Chili con carne med sjokolade

Chili con carne betyr bare gryte med kjøtt. Du kan variere så mye du vil!
Chili con carne betyr bare gryte med kjøtt. Du kan variere så mye du vil!

Chili con carne er en aromatisk matrett, en slags stuing, med biffkjøtt, svinekjøtt eller annet modent kjøtt, og chilipepper. Varianter inneholder tomater, løk, bønner eller andre ingredienser.

Wikipedia

For de med IBS er vel chili con carne en av de rettene som i utgangspunktet er minst tilpasset. Bønner, løk og hvitløk har alle høye FODMAP-verdier. Så hvorfor ikke lage den uten dem? Denne oppskriften vil gjøre at du aldri savner de originale grønnsakene. Og den har en spesiell ingrediens som fungerer bedre enn det høres ut – kakao!

Vi er nok mest vant med å bruke kakaopulver til drikken med samme navn, eller til kakebakst. Men jammen fungerer det ikke i middagen også. Kakao inneholder mye antioksidanter og magnesium, og en del forskere mener det reduserer risikoen for blodpropp. Ikke minst er den kjent som et afrodisium, noe det er blitt brukt til i århundrer.

Chili er en svært enkel rett å lage, det er bare å slenge sammen ingrediensene og koke litt. Denne oppskriften skiller seg litt ut, ettersom chilien skal koke en god stund. Dette er viktig for at smaken skal sette seg, så ikke dropp det.

Jeg hadde faktisk ikke chili da jeg laget denne, så jeg brukte kajennepepper istedet. Bruk en rød chili eller to om du har, avhengig av hvor sterk du liker maten.

Et annet triks er å blande alle krydderne før du blander det i gryta, da fordeles det jevnt. Rør godt! Gjerne i flere minutter.

Du trenger:

2 ss kokosolje
400 gram karbonadedeig
2 store gulrøtter
1/3 sellerirot
En håndfull friske oreganoblader (evt. 1 ts tørket oregano)
1 ts kajennepepper
1/2 ts salt
1 1/2 ss kakao
1 ss spisskummen
1 ts allehånde
100 gram tomatpuré
200 gram hakkede tomater på boks (med juice)
3 dl oksekraft (lær hvordan du koker din egen kraft her)

Slik gjør du:

Varm kokosolje i en kjele, og brun karbonadedeigen. Ha oppi gulrot og sellerirot, og stek i et par minutter. Bland krydderne, og ha dem oppi. Tilsett tomatpuré, og rør i et par minutter, slik at det blander seg ordentlig.

Til slutt har du oppi tomater og kraft, og rører godt. Nå skal det stå og kose seg i minst en time, gjerne to. Følg med, det kan hende du må spe på med litt vann etter en stund (min kokte inn og brant seg litt).

Nyt en fyldig gryte med masse smak!

2 thoughts on “Chili con carne med sjokolade

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *