Enkel majones og aïoli

Hjemmelaget majones på glass
Det perfekte tilbehør til alt av fisk, kylling, egg, dressing i salater og som dip.

Dette er noe helt annet enn den majonesen du får fra Mills, som inneholder Soyaolje, vann, eggeplomme (5 %), eddik, sukker, salt, fortykningsmiddel (guarkjernemel, xantangummi), konserveringsmiddel (kaliumsorbat, natriumbenzoat), surhetsregulerende middel (sitronsyre), aroma og fargestoff (betakaroten). Jess.

Ekte, hjemmelaget majones har fem ingredienser.

Det aller viktigste når man skal lage majones eller aïoli, er at alle ingrediensene er romtempererte. Når de har samme temperatur, blander de seg lettere. Det gjelder forsåvidt all matlaging. Du vil ikke at majonesen skal skille seg.

Aïoli er bare majones med hvitløk, egentlig, så om du bruker olivenolje med hvitløkssmak, har du en fin variasjon. Ikke bruk fersk hvitløk om du er obs på FODMAPs, men oljen er trygg.

Mange oppskrifter krever at du er supernøye med hvordan du blander inn oljen (saaaakte), men denne oppskriften krever ikke det.

Du trenger:

1 egg

1/2 ts tørrsennep

1 ss sitronsaft eller eplecidereddik

2 dl olivenolje – bytt ut halvparten med olivenolje med hvitløkssmak for aïoli!

1 ts himalayasalt

Slik gjør du:

Bland egg, tørrsennep og sitronsaft eller eddik i en dyp bolle eller et stort litermål. Du skal bruke stavmikser, så det er greit med høye kanter.

Hell olivenoljen over de andre ingrediensene, og la det stå i ca ti minutter. Nå ligger oljen i et lag på toppen.

Så er det bare å gå bananas med stavmikseren, og du får til slutt en tjukk, deilig majones. Hell på salt til slutt, og bland inn med stavmikseren. Du er ferdig!

Oppbevares i lufttett beholder i kjøleskap. Sjekk utløpsdatoen på egget, for det er så lenge majonesen holder. Sannsynligvis spiser du den opp lenge før den tid!

Her kan du også mikse og trikse med krydder – chilimajones, urtemajones osv.

Takk til Under vårt tak for inspirasjon!mayo1

23 thoughts on “Enkel majones og aïoli

      • Hei! Fin blogg du har, her er det mye inspirasjon å hente. Er selv på low-fodmap diett 🙂
        Lager du olivenolje med hvitløkssmak selv, eller kjøper du ferdig? Kan nemlig ikke huske å ha sett dette i butikken… 🙂

  1. Hei! Dette har jeg lyst til å prøve, for jeg får vanligvis hodepine av alt som heter ferdigmat med vanlig eddik i, type majones, syltagurk etc. Er det mulig å bruke vanlig koksalt i stedet for himalayasalt? Og hvor får man tak i tørrsennep? (Hva er egenlig det?) Takk for mange gode tips på bloggen! Sitronvann har vært gull mot halsbrann, og kraft eller hjemmelaget buljong har vært redningen mange ganger når magen krangler.

    • Hei, og takk for fine ord 🙂 Du kan bruke havsalt i stedet for himalayasalt. Bare pass på at saltet ikke inneholder noe annet enn salt, for eksempel antiklumpemiddel, så er du good. Tørrsennep er det samme som sennepspulver, det fås på matbutikk og kommer som regel i en gul blikkboks fra Colman’s.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *