Viltgryte med reinsdyr

Rips eller andre syrlige bær fungerer utmerket til vilt!
Rips eller andre syrlige bær fungerer utmerket til vilt!

Høst er en sånn flott matsesong, jeg tror det er min favoritt. Det er tid for lam og tid for vilt. For den som liker å spise mest mulig naturlig mat, er vilt noe å gå etter. I Norge har vi godt og lett tilgjengelig utvalg, for eksempel reinsdyr. Jeg kjøpte reinskav på Rema 1000 her om dagen. Jeg elsker alt av viltkjøtt, men har ikke kjøpt det selv før i år. Det er i det hele tatt mye jeg ikke har prøvd å lage selv før de siste månedene. Enda en fordel med paleo eller steinalderkost, som noen liker å kalle det.

Denne gryta tryllet jeg frem litt fra eget hode, men såklart inspirert av oppskrifter jeg har sett på nettet. Å google reinskav gir bare oppskrifter på finnbiff, men jeg ville prøve noe annet. Så da ble det improvisasjon. Og det fungerte veldig bra – det er da det er gøy å lage mat.

Jeg dristet meg til å putte oppi litt sopp for samboeren min sin skyld, men dropp det gjerne. Sopp er nemlig fulle av FODMAPs, bare et tips om du har sensitiv mage.

Jeg ville nok servert tyttebærsyltetøy eller ripsgelé til denne gryta om jeg skulle servert den til ikke-paleofolk. Det er jo det som er vanlig. Jeg kjøpte derimot rips og serverte au naturale til. Great success! Ingen savnet syltetøy her i huset.

Søtpotetmos var godt til, og gjorde gryta litt tjukkere. Jeg brukte litt for mye vann, så om du ikke liker tynn gryte ville jeg brukt litt mindre, jeg endte opp med å jevne ut med mel, som bare var delvis vellykket. Jeg hadde ikke kraft i huset, så jeg gikk for viltfond fra Meny. En spiseskje tilsvarer en buljongterning.

Søtpotet er ikke lav-FODMAP. 

Så, til denne oppskriften jeg skryter sånn av:

Du trenger:

1 pakke reinsdyrskav (ca 400 gram)
1/2 sellerirot
2 gulrøtter
2-3 store sjampinjonger (kan sløyfes)
7 dl kraft/vann
1 ss viltfond (hvis du ikke har kraft)
2 ss tomatpuré
Salt og pepper
1 ss timian
4-5 knuste einerbær
1 laurbærblad
2 ss kokosmelk (fra kjøleskap)
Evt. kokosmel til jevning
1 ss fett til steking (jeg brukte andefett)

Til servering:
Rips
Søtpotetstappe

Slik gjør du:
Varm stekefettet i en jerngryte (eller annen gryte) og brun reinskaven. Tilsett soppen og la den surre til den er blank. Ha oppi sellerirot og gulrot, og bland inn tomatpuré. Så har du oppi kraften, og krydrer.

Nå skal gryta koke opp, og deretter småkoke/putre en stund, det vil si til du ikke klarer å vente mer. Dette lukter nemlig veldig godt! Hvis du synes gryta blir for tynn, kan du jevne ut med et par spiseskjeer kokosmel. Eller du kan bruke mindre kraft/vann, såklart.

Til slutt blandet jeg inn et par spiseskjeer kokosmelk som hadde stått i kjøleskapet en dag. Da blir den fast og tjukk. Jeg brukte også et par dæsjer av kokosmelka i søtpotetstappen, slik at den ble bløtere i konsistensen. Fungerer like bra som, eller bedre enn vanlig melk.

Jeg rørte inn en teskje med sennep i søtpotetstappen, og krydret den med salt, pepper, muskat og rosmarin.

Superenkelt festmåltid!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *