Hel ørret på tønnegrill!

Denne sværingen er lettere å grille enn man tror!
Denne sværingen er lettere å grille enn man tror!

Denne fortjente et utroptegn, for jeg synes det er noe av det kuleste jeg har lagd. Blir nesten ikke mer primal enn når man slenger en hel fisk på en svær tønnegrill – bortsett fra kanskje et bål…

Hadde jeg fått bestemme, hadde jeg ikke brukt folie heller, men av hensyn til de som eier grillen gjorde jeg det. Resultatet ble nydelig åkkesom!

Ørreten ble kjøpt frossen, veide sannsynligvis rundt 1,4 kilo og trengte en og en halv dag på å tine i kjøleskap. Og ja, jeg renset den selv. Det er kjempelett: Det er bare å snitte opp magen og ta ut alt som er løst. Basically. Det kan høres rart ut, men jeg synes det er kjekt å rense den selv, man får et litt nærmere forhold til maten når man får en følelse av å virkelig gjøre alt fra bunn. Nei, jeg slakter ikke kua eller kyllingen selv, hvis du lurte. Ennå.

Dette er et perfekt måltid når man er fler (vi var fire). Det er lett å lage og lett å servere. Jeg la fisken på et fat, trakk unna skinnet, og så kunne alle plukke av kjøttet selv.

Så til en mer detaljert fremgangsmåte.

Du trenger:

En hel ørret

En bunt med dill

En sitron

Annet krydder etter ønske (jeg brukte salt, pepper og tørket timian)

Litt olivenolje

Hyssing

Slik gjør du:

Rens fisken, og tørk av den innvendig og utvendig. Fyll buken med masse dill (ikke vær sparsom her!) og sitronskiver, pluss ekstra krydder om du vil. Så binder du sammen fisken med hyssing på tre steder, se bildet over. Du kan la være, men det er lettere å holde ting på plass slik. Klipp av hyssingen slik at minst mulig av den stikker ut fra knuten. Vi vil ikke at den tar fyr…

Pensle fisken utvendig med litt olivenolje eller annen stekeolje/smør, og gjør klart til grilling. Jeg brukte som nevnt folie under, men det går helt fint å droppe, så lenge du smører fisken med olje.

Hvor lenge fisken skal grilles, kommer an på størrelsen. Denne veide altså ca 1,4 kilo, og jeg grillet den i 15 – 20 minutter på hver side. Som alltid med fisk, er det ekstremt viktig at du ikke pirker på den for mye underveis. Faktisk skal du la den være i fred fra det sekundet du har lagt den på rista. Når den har ligget i 15 minutter kan du forsiktig løfte litt på den for å sjekke om skinnet slipper grillen. Gjør det det, kan du snu fisken forsiktig.

20 minutter på hver side bør holde, men du kan sjekke om fisken er klar ved å se om kjøttet slipper beina.

Så er det bare å løfte fisken over på et stort fat, og la folket hugge innpå.

Jeg serverte med grillede grønnsaker, tomater og ovnsbakt søtpotet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *