Gresk-ish lammegryte

Lammegryte

Det er blitt september, og lammesesongen er i gang for fullt. Jeg hadde aldri i mitt liv laget noe med lammekjøtt før i dag – jeg har gått glipp av så mye!

I går tok jeg en tur til slakteren Strøm-Larsen på Torshov i Oslo for å kjøpe nettopp lammekjøtt. Jeg vil si lam er ganske billig nå, noe sesongvarer gjerne er. Det ble både kjøttdeig og lammebog ut av utflukten. Kjøttdeigen skal brukes til lammeburgere seinere i uka, for det har jeg bestemt.

Men i dag ble det en gryte jeg fikk inspirasjon til fra godt.no. Den skal normalt være litt mer greskinspirert enn min ble, men jeg synes min versjon ble kjempegod likevel. Putt noen oliven oppi på slutten, så har du kommet langt. Her i gården gjør vi ikke ting vanskelig!

Oppskriften min er tilpasset slowcooker – jeg kommer nok aldri til å stå ved grytene på en søndag igjen… Bruker du vanlig gryte trenger du mer væske og ikke så lang koketid, sjekk ut originaloppskriften jeg har lenket til.

Når det gjelder krydder er jeg ikke spesielt flink til å følge oppskrifter, så «en dæsj» betyr alltid at jeg bare pøste på til jeg syntes det så nok ut. Det skal mye til for å overkrydre i en slowcooker, fordi det skal koke så lenge. Jeg bruker alltid bittelitt mer enn jeg tror jeg trenger.

Denne gryta blir lav-FODMAP hvis du dropper søtpoteten – eller bytter den ut med vanlig potet.

Du trenger:

500 gram lammebog i terninger (eller annet grytekjøtt av lam)

2 gulrøtter

1 pastinakk

1 søtpotet

1/2 dl kraft (jeg brukte kyllingkraft)

1/2 boks hakkede tomater

1 laurbærblad

1 liten kanelstang

1 ss limesaft (hadde ikke sitron)

En stor dæsj oregano

En stor dæsj timian

En stor dæsj salt og pepper

Slik gjør du:

Brun kjøttet i litt smør/ghee i stekepanna, før du har bitene oppi slowcookeren. Grønnsakene skjæres opp og has rett i gryta. Krydre og legg oppi laurbærblad og kanelstang. Ha oppi væsken, og bland alt litt godt sammen.

Kokes på lav varme i seks timer.

8 thoughts on “Gresk-ish lammegryte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *