Klar for Whole30!

Klar for Whole30!

Jeg er hjemme igjen fra en herlig tur til Barcelona (innlegg om ferie og allergi kommer!), og det merkes på kroppen at det har blitt mye surremat. Oppblåst, vannete, sliten og sover dårlig. Nå er det på tide med en reset.

Jeg (og min kjære) skal, som jeg nevnte i dette innlegget, kjøre en 30 day challenge, eller Whole30, fra mandag av. Prinsippene kan du lese alt om på organisasjonen Whole9s nettsider, men jeg trenger å tilpasse programmet ytterligere. Jeg har matintoleranse, irritabel tarm og reflukssykdom, og må da være ekstra striks med maten om jeg skal kunne forvente bedring.

Nei, jeg forventer ikke at jeg skal bli helt frisk av å spise på en spesiell måte i en måned. Langt ifra, men det er en god start. Kroppen får lov til å resette seg, bygge opp immunforsvar og reparere betennelser.

Slik skal jeg gjøre det:

* Jeg skal spise alt av kjøtt uten noen form for tilsetningsstoffer. Det vil si rent rødt og hvitt kjøtt, fisk og skalldyr. Ikke pålegg, bacon med tilsatt sukker eller andre bearbeidede kjøttvarer. Økologisk er flott, men ingen forutsetning. Jeg vil likevel prøve å få tak i øko når jeg kan.
* Jeg skal spise alle rene FODMAP-fattige grønnsaker, som agurk, isbergsalat, grønne bønner, gulrot, paprika, spinat, pastinakk, stangselleri og søtpotet. FODMAPs kan du lese mer om her.
* Jeg skal spise fett fra oliven, olivenolje, kokosolje og -melk og klarnet smør.
* Jeg skal spise FODMAP-fattig frukt og bær i begrensede mengder, for eksempel banan, blåbær, jordbær, ananas og papaya.
* Jeg skal spise frø og kjerner i moderate mengder, som linfrø, gresskarkjerner, sesamfrø og solsikkekjerner.

* Jeg skal ikke spise korn, eller ting som ser ut som korn (bokhvete, quinoa, ris og mais er heller ikke lov).
* Jeg skal ikke spise melkeprodukter.
* Jeg skal ikke spise noen form for sukker eller søtningsstoff.
* Jeg skal ikke spise hvit potet, bønner, linser, erter eller peanøtter (som er en belgfrukt, ikke en nøtt).
* Jeg skal ikke drikke alkohol.
* Jeg skal unngå vegetabilske oljer som raps-, mais-, solsikke- og soyaolje.
* Jeg skal ikke spise egg (dette er egentlig lov i Whole30), fordi jeg har intoleranse.
* Jeg skal ikke spise mandler (også egentlig lov), av samme grunn.
* Jeg skal begrense koffeininntak, maks én kopp kaffe om dagen. Kaffe irriterer spiserøret, og kan forverre reflukstilstanden.
* Jeg skal ikke spise sitrusfrukt, fordi det kan forverre reflukstilstanden min.
* Jeg skal begrense mengden tomater, av samme grunn.
* Jeg skal ikke spise nøtter, fordi de er rike på FODMAPs.

Unntak er tilsetningsstoffene sitronsyre (E330), kalsiumklorid og eddik, da dette er naturlige stoffer og dessuten vanskelige å unngå. Tykningsmiddelet guar gum er også lov (finnes ofte i kokosmelk).

Dette ser helt enormt ut, men faktum er at jeg stort sett lever på denne måten allerede. Forskjellen nå blir hvor nøye jeg er på utskeielser – her er det nulltoleranse – og jeg har heller ikke unngått tilsetningsstoffer tidligere. Sukker har jeg kuttet ut før, men spiser nå mer og mer av det, og det ønsker jeg å slutte med igjen. Les mer om hvordan man kutter ut sukker her.

Dette blir en utfordrende måned, men som jeg vet jeg vil få mye igjen for. Mer energi, bedre søvn, stabilt blodsukker og godt humør er vanlige «bivirkninger», ifølge folk som har gjennomgått programmet. Det aller beste med et slikt kosthold er at man slipper å stresse med kaloritelling og matmengde – det er nesten umulig å overspise, og er man normalt aktiv skal det mye til for å gå opp i vekt. Ikke at vekta er noe jeg bekymrer meg for akkurat nå. Det er innsida jeg vil forvandle!

I dag har vi handlet inn kjøtt og grønt til flere uker framover. Det er viktig å planlegge flere måltider om gangen, for at programmet skal være enklere å gjennomføre. I morgen blir det utrenskning av kjøkkenskapene; vi skal kaste alt som ikke er lov, og jeg vet det blir vondt. Man skal jo ikke kaste mat! Det har jeg alltid lært, i alle fall. Men når det ikke er bra for meg uansett, er det jo ingen vits i at det står der og tar opp plass. I morgen skal jeg også ta bilder av meg selv for å lettere kunne se om kroppen og huden min har endret seg om en måned.

Jeg skal selvfølgelig komme med statusoppdateringer underveis, ved siden av oppskrifter og gode tips som vanlig.

Målene er klare, let’s go!

Her kan du lese alle oppsummeringene: Uke 1 | Uke 2 | Uke 3 | Uke 4

10 thoughts on “Klar for Whole30!

 1. Hei igjen!
  Lurte på det du skrev om nøtter. I følge flere lowfodmap-lister står nøtter som ok. Engelske lister har vært mer utfyllende enn norske, der stod Valnøtter og mandler, pecan, macadamia og faktisk pianøtter som ok. Stemmer ikke det?

  Og så lurer jeg på om du klarer å holde vekten oppe med en slik diett du nå beskriver ovenfor. Jeg sliter med å få i meg nok kalorier. Går ned i vekt og blir mager og skral. Og så får jeg hard mage av proteinrik kost….

  • Ja, dette med FODMAPs er vanskelig. For min del har jeg ikke opplevd at noen av listene der ute passer perfekt til meg. Brokkoli er også en gjenganger på safe-lista, men jeg kan absolutt ikke spise det, for eksempel. Nøtter gir meg masse luft, så det må jeg bare kutte. Tåler du det, kjør på! Nøtter er sunt 🙂

   Jeg gikk fryktelig mye ned i vekt da jeg oppdaget matintoleransene og alt det, og ble som du også sier syk og tynn. Trikset er å få i seg nok sunt fett, noe jeg var altfor dårlig til i starten. Likte ikke fet mat, stekte aldri i olje. Nå bruker jeg kokosolje til alt, og noen ganger klarnet smør, for eksempel til bacon. Oliven er noe jeg spiser ofte, og olivenolje er kjempefint å dryppe på salaten. Nøtter er også en super kilde til sunt fett, dersom man tåler det.

   Magen har godt av mer fett, det fungerer som smørning for kroppen! 🙂 Ta eventuelt et Omega 3-tilskudd, jeg gjør det også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *