Lammegryte v2.0

lammegryte2
En ny måte å lage min spesialgryte på!

Min lammegryte perfeksjoneres litt for hver gang, den har blitt min store favoritt. Lett på late dager, på travle dager og ikke minst når man skal lage mat til flere. Det har resultert i mange meget fornøyde familiemedlemmer.

Hittil har jeg laget gryta i min elskede slowcooker; bare puttet kjøtt og grønnsaker og væske oppi, og latt det stå hele dagen. I helga er jeg hjemme hos mamma i Elverum, og her er det ingen fancy maskin. Men jeg ville lage lammegryte likevel.

Matlaging i slowcooker fungerer litt annerledes enn i vanlig kjele, for man trenger langt fra like mye væske. Ingrediensene koker i sin egen væske, kan man vel forklare det med. Så med en jerngryte måtte jeg tilpasse oppskriften litt. Jeg snek også inn en skvett med rødvin, men det kan fint droppes hvis du vil. Skal nevnes at det gjorde seg i en gryte som denne, da. Men jeg lover at den er god uten vin også.

Jeg hadde ingen kraft denne gangen, så jeg slengte oppi alle beina jeg hadde skjært ut av kjøttet for å koke med. Så fisket jeg dem bare ut igjen etterpå. Funka dét.

Det lønner seg forresten å gå på Meny en lørdag, da har de ofte tilbud på kjøtt. Lammebog på tilbud, hurra!

Gjør gryta FODMAP-vennlig ved å droppe eller bytte ut søtpotet med hvit potet.

Du trenger:

Til fire personer

Ca en kilo lammebog

1 sellerirot

1 stor søtpotet

1 boks hakkede tomater

4 dl vann

1 dl rødvin (kan erstattes med vann)

Salt og pepper

En stor dæsj oregano

En kanelstang

Et laurbærblad

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i terninger og brun dem i litt olje/ghee i gryta. Dette er fordelen med å ikke bruke slowcooker; du kan steke i samme gryta.

Ha oppi vann, rødvin og tomater, og la det koke opp. Imens kan du kutte opp grønnsakene, før du har dem oppi også. Krydre med salt, pepper og oregano, og legg til slutt oppi laurbærblad og kanelstang.

Skru ned varmen, sett på lokk og la det putre i så mange timer du har tid til å vente. Her ble det vel rundt fire timer, det var veldig OK. Rundt en time før tida kan du ta av lokket og skru opp varmen ett hakk, så får gryta en tykkere, mer «grytete» konsistens.

Om du har kan du pynte med frisk basilikum eller ha revet parmesan over. Kjempegodt!

2 thoughts on “Lammegryte v2.0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *