30 Day Paleo Challenge

Dette er utgangspunktet for hvordan man spiser paleo.
Dette er utgangspunktet for hvordan man spiser paleo.

Eller Whole30, som det egentlig heter. Dette er en måned der man spiser ren, uprosessert mat: I all hovedsak kjøtt, fisk, egg og grønt, samt litt frukt, nøtter og bær.

I mitt tilfelle kjøtt og grønnsaker, ettersom jeg ikke tåler egg. Man spiser ikke søtstoffer, korn, melkeprodukter eller belgfrukter. Ei heller tilsetningsstoffer, alkohol eller potet. Kall det gjerne en rensing av kroppen, men for mange er dette starten på et naturlig kosthold som varer livet ut. Det er gjerne dette som kalles paleo eller steinalderkosthold.

Her kan du lese alle oppsummeringene av min Whole30: Start Uke 1 | Uke 2 | Uke 3 | Uke 4

Hvorfor vil jeg spise slik?
For det første er jeg allerede i dårlig stand til å takle både korn, melkeprodukter, sukker, stivelse og belgfrukter. Slik sett er jeg på god vei allerede. Etter å ha spist slik en stund, innser jeg at kroppen min har det bedre uten, og jeg savner nesten ingenting. Dessuten kan  hundretusenvis av mennesker verden over skrive under på at de har spist seg fra utallige plager ved å spise på denne måten: Sukkersyke, høyt blodtrykk, lavt stoffskifte, irritabel tarm, reflukssykdom, allergier og betennelser har forsvunnet under Whole30.

Hvorfor? Fordi maten man spiser er antiinflammatorisk, det vil si at den ikke fremkaller betennelser, og lar dermed kroppen reparere seg selv. Historien viser at mennesker ikke er skapt til å spise all den maten vi spiser i dag, for eksempel korn, og det gjør oss syke. Bare gluten har vist seg å være med på å bryte ned kroppen ganske kraftig. Les mer om det i boka The Paleo Solution av Robb Wolf, som er en innføring i paleo på en humoristisk, men vitenskapelig måte.

Mitt personlige mål med Whole30 er å forsøke å gjenopprette en frisk tarm, reversere reflukssykdommen og forhåpentligvis også intoleransen overfor egg. Alt dette vil nok ta mer enn 30 dager, men det er en god start. Det viktigste er at jeg gjør det riktig, og er tålmodig. Resultatene vil kanskje vise seg gjennom noe helt annet enn jeg hadde forventet. Mer energi, stabilt blodsukker og bedre humør, for eksempel, er en naturlig følge av et slikt kosthold, og er mye verdt.

Ikke minst er dette kostholdet fantastisk når det kommer til selvfølelsen. Jeg trenger ikke gå ned i vekt, men det er en utmerket og utholdelig måte å gjøre det på. Du trenger aldri være sulten, fordi du kan spise så mye du vil. Jeg elsker mat, så det passer meg finfint. Kaloritelling er fy-fy, og du trenger strengt tatt ikke tenke på det heller. Under Whole30 er det faktisk ikke lov å veie seg, engang. Men du må gjerne ta før- og etterbilder, for det er utrolig hvor mye hele kroppssammensetningen kan forandre seg på kort tid.

Er det ikke vanskelig?
Det handler i stor grad om å legge om vaner, og ja, det er vanskelig. Og en 30 dagers utfordring har null rom for utskeielser. Men så fort en kommer forbi det punktet, blir det enklere å unngå Toro-hyllene i butikken, og heller plukke fra grønnsaks- og kjøttavdelingen. Dessuten, når jeg vet hvor dårlig jeg blir av ferdigmaten, er ikke valget vanskelig i det hele tatt. Det som kanskje er en prøvelse i starten, er å måtte lese på pakka hele tiden, for å forsikre seg om at det ikke inneholder noen tilsetningsstoffer. Etter en stund vil du kjenne til merker og produkter som er godkjente, og tankegangen din vil ha endret seg, slik at det mer eller mindre går automatisk. Gevinsten er større enn innsatsen uansett.

Hvordan kan du leve uten brød?
Det kan du si, brød er jo kjempegodt! Men så må jeg betale for det i dagevis etterpå, og dét er en tilstand jeg ikke unner noen. Men hvis  du tåler brød, hvor mye har du egentlig tapt hvis du kutter det ut i én måned? Det er jo ditt valg om du etterpå vil fråtse i brød igjen.

Er det ikke dyrt?
Tja, hvor mye koster en gryterett fra Toro nå? 35 kroner, kanskje? Så skal du ha kjøtt og kanskje melk eller fløte i tillegg. Da er du fort oppe i over hundrelappen. Spiser du paleo, kan du kjøpe grytekjøtt, en boks med hakkede tomater og grønnsaker for samme prisen, om ikke mindre.

Hva skjer etter de 30 dagene?
Etter en måned med ren kost, ingen juksemåltider og sannsynligvis en gradvis bedre helse, skal man teste ut matvarene man kuttet ut, én etter én. Dette er for å bevisstgjøre seg hvordan matvarene påvirker kroppen, som er en interessant og lærerik opplevelse. Det er selvfølgelig helt åpent for å gå tilbake til kostholdet man hadde før Whole30, men svært mange får seg en vekker her, og velger å fortsette å leve etter paleolivsstilen.

Det er organisasjonen Whole9 som har utviklet konseptet Whole30. Whole9-samfunnet blir større og større, og du får tips, råd og veiledning til å gjennomføre challengen. De har gitt ut boka It Starts With Food, som jeg anbefaler alle å lese. Den inneholder både guidelines til et naturlig kosthold, og en masse informasjon om hvordan mat påvirker oss fysisk og psykisk, uten at det er vanskelig å forstå. Den endret i alle fall mitt syn på mat betraktelig.

1. juli starter jeg min Whole30, og du må gjerne slenge deg på! Jeg kommer med et nytt innlegg om hvordan jeg kommer til å spise i de 30 dagene litt seinere. På grunn av min helsetilstand er jeg nemlig nødt til å gjøre noen modifikasjoner.

I mellomtiden kan du lese på Whole9s nettsted, der du finner alt du trenger av info. I tillegg har de et nyhetsbrev du kan registrere deg på, som «leier» deg gjennom hele måneden. Idiotsikkert!

Del gjerne dine tanker om paleokostholdet i kommentarfeltet.

13 thoughts on “30 Day Paleo Challenge

  • Kan man spise glutenfritt brød paleo dietten? Eller skal alt som har med korn å gjøre vekk? Hva med havregryn? Eller bygg eller rug?

   • Hei! Glutenfrie brød er nok ikke så paleovennlige, men du kan jo lage selv! Har oppskrifter her på bloggen, for eksempel dette.

    Havre, bygg og rug er kornslag og derfor ikke innenfor dietten.

 1. Kom over bloggen din via kommentarfeltet hos paleoliv!
  Spennende tema + oppskrifter du posten! Blir interessant å se hvordan kroppen din opplever 30 dager strikt.

  Selv oppdaget jeg paleo august i fjor. Kjørte en challange, men brøyt etter ca 20 dager. Siden har jeg basert mye av kosten min på paleo, men for omlag 3 mnd siden bestemte jeg meg for å ta det et steg lengre. Økte fettinntaket og begrenset stivelse, og gikk fra utskeielser (med mat jeg ikke tåler, men elsker, snop, gluten og korn) på helgebasis, til å på 3 mnd hat 3 utskeilser. Ble akkurat ferdig med 36 dager paleochallange (uten frukt og bær, men med smør), og er nå i gang med en ny. Denne gangen skal jeg kutte smør også!

  Er nysgjerrig på hvilke endringer du må gjøre:) Ser frem imot å følge deg videre!
  Og ps: har du studert på Gjøvik? Synes jeg kjente deg igjen. Tror vi har endel felles bekjente:P

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *