Rogan Josh – indisk paleomat

Grønnsakene kan du variere som du vil, men rotgrønnsaker er i sesong nå - ekstra gode!
Grønnsakene kan du variere som du vil, men rotgrønnsaker er i sesong nå – ekstra gode!

Indisk altså, det er og blir det beste jeg vet. Så mange herlige smaker! Jeg er en sucker for krydder og urter.

I dag gjorde jeg et ærlig forsøk på en klassisk indisk oppskrift med en steinaldervri – rogan josh. Mye indisk har både fløte og yoghurt i seg, men det kan fint byttes ut med kokosmelk. Dessuten tilpasser jeg oppskriften min sensitive IBS-mage, som ikke vil ha løk og hvitløk. Grunnoppskriften er fra kokeboka Well Fed, som etter min mening er av de bedre paleobøkene. Forfatteren har også bloggen The Clothes Make the Girl, som har et stort oppskriftsregister. Nyttig!

Det er ingen sak å tweake oppskrifter når man bare vet hva man ikke tåler, samt har litt oversikt av hva som finnes av alternativer der ute. For min del er det ikke noe savn å droppe løk, selv om det er kjent som en uunnværlig smakssetter. Man lærer seg å leve uten. Rogan Josh er uansett en utrolig smakfull rett, med et hav av østens krydder. Topper du med litt mynte ved servering blir det enda bedre.

Jeg var i tillegg litt rampete, og puttet oppi en tørket chipotle for å spice opp sakene. Jeg var nemlig på nye Ultra ved Colosseum i dag, og DEN hadde mye fint! Deriblant mye spennende grønt, som denne chilien da. Men fy, så sterkt! Jeg hadde oppi en halv chipotle uten frøene, og jeg svettet da jeg spiste. Så om du ikke liker/tåler sterk mat, dropp den.

Min gryte ble litt mindre fyldig enn den egentlig skal være, fordi jeg ikke orket å vente i de to timene det egentlig skal koke. Holdt med én for min del. Jeg tør tippe at den smakte like godt fordet.

Dropp søtpotet for å gjøre gryta lav-FODMAP.

Du trenger:

600 gram grytekjøtt av lam (eller hva du nå liker av kjøtt)

2 gulrøtter

1/2 sellerirot

2 små søtpoteter

1/2 tørket chipotle (kan sløyfes)

2,5 dl kokosmelk

2,5 dl vann/kraft om du har

Krydderblanding (cirkamålinger):

1/2 ts kardemomme

1/4 ts malt nellik

1/4 ts ingefærpulver

1 ss paprikakrydder

1 ss kanel

1 ss spisskummen

1 ss korianderpulver

1 ss salt

1ss kajennepepper

Ghee/kokosolje til steking

Slik gjør du:

Kjøttet skjæres i terninger, krydres med salt og pepper, og brunes i ghee/olje i kjelen. Du trenger ikke vende på kjøttet – la det heller få ligge i fred mens du kutter opp grønnsakene.

Ha grønnsakene oppi kjelen, og deretter blander du inn krydderet. Rør rundt i omtrent ett minutt for at smaken skal få blande seg med alt.

Tilsett kokosmelk og vann, la det koke opp, og deretter lar du det putre under lokk i en til to timer.

La sausen tykne i et par-tre minutter før du serverer.

Forbered deg på en skikkelig smaksbombe!

2 thoughts on “Rogan Josh – indisk paleomat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *