Derfor skal du spise mer fett

Så har noen forskere endelig funnet ut at mettet fett kanskje ikke er så farlig som man trodde likevel. I alle fall ikke når det gjelder hjerte- og karsykdommer. Etter 50 års forskning har man kommet fram til at et kosthold med lite fett ikke hjelper for å forebygge slike sykdommer. Hurra!

Likevel kommer vi nok til å bli fortalt at fett er farlig i mange år til. Jeg tror ikke én forskningsrapport vil endre kostholdsrådene fra norske myndigheter, som mener vi bør redusere animalsk fett, og heller spise margarin og vegetabilske oljer. Så lenge det skrives artikler som denne, er det ikke rart folk fortsetter å tro at mettet fett er farlig. I 2010 var det også en ny rapport som viste samme resultat, men det endret ingenting.

Jeg vil gjerne slå et slag for mettet fett – med forbehold. Det er ingen grunn til å frykte fettet, så lenge man er bevisst. Selv spiser jeg mye fett – både mettet og umettet – og lite karbohydrater, og mange med meg har oppdaget helsefordeler (og gått ned i vekt) med et lavkarbokosthold. Årsaken er ennå ikke fullt ut forsket på, men folkeslag som eskimoer, som lever på 90 prosent fett, er blant de friskeste menneskene i verden. Artikler som denne og denne viser at den vestlige verdens syn på fett både er utdatert og i verste fall helt feil.

Advarsel: Dette kan bli en smule nerdete, men jeg har prøvd å gjøre det forståelig for alle.

En av de viktigste grunnene til å spise fett er å skape fettsyrebalanse i kroppen. Vi trenger like mengder omega-3 og omega-6 for å forebygge betennelser i kroppen. Dessverre får vi i oss rundt 10-20 ganger så mye omega-6 som omega-3; gjennom korn, vegetabilske oljer og soya. Ikke særlig mye balanse der, altså. I steinalderen, da folk levde på kjøtt og litt grønt, var forholdet 1:1…

Fett fra dyr er en god kilde til omega 3-fettsyrer – hvis de får spise naturlig mat, ikke kraftfôr. Du har kanskje lurt på hva hysteriet rundt økologisk kjøtt dreier seg om; dette er en av grunnene. Godt fôr gir godt kjøtt, og dermed god næring til deg og meg. Innholdet av omega-6 er høyere i ikke-økologisk kjøtt, noe som ville vært mer OK om vi ikke allerede fikk i oss mer enn nok av det fra annen mat.

Hva kan ubalanse i fettsyrer føre til? 

Et stort spørsmål med et stort svar. Betennelser i kroppen er en naturlig reaksjon på alle «vondter», for å si det ekstremt enkelt. Det er kroppens måte å reparere seg selv på. Problemet er når betennelsen blir kronisk; da vil kroppen bli utslitt og syk. Se for deg hvordan det ser ut når du har en rød og opphovnet ankel, og se så for deg at dette skjer på innsiden av kroppen. Diabetes, Chrohn’s, lekk tarm, irritabel tarm, reflukssykdom, matintoleranser, kreft, leddgikt med mange fler er eksempler på kroniske betennelser i kroppen.

Dette kommer ofte av – og blir verre av – ubalanse mellom omega-3 og omega-6. Så når man konkluderer med at mettet fett fører til forhøyet kolesterol og andre skumle ting, er det i virkeligheten kroniske betennelser som er årsaken, og dét kommer av for mye omega-6. Flerumettet fett fra planter, altså.

Hva kan vi gjøre?

Kort sagt: Redusér inntak av omega-6, og øk mengden omega-3. Det betyr at korn, margarin, soya-, solsikke- og maisoljer må ut. Det igjen betyr at tiden med ferdigmat bør være over. Disse ingrediensene finnes i så og si alt av Torogryter og sauser. Lag maten sjæl, det er gøy og tilfredsstillende.

Når man snakker om antiinflammatorisk kosthold, snakker man om mat som lar kroppen få tid til å reparere betennelsene. Det er: Kjøtt (helst økologisk), fisk (MASSE omega-3!), egg (økologiske), grønnsaker og frukt, samt fett fra kokos- og olivenolje, smør og avocado.

Hvorfor er dette vanskelig i praksis?

Jeg forstår godt at mange synes det er vanskelig å legge om kosten (det er derfor jeg studerer til å bli kostholdsrådgiver nå), fordi det er rett og slett ikke så lett lenger. Butikkhyllene bugner av lettvintløsninger, og de blir markedsført som både sunne og raske. Sannheten er at det kan gå like raskt å lage noe fra bunnen av.

Så er det en utbredt oppfatning at ren mat er dyrt. Ferdigmat er billig. Produksjonsselskapene tjener enorme mengder på at vi vil ha ferdig middag på et blunk, og er totalt avhengige av at de fleste tror det er det beste alternativet. En fin artikkel om det finner du her. Uansett, markedskrefter gjør at vi blir forvirra over hva som egentlig er sannheten. Tenk så på dette: Med naturlig mat blir du frisk. Utgifter til medisiner, kosttilskudd og legebesøk kan reduseres betraktelig. Dessuten koster basisvaren i en gryte rundt 30-40 kroner, tror jeg, og jeg bruker kanskje 15 kroner på en boks hakkede tomater. Ser du hvor jeg vil hen?

Da tror jeg dagens utblåsning er over. Beklager om dette ble for nerdete, men det er viktig å forstå hva som egentlig ligger bak dagens sykdommer, og å ikke utpeke feil «skurk».

Flere kilder:

http://tunmed.wordpress.com/2015/09/01/okologisk-kjott-er-en-god-kilde-til-omega-3/

http://fitnessbloggen.no/frykten-for-mettet-fett-er-ubegrunnet/

7 thoughts on “Derfor skal du spise mer fett

  • Hei! Takk for link, den skal jeg lese.

   Du har rett i at jeg burde skrevet mettet fett, for det er vel det folk er mest bekymra for når det kommer til dyrefett. Det finnes noe transfett i dyrefettet og, men når vi snakker om transfett mener vi som regel umettet fett. Så du er definitivt ikke på viddene 😉

   • Hei! Transfett er det mest av i vegetabilske produkter, altså mat som har blitt bearbeidet med varme. Hver gang vi steker noe på gøy temperatur (over 160 grader) og bruker feks olivenolje vil de gode fettsyrebe forvandles til Transfett som igjen vil transformere andre gode fettsyrer til mettet fett. Ergo potetgull og kjeks og kaker med herdet vegetabilsk fett (sjekk hvor ofte du finner den ingrediensen på en matvare!!) vil transformere eventuelt gode fettsyrer du har fått i deg den dagen til dårlige!

    Men mettet fett i seg selv er nok ikke så farlig som folk har trodd nei! Veldig fint at du har skrevet dette! Jeg har irritabel tarm og min datter på 3 år har det også, vi var begge mye bedre på ferie i Thailand, da vi spiste mye eggantagelig lokale økologiske egg/bacon/økologisk kjøtt og fisk/masse kokos!!/mindre kornvarer som gir for mye omega6. I en uke etter at jeg kom hjem var min irritabel tarm som helbredet. Pluttselig tålte jeg alt!!! Men så ødela jeg det da, før jeg skjønte dette med fettet. Nå håper jeg at jeg er på god vei tilbake til frisk mage!

    Kan jeg spørre? Har du blitt mer tolerant mot fodmapper etter at du nå i lang tid har endret kosthold? (Har fulgt deg en stund) 🙂

    Hilsen Renate:)

 1. Hei! Transfett er det mest av i vegetabilske produkter, altså mat som har blitt bearbeidet med varme. Hver gang vi steker noe på gøy temperatur (over 160 grader) og bruker feks olivenolje vil de gode fettsyrebe forvandles til Transfett som igjen vil transformere andre gode fettsyrer til mettet fett. Ergo potetgull og kjeks og kaker med herdet vegetabilsk fett (sjekk hvor ofte du finner den ingrediensen på en matvare!!) vil transformere eventuelt gode fettsyrer du har fått i deg den dagen til dårlige!

  Men mettet fett i seg selv er nok ikke så farlig som folk har trodd nei! Veldig fint at du har skrevet dette! Jeg har irritabel tarm og min datter på 3 år har det også, vi var begge mye bedre på ferie i Thailand, da vi spiste mye eggantagelig lokale økologiske egg/bacon/økologisk kjøtt og fisk/masse kokos!!/mindre kornvarer som gir for mye omega6. I en uke etter at jeg kom hjem var min irritabel tarm som helbredet. Pluttselig tålte jeg alt!!! Men så ødela jeg det da, før jeg skjønte dette med fettet. Nå håper jeg at jeg er på god vei tilbake til frisk mage!

  Kan jeg spørre? Har du blitt mer tolerant mot fodmapper etter at du nå i lang tid har endret kosthold? (Har fulgt deg en stund) 🙂

  Hilsen Renate:)

 2. […] Nå går vel skreisesongen mot slutten, men all hvit fisk er like fint her. Den hvite fisken er vel også kjent som den magre fisken, i motsetning til rød fisk, som er fet. Det er uansett haugevis av omega-3-fettsyrer i begge typer, og vi vet jo hvorfor det er bra. […]

 3. […] Nå går vel skreisesongen mot slutten, men all hvit fisk er like fint her. Den hvite fisken er vel også kjent som den magre fisken, i motsetning til rød fisk, som er fet. Det er uansett haugevis av omega-3-fettsyrer i begge typer, og vi vet jo hvorfor det er bra. […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *