Reinsdyrfilet med bakte grønnsaker og plommesaus

Fancy, men lett - akkurat slik det bør være :D
Fancy, men lett – akkurat slik det bør være 😀

I går spiste jeg Rudolf til middag! Tenkte at det passet seg i jula (eventuelt er det veldig upassende), og det var helt nydelig. Tidligere har jeg helstekt kjøttet i ovnen, men denne gangen stekte jeg bare bitene i stekepanna. Kjapt og enkelt, som det bør være i en slapp romjulstid. Jeg slapper av så mye nå at jeg sikkert kommer til å eksplodere av energi over nyåret – deilig!

Viltkjøtt er bra kjøtt. Dyra har levd i skauen (forhåpentligvis!) og spist seg mette på naturlig mat. Her i Norge er vi heldige som har masse å velge mellom. Det er riktignok dyrt, derfor kan det være en idé å alliere seg med noen som jakter eller noen som kjenner noen som jakter. Da kan du kjøpe et helt eller halvt dyr og spise vilt hele vintern. Så heldig var ikke jeg i år, så jeg har handlet i Sverige, og litt på Bondens marked.

I dag skal vi ha gjester, og da blir det hjortestek tilberedt i slowcooker. Deler oppskrift seinere, gleder meg skikkelig. Hjort er til og med enda bedre enn rein.

Så til oppskriften:

Du trenger:

En reinsdyrfilet (beregn 150 til 200 gram per person)

Klarnet smør (eller vanlig) til steking

To gulrøtter

Noen cherrytomater

Til sausen:

2 ss plommeeddik (jeg bruker denne)
2 ss balsamico (jeg brukte en med honning som søtning som jeg kjøpte på Meny, men du kan sikkert smake til med en liten dæsj honning hvis du bruker vanlig balsamico)
3-4 dl stekesjy
1/2 ts stjerneanis
1 kanelstang
Pepper etter smak
Noen grønne vårløkbiter (den ytterste delen)
1 ss kaldt smør i terninger

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 grader.

Kutt opp gulrøtter, vend dem i olje, og legg dem sammen med tomatene på et foliekledd stekebrett. Bakes midt i ovnen i 30 minutter.

Skjær av det hvite fra reinsdyrfileten, og skjær kjøttet opp i porsjonsbiter (medaljonger). Stek dem raskt i panne på høy varme i en god klatt klarnet smør. Legg kjøttet til side, og vann ut stekepanna slik at du får sjy til sausen. Det vil si at du heller noen desiliter vann oppi stekepanna, lar det koke opp sammen med fettet fra stekinga, og har blandingen i en kasserolle etterpå.

Etterpå legger du kjøttet tilbake i panna, og lar det steke på lav varme mens du lager saus. La gjerne kjøttet hvile litt når sausen er ferdig også.

Sausen lager du slik: 

Bland sammen eddik, vårløk, stekesjy og krydder, og la det koke opp. La sausen putre litt, og rør inn kaldt smør i terninger til slutt. Smak til med krydder hvis det trengs. Du trenger ikke salte, ettersom plommeeddiken inneholder salt.

Nå: Nyt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *