Glutenfrie julelefser

Glutenfrie julelefser
Dette må da være godkjent av husmødre landet over?

Ååh, det går ikke an å ha jul uten lefse og sylte, synes jeg. I fjor hadde jeg en slik jul, og det var meget, meget trist. Tradisjoner er viktig rundt jul. Så i år har jeg bestemt meg for å gjøre det best mulig for meg selv, og da måtte jeg jo gjøre et forsøk på lefser også.

Mine glutenfrie julelefser er også laktosefrie. I stedet for hvetemel og melk bruker jeg kokosmel og -melk. Smør er noe jeg bruker lite av, men i denne oppskriften er det nødvendig. Jeg brukte Rørossmør – skal det være, så skal det være. Poteter er forresten noe jeg aldri bruker ellers (litt mye stivelse for min mage), men det er da jul. Det er viktig å ikke gi avkall på altfor mange fristelser, mener jeg. Det skal være koselig med jul, og maten er en stor del av det. Jeg trenger ikke fråtse; litt om gangen, så har magen det bra.

Oppskriften er opprinnelig fra Bygdekvinnelaget, men jeg har tilpasset til en allergivennlig versjon.

De færreste har en takke tilgjengelig i huset, og det går like fint å steke lefsene i stekepanne, jeg lover. Det er bare litt vanskeligere å snu dem. Om de brekker har du bare flere smaksprøver, tihi.

Jeg må likevel innrømme at dette ikke går under kategorien Enkelt og greit. Det kreves mye mel for å kjevle ut deigen, og mye tålmodighet. Det resulterte for min del i at lefsene ble en del tjukkere enn vanlige lefser, men jeg synes ikke det gjør noe. Da blir de jo ordentlig hjemmelagde!

Glutenfrie julelefser

Ingredienser:

1 kg mandelpoteter
1 dl kokosmelk (fet type)
1,5 dl kokosmel + til utbaking (bruk potetmel for lav-FODMAP)
50 g smør
1/2 ts salt

Fremgangsmåte:

Kok potetene møre, minst en halvtime. Skrell dem etterpå. Mos dem til en jevn masse med potetstapper eller hendene.

Smelt smør med kokosmelk i på lav varme. Bland med poteter og mel, og kna deigen med hendene til en jevn-ish lefsedeig. Her kreves det muskelkraft!

Det gjør ingenting om deigen blir litt grov - det er en del av sjarmen med hjemmebakst!
Det gjør ingenting om deigen blir litt grov – det er en del av sjarmen med hjemmebakst!

Kjevle ut så tynt som mulig, gjerne med en riflete kjevle om du har.
Stek på høy varme (nesten så røykvarsleren går-varm) i tørr stekepanne i et par minutter på hver side. Om du har klart å kjevle ut superfine, tynne lefser, holder det med ett minutt.

Et voila – du har lefser! Etter å ha smakt på var jeg enig med meg selv om at det var verdt strevet. Nå blir det lefse og sylte i jula!

Glutenfrie julelefser
Dette er resultatet av en lang kamp, men den ble fin da!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *