Lussekatter uten gjær, gluten, melk og sukker

lusser2

Luciadagen er jo først i morra, men jeg klarte ikke vente, så jeg bakte i går, jeg. Vi hadde bakeverksted; jeg bakte lusser og samboer bakte pepperkakene han har forelsket seg i (nei, jeg gadd ikke bake dem for ham!). Så drakk vi gløgg og hørte på julemusikk og det var helt julebananas. Bakte til og med brød, gud bedre, for et husmoremne jeg er. Det brødet ble helt awesome, forresten, må dele oppskrifta seinere. Men nå – lusser!

Basically er dette lussekatter uten alle de vanlige ingrediensene – utenom gurkemeie, da! Høres ut som en mission impossible, men det er mulig, med litt jobb.

Denne oppskriften er hentet fra Under vårt tak (igjen), men med noen modifikasjoner. Dette er også en av de gangene hvor ting ikke har gått som de skal, og jeg måtte ty til raske løsninger for å få det til å funke likevel. Jeg er jo ikke master baker, akkurat, så det er dømt til å skje både titt og ofte. Så her kommer advarselen:

Det første du skal gjøre er å vispe egg og sukker «hvitt» i en kjøkkenmaskin eller lignende. Det blir en stooor og fluffy røre,

Samboer pynter plastellinalussene.
Samboer pynter plastelinalussene.

virkelig kjempefin, men da jeg hadde oppi smeltet kokosfett sank den sammen til en tynn liten suppe. Skuffa! Så skuffa at jeg glemte å ta bilder. Dette blir jo litt nerdete, men det var bare trist å se på.

Løsningen ble å spe på med kokosmel og xantham gum helt til jeg oppnådde en deig det gikk an å jobbe med. Ganske mye mel, litt mye gum. Ganske svett deig, men det ble da lussekatter. På jobben – som fikk servert lusser i dag – kom vi fram til at de hadde litt smultringkonsistens. Men alle sa de var gode, jeg velger å tro dem.

Dette trenger du til ca 15 lusser:

6 egg

3 ss kokossukker

0,5 dl kokosmelk

1 dl kokosmel (men jeg endte opp med i alle fall 3-4 dl etter at fluffyrøra bare datt sammen)

1 dl smeltet kokosfett (jeg brukte delfiafett)

1,5 ts kardemumme

0,5 ts gurkemeie

2 ts bakepulver

5 ss xantham gum (det er dette som gjør deigen luftig og mulig å jobbe med)

Egg til pensling og rosiner til pynt (jeg har kjøpt sukkerfrie på iHerb)

Slik gjør du:

Visp egg og sukker til det blir en halvstiv fluffy røre. Bruk kjøkkenmaskin eller håndmikser. Smelt kokosfett mens maskina går, og ha det oppi fluffen. Det er nå det kan synke sammen, men bare gjør som jeg beskrev lenger opp, så får du etter hvert en deig. Bland alt det tørre, og bland inn litt og litt.

lussekatter
Visp egg og kokossukker til den har en slik konsistens at den sitter igjen på vispen. Eggedosis, rett og slett.

Ta ut deigen, og elt den på en bakematte eller fjøl. Del inn i emner, og trill ut lussekatter.

Pensle med egg, og pynt med rosiner. Stekes midt i ovnen på 175 grader i 20 minutter.

Ta med på jobben eller spis alle selv – you decide!

4 thoughts on “Lussekatter uten gjær, gluten, melk og sukker

  1. hei, du har ikke prøvd toro kakemix eller semper fin mix til denne? kanskje det hadde blitt enklere å fastere deig da?

    • Hei! Jeg vil tro det fungerer utmerket, jeg bruker bare ikke bakeblandingene til Toro på grunn av ingrediensene. Er ikke så glad i den typen produkter.

    • Hihi, gjorde du? De er mektig gode, men minner kanskje mer om smultring enn lusser i konsistens, i alle fall.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *