Paleobrød

Brød i seg selv trenger ikke være en dum ting, så lenge du bruker gode ingredienser!
Brød i seg selv trenger ikke være en dum ting, så lenge du bruker gode ingredienser!

Det kan kanskje virke rart at jeg spiser brød når jeg hele tiden snakker om at paleokostholdet ikke inneholder noen korn, melk eller andre ting som gjerne finnes i brød. Jeg er glad i å bake, og jeg er glad i variasjon. Så selv om det er lite brød i mitt kosthold, hender det at jeg baker et brød og spiser det til frokost med pålegg. Mest av alt er det fordi det er enkelt de dagene jeg begynner på jobb klokka 06.00. Da er det greit å ha noe som går fort å tilberede og fort å spise.

Dessuten lager jeg brød av mange ting som ikke er skadelige for kroppen min. Dette brødet er fritt for gluten, meieriprodukter, gjær og sukker. I stedet for hvetemel bruker jeg mandel- og kokosmel, som er bedre for magen. En ting man imidlertid skal se opp for, er innholdet av Omega-6-fettsyrer i nøtter og frø, som de fleste får i seg mer enn nok av likevel, derfor trenger man vel kanskje ikke fråtse i disse hver dag, men en gang iblant synes jeg er OK.

Dette brødet skal ikke heve, det er kun en røre som skal smøres oppi en form og settes i ovnen. Rimelig straight forward. For å få en «fluffy» effekt (som mange sliter med når de baker glutenfritt) brukes xantham gum. Det er bare et bindemiddel laget av sukkerarter, som de fleste tåler godt. Kan fint byttes ut med Fiberhusk eller psylliumhusk.

For at brødet skal holde seg best mulig, bør det oppbevares i en metallboks i kjøleskapet. Det inneholder mye egg, og er derfor som ferskvare å regne. Plastikk vil bare gjøre brødet bløtt og uhåndterlig, og det vil ikke holde seg godt like lenge. Jeg anbefaler å skjære brødet i skiver og fryse ned (da kan du såklart bruke plast), og deretter ta ut etter behov.

Jeg anbefaler å bløtlegge nøtter og frø i et døgn før de brukes. Da blir de lettere å fordøye, les mer her.

Du trenger:

0,5 dl kokosmel
2,5 dl mandelmel
1 håndfull hasselnøtter (kan droppes)
40 g solsikkekjerner
30 g linfrø
1 ss chiafrø
1 ts knuste anisfrø (gir en mer brødaktig smak)
1 ts provencekrydder
1 ts himalayasalt/havsalt
2 ts bakepulver
3 ss xantham gum
6 egg
2 dl vann

Slik gjør du:

Bland sammen alt det tørre, og vend inn egg og vann. Det skal bli en myk røre med litt fluff.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca en time (se an hvor mye det hever).

7 thoughts on “Paleobrød

  1. Hmm, ikke dumt. Hvis man skal bytte ut xanthan gum med psyllium, vil mengden bli lik? Jeg er på low fodmap, og savner virkelig et brødalternativ. :-/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *