Enkel hjemmelaget leverpostei

lever5

Et stort savn for meg har vært leverpostei. Den ferdiglagde fra Gilde med masse tilsetningsstoffer, men åh, så godt! Særlig med sylteagurk, som jeg aldri blir lei.

Jeg tenkte aldri på å lage leverposteien selv, for sånt er jo vanskelig, ikke sant? Nei! Har du en foodprocessor eller stavmikser, er det lett. Du trenger bare lever av okse, gris, kylling eller hva du får tak i – jeg brukte kyllinglever, som er mildere og fin å starte med om du ikke har vært borti lever så mye før.

Så trenger du smør og løk. Ja, du leste riktig: Løk. Ikke akkurat lavfodmap, kan du si, MEN du kan bruke den mørkegrønne delen av vårløk eller purre, for det er FODMAP-vennlig. Du kan selvfølgelig krydre med alt du vil også, jeg brukte bare salt, pepper og timian i denne.

Det kommer en ny versjon om en stund: En litt mer fancy, men like enkel oppskrift.

Lever er forresten superbra mat. Innmat i det hele tatt er noe alle burde spise mer av, men som jeg forstår godt at mange ikke gjør. Det er litt skummelt, og ikke særlig delikat – jeg er ikke der at jeg håndterer tunge, hjerte og annen innmat med glede, jeg heller. Lever er dog overkommelig, men jeg synes ikke det er godt som middagsmat, for å si det sånn. Jeg prøvde leverbiff en gang i fjor høst, og det var… en interessant opplevelse. Det er litt lettere når du kan snike den inn i noe annet, som kjøttkaker eller leverpostei. Dessuten er det forskjell på okse- og kyllinglever, som sagt. Prøv deg fram.

Lever gir deg A-, B- og D-vitamin, kobber, sink, jern, antioksidanter og aminosyrer – du får ikke stort mer næringsfylt mat enn dét!

Ja okay, så er det litt gross, men jeg føler det kunne vært mye verre...
Ja, okay, så er det litt gross, men jeg føler det kunne vært mye verre…

Merk at dette ikke er ovnsbakt leverpostei – den skal ikke i stekeovnen. Oppskriften er inspirert av Paleomagasinet, som er en flott side for deg som lurer på hva dette paleo som jeg snakker så varmt om, er fornoe.

Du trenger:

650 gram lever

1 rødløk, eller to bunter vårløk der du kun bruker den ytterste, mørkegrønne delen (helt ned til det hvite begynner)

150 gram smør

Salt, pepper og timian (eller krydder etter ønske)

Olje til steking – jeg brukte hvitløkinfisert olivenolje, for litt ekstra smak (hvitløk i seg selv er IKKE lavfodmap, men oljen er trygg)

Slik gjør du:

Finhakk løken, jeg bruker foodprocessor til dette. Purreløk kan du fint ta med kniv. Stek løken i olje og krydder i stekepanne til det er mykt.

Jeg brukte rødløk denne gangen, rett og slett for å teste om magen min tåler det - og det virker greit så langt.
Jeg brukte rødløk denne gangen, rett og slett for å teste om magen min tåler det – og det virker greit så langt.

Skjær leveren opp i terninger, og stek i stekepanna på middels varme i et par minutter. Hvis du har for høy varme, blir leveren seig og ikke særlig god. Dekk panna med et lokk eller med aluminiumsfolie, og la det stå og kose seg på lav varme i ca ti minutter.

Nå er det bare å ha alt oppi foodprocessoren, eller en bolle med stavmikser, og kjøre alt til en kremete masse. Så har du oppi smøret, en spiseskje av gangen, mens foodprocessoren går. Når smøret er blandet inn er leverposteien ferdig.

lever3

Ha posteien i en passende krukke eller plastboks, og oppbevar den i kjøleskapet. Den holder i alle fall i en uke i lufttett beholder. Det fungerer helt flott å fryse ned også, denne oppskriften gir en stor porsjon du kan fordele i mange små beholdere og fryse vekk.

Dagen etter har leverposteien stivnet i kjøleskapet, og du kan nyte ferskt hjemmelaget snadderpålegg!

Sylteagurk er min store last for tida - overhodet ikke hjemmelaget, for å si det sånn.
Sylteagurk er min store last for tida – overhodet ikke hjemmelaget, for å si det sånn.

9 thoughts on “Enkel hjemmelaget leverpostei

  1. Nam! Jeg har spist leverposteifrokost – brukte sånn ca din oppskrift, men med bare halve løken, og et lass ras el hanout-krydder i tillegg. Mmm, leverpostei.

    • Yay! Har du prøvd med vårløk eller purre? Den mørkegrønne delen er jo rimelig magevennlig, jeg vet ikke om det er derfor du kutter løken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *