Dette er noe helt annet enn den majonesen du får fra Mills, som inneholder Soyaolje, vann, eggeplomme (5 %), eddik, sukker, salt, fortykningsmiddel (guarkjernemel, xantangummi), konserveringsmiddel (kaliumsorbat, natriumbenzoat), surhetsregulerende middel (sitronsyre), aroma og fargestoff (betakaroten). Jess.
Ekte, hjemmelaget majones har fem ingredienser.
Det aller viktigste når man skal lage majones eller aïoli, er at alle ingrediensene er romtempererte. Når de har samme temperatur, blander de seg lettere. Det gjelder forsåvidt all matlaging. Du vil ikke at majonesen skal skille seg.
Aïoli er bare majones med hvitløk, egentlig, så om du bruker olivenolje med hvitløkssmak, har du en fin variasjon. Ikke bruk fersk hvitløk om du er obs på FODMAPs, men oljen er trygg.
Mange oppskrifter krever at du er supernøye med hvordan du blander inn oljen (saaaakte), men denne oppskriften krever ikke det.
Du trenger:
1 egg
1/2 ts tørrsennep
1 ss sitronsaft eller eplecidereddik
2 dl olivenolje – bytt ut halvparten med olivenolje med hvitløkssmak for aïoli!
1 ts himalayasalt
Slik gjør du:
Bland egg, tørrsennep og sitronsaft eller eddik i en dyp bolle eller et stort litermål. Du skal bruke stavmikser, så det er greit med høye kanter.
Hell olivenoljen over de andre ingrediensene, og la det stå i ca ti minutter. Nå ligger oljen i et lag på toppen.
Så er det bare å gå bananas med stavmikseren, og du får til slutt en tjukk, deilig majones. Hell på salt til slutt, og bland inn med stavmikseren. Du er ferdig!
Oppbevares i lufttett beholder i kjøleskap. Sjekk utløpsdatoen på egget, for det er så lenge majonesen holder. Sannsynligvis spiser du den opp lenge før den tid!
Her kan du også mikse og trikse med krydder – chilimajones, urtemajones osv.
Takk til Under vårt tak for inspirasjon!
Hvilken olivenolje bruker du?
Jeg har bare brukt en billig en fra Kiwi. Har lest at man skal bruke den ikke-så-gode oljen til majones. Det funker bra.
Hei! Fin blogg du har, her er det mye inspirasjon å hente. Er selv på low-fodmap diett 🙂
Lager du olivenolje med hvitløkssmak selv, eller kjøper du ferdig? Kan nemlig ikke huske å ha sett dette i butikken… 🙂
Tusen takk for fine ord 🙂
Olivenoljen har jeg kjøpt ferdig. De har i de store matbutikkene, som Meny og ICA, og i innvandrerbutikkene.
Hej Ida
Så lätt och gott att göra sin egen majonnäs! Tack snälla för din länkning till oss!
Hälsningar
Magnus & Jenny
Ovnsbakt torsk med bacon | All den rare maten
[…] Hvis du vil ha variasjon til smøret, kan jeg også anbefale hjemmelaget majones! […]
Tunfisksalat – the lifesaver | All den rare maten
[…] et enkelt go-to-måltid hvis jeg skulle glemme å planlegge en dag. Så lenge jeg har et glass med hjemmelaget majones og en boks med tunfisk eller laks, er dette […]
Salat med kylling og appelsin | All den rare maten
[…] alt og nyt! Bruk gjerne majones som […]
Lakseburger og dårlig tid | All den rare maten
[…] Server med råkost, salat, smeltet smør og/eller majones. […]
Helgrillet entrecôte | All den rare maten
[…] 6 dl hjemmelaget majones […]
Burger på grillen | All den rare maten
[…] Oppskrift på enkel hjemmelaget majones og aïoli finner du her. […]
Coleslaw | All den rare maten
[…] trenger hjemmelaget majones til denne oppskriften. Det tar ikke lang tid å lage, men det er kjekt å ha på forhånd. Bruk […]
Søtpotetfries med majonesdip | All den rare maten
[…] Hjemmelaget majones […]
Hawaiiburger | All den rare maten
[…] tilbehør kan jeg foreslå søtpotet fries med hjemmelaget majones. […]
Fylte krabbeskjell med karrimajones | All den rare maten
[…] 2 dl hjemmelaget majones (oppskrift finner du her) […]
Noririto | All den rare maten
[…] rømme eller coconut aminos er gode alternativer. Oppskrift på hjemmelaget majones finner du her. Jeg blander inn litt chilipulver for ekstra […]
Tunfisksalat - the lifesaver - All den rare maten
[…] et enkelt go-to-måltid hvis jeg skulle glemme å planlegge en dag. Så lenge jeg har et glass med hjemmelaget majones og en boks med tunfisk eller laks, er dette […]
Kyllingsalat med appelsin - All den rare maten
[…] alt og nyt! Bruk gjerne majones som […]
Lakseburger og dårlig tid - All den rare maten
[…] Server med råkost, salat, smeltet smør og/eller majones. […]
Helgrillet entrecôte - All den rare maten
[…] 6 dl hjemmelaget majones […]
Søtpotetfries - All den rare maten
[…] Hjemmelaget majones […]
Hei! Dette har jeg lyst til å prøve, for jeg får vanligvis hodepine av alt som heter ferdigmat med vanlig eddik i, type majones, syltagurk etc. Er det mulig å bruke vanlig koksalt i stedet for himalayasalt? Og hvor får man tak i tørrsennep? (Hva er egenlig det?) Takk for mange gode tips på bloggen! Sitronvann har vært gull mot halsbrann, og kraft eller hjemmelaget buljong har vært redningen mange ganger når magen krangler.
Hei, og takk for fine ord 🙂 Du kan bruke havsalt i stedet for himalayasalt. Bare pass på at saltet ikke inneholder noe annet enn salt, for eksempel antiklumpemiddel, så er du good. Tørrsennep er det samme som sennepspulver, det fås på matbutikk og kommer som regel i en gul blikkboks fra Colman’s.