Glutenfritt og lavkarbo gulrotbrød

morot2

Brøøød! Jeg skal innrømme at jeg savner det av og til. Jeg har ikke kunnet spise det siden jeg overga meg til paleokostholdet, og fordi jeg ikke har tålt egg eller mandler. Det brukes som regel begge deler i paleobakst. Men NÅ! Nå kan jeg spise både mandler og egg, takket være Whole30, og det føles fantastisk. Så nå spiser jeg egg hver dag. Det er enklere å fordøye enn en kjøttbit, og proteiner må man jo ha.

Dette brødet er definitivt noe for deg som elsker å raspe gulrøtter. Jeg elsker det ikke, men jeg sto over benken og raspet til den store gullmedalje i går kveld, for da skulle jeg jammen bake. Det var da jeg bestemte meg for at jeg skal investere i en foodprocessor. Basta.

Men om forberedelsene kan være litt tidkrevende og – for oss som ikke eier muskler – slitsomme, er det helt klart verdt det. Oppskriften er opprinnelig fra den fine svenske paleobloggen Under vårt tak, men jeg hadde ikke alle ingrediensene, så jeg endret litt på den (dét har jo aldri skjedd før!).

Det er eggene som utgjør all væsken her (med litt hjelp fra gulrøttene), så man må se litt an hvor mange man trenger. I utgangspunktet er det fire, men jeg brukte Jacobs økologiske gårdsegg, som er litt mindre, derfor brukte jeg fem.

For de som ikke har bakt lavkarbobrød – eller proteinbrød, eller hva du vil kalle det – før, kan jeg med en gang si at det ikke vil ha samme konsistens som brødene du er vant med fra butikken eller vanlig bakst. På grunn av eggene vil det til og med se litt rått ut inni, men det er slik det skal være. Du kan likevel bruke det til alt du ville brukt vanlig brød til – jeg spiste ostesmørbrød til middag i dag!

Nå vil du sikkert ha oppskriften. Den holder til ett brød.

Du trenger:

500 gram gulrøtter

2 dl mandelmel

2 dl malte gresskarfrø

1 dl malte linfrø

1 dl malte sesamfrø

5 små egg, evt. 4 store

1 ts salt

Slik gjør du:

Rasp gulrøttene, og sett det til side.

Sett stekeovnen på 175 grader.

Mal frøene i en kaffekvern eller lignende, og bland dem i en stor bolle. Tilsett salt og gulrøttene. Bland så godt du kan, før du har oppi gulrøttene litt etter litt. Det er ikke sikkert du trenger alt. Det skal bli en klissete røre, som her:

morot1

Kle en brødform med bakepapir, og bre røra jevnt utover. Pynt med sesamfrø eller andre frø hvis du liker sånt.

Stekes midt i ovnen i 1 time og 20 minutter. Da ser det slik ut:

morot2

Ta  brødet ut av forma, og la det hvile en stund under et kjøkkenhåndkle.

Brødet holder seg ferskt lenger hvis du har det i kjøleskapet. Det beste er en metallboks, plastpose funker egentlig dårlig. Ifølge oppskriften kan det også fryses, men det har jeg ikke prøvd ennå.

Dette brødet er mektige saker, og er like bra som et helt måltid (med tilbehør da) som til en snack. Fullt av proteiner og fett. Nam!

Ostesmørbrød til middag, min type utskeielse!
Ostesmørbrød til middag – min type utskeielse!

10 thoughts on “Glutenfritt og lavkarbo gulrotbrød

  1. Hej Ida

    Ser att du lagat Morotsbrödet nu! Ser jättefint ut, vad roligt att det blev så bra!

    Tack snälla för din länkning till oss.

    Hälsningar

    Magnus och Jenny

  2. Kan man bytte ut gresskarkjernene med andre typer frø? F. eks solsikkekjerner, eller blir det helt feil?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *