Hjortegryte

Viltkjøtt er så godt, og noe jeg vil unne meg oftere.
Viltkjøtt er så godt, og noe jeg vil unne meg oftere.

I går slo jeg på stortromma, og kjøpte villhjort på Bondens Marked. Nå begynner sesongen for vilt, og jeg har planer om å utnytte det. Denne gryta var en god start, må jeg si.

Jeg har kjøpt meg slowcooker, og jeg tror den er min nye kjærlighet. Den lar meg slippe å stå ved grytene hele dagen. Jeg bare legger ingrediensene oppi, så står den der og koker maten i mange timer. Et skikkelig hjemmelaget middagsmåltid – uten strevet! Eller lunsj, eller frokost. Så deilig det er å slippe å lage mat etter jobb, bare sette seg ned og spise. Eller som i dag, slippe å lage middag på en lat søndag. Perfekt.

Forskjellen på en vanlig oppskrift og en oppskrift for slowcookere er mengden flytende som skal oppi. Lager du denne gryta i en vanlig kjele, vil du trenge en del mer vann eller kraft for at det ikke skal koke inn. I slowcookeren vil fuktigheten fra grønnsakene gjøre at man ikke trenger like mye væske. Man må prøve seg litt fram her.

Det skal sies at denne oppskriften ikke er helt fri for enkelte ingredienser jeg vanligvis holder meg unna. Jeg dristet meg til å bruke rødvin, så helt sukkerfri er den ikke. I tillegg puttet jeg oppi en stor sjalottløk for smakens skyld, men jeg vil aldri spise løk på grunn av store mengder FODMAPs. Jeg plukket bare ut bitene når jeg skulle spise, men jeg vil ikke anbefale å gjøre det på denne måten om du er supersensitiv. Dropp det heller.

Gjør gryta FODMAP-vennlig ved å droppe løk og søtpotet, eller bruk hvit potet.

Klar for et herremåltid? Her er oppskriften:

Du trenger:

400 g grytekjøtt av hjort
2 gulrøtter
1/2 søtpotet i biter
1 liten rød paprika
1/2 squash i biter
1 – 2 sjalottløk i skiver
Basilikum
Timian
Rosmarin
Salt og pepper
1 boks tomatpuré
1 dl rødvin
2,5 dl kraft
Klarnet smør til bruning

Slik gjør du:

Brun kjøttet kjapt i klarnet smør (eller vanlig smør) i stekepanna, før du har det oppi slowcookeren.
Grønnsakene kuttes opp og has rett i slowcookeren.
Krydre etter smak, jeg hadde bare oppi en dæsj av hver. Dette skal koke en god stund, så det er ingen grunn til å være forsiktig med krydderet.
Bland sammen kraft, rødvin og tomatpuré til det blir en jevn masse. Ha det oppi slowcookeren, og bland alt litt sammen.

Kokes på lav varme i seks timer.

4 thoughts on “Hjortegryte

  1. Hei 😀 ville bare si at du hjalp meg veldig på en dag som dette. Skal begynne på low-fodmap diett nå og sitter veldig proppet full av infor, men samtidig tom i hode, ville bare si tusen takk for utrolig god hjelp. Håper du forsetter å oppdatere på instagram og her på bloggen for jeg er blitt fast leser hihi :). Gooood klem

    • Så flott å høre at du har funnet noen svar her! FODMAP-dietten har vært veldig hjelpsom for meg, i alle fall. Jeg fortsetter å blogge, selv om jeg er slapp iblant 😀

      Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *