jeg er absolutt ikke hysterisk, jeg spiser mye kjøtt som ikke er øko også, men med leveringene fra Duggurd sikrer jeg meg at i alle fall en del av det er det.

I siste levering fikk jeg kjekjøtt. «Jaså ja, kje,» tenkte jeg og lurte på hva i alle dager jeg skulle bruke det til. Det er jo dét som er så fint med ordningen: Jeg blir tvunget til å prøve nye ting. Og som regel er det ikke verre enn at jeg slenger det i slow cookeren i seks-åtte timer, da blir det supermørt og kan brukes til alt. Og kjekjøttet brukte jeg til en marokkansk-inspirert gryterett som ble ganske god. Det ser ut som ingredienslista er evig lang, men det er på grunn av krydderet. Du kan selvfølgelig bruke hva slags kjøtt du vil her, men jeg synes lam eller kje passer best. Prøv!

Du trenger:

4 – 500 gram kjekjøtt

2 ss olivenolje med hvitløkssmak (inneholder ikke FODMAPs, slik fersk hvitløk gjør)

2 ts paprikapulver

1 ts himalayasalt

1/2 ts pepper

1 ts malt koriander

1 ts spisskummen

1 ts ingefær

1 ts gurkemeie

1/2 ts kajennepepper

2 dl kraft

1 boks hakkede tomater

2 ss sitronsaft

3 gulrøtter

1 sellerirot

Slik gjør du:

Her kan du enten koke kjøttet på forhånd eller la det koke i gryta, uansett skal det stå en stund. Jeg hadde kjøttet i slow cooker på Low i seks timer før jeg begynte med resten av gryta. Jeg brukte en stor dæsj koriander og spisskummen som jeg gned inn kjøttet med kvelden før.

Når du skal lage resten av gryta, varmer du opp olivenoljen i en jerngryte, og når det begynner å lukte kraftig hvitløk, kan du blande inn krydderne. Bland krydderne i en liten bolle på forhånd.

Hell oppi kraft, tomater og sitronsaft. Legg kjøttet og grønnsakene oppi, og la det koke under lokk så lenge du gidder. Min sto i en times tid.

Serveres med frisk vårløk og koriander. Jeg hadde også litt ris til, men det er fordi jeg eksperimenterer litt med karbohydrater om dagen. Så langt tror jeg det beste for magen er å droppe risen, egentlig. For noen kan det nok være gunstig på grunn av den resistente stivelsen som finnes i den. Les mer om det her.

6 thoughts on “Marokkansk gryte med kje eller lam

    • Jeg vet vi er flere og flere som mener dette – forhåpentligvis blir vi så mange til slutt, at økologisk mat blir både billigere og lettere tilgjengelig 🙂

  1. Hei! Siden du ikke kan bruke løk og hvitløk så kan du tilsette hing i maten. En liten knivspiss holder,
    Asfoetida eller hing også kalt giant fennel er et krydder dom luktet grusomt men som gir smak av løk/hvitløk til mat. Liten gul boks som du får i invsndrerbutikker. Det er mye brukt i india der en religiøs gruppe ikke kan bruke løk. Jeg er også ny hos Duggurd og trengte inspirasjon til kjeet.

  2. Takl for fin oppskrift. Jeg lurer imidlertid på hvorfor du bruker himalayasalt i oppskriften, og hvordan du mener dette er forskjellig fra vanlig salt.

    • Hei! Jeg bruker himalayasalt fordi det er ubehandlet, men du kan like fint bruke havsalt altså. Vanlig bordsalt er jeg mer skeptisk til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *